Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Miloš Bayer touží po startu na Havaji

29.11.2011 2:45 | Původní vydání 29.11.2011 7:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 24 2011

Blansko - Nezničitelný veterán Miloš Bayer se stále nevzdává myšlenky ještě aspoň jednou startovat na nejslavnějším triatlonu na světě – havajském Ironmanovi. I proto letošní skončenou sezonu považuje za přípravnou na Hawai 2012.

Miloš Bayer touží po startu na Havaji
Foto archiv
Jak hodnotí svoje počínání? „Po patnácti letech bych se rád vrátil na vysněný závod. K tomuto cíli směřovala veškerá moje příprava,“ říká čtyřiašedesátiletý borec. Jeho sezona začala tradičně Novoročním půlmaratonem v Tuřanech, pak následovala řada běžeckých závodů v rámci Jihomoravské ligy. „Ostrý test vytrvalosti jsem podstoupil v měsíci březnu na maratonu v Bratislavě, kde jsem zaběhl čas 3:40:15 h. Duben byl zaměřen na najíždění kilometrů v teple, jmenovitě na Makarské v Chorvatsku, společně s týmem našich reprezentantů bikerů. Musím říci, že to bylo velmi vydařené soustředění, jak po stránce sportovní tak i společenské,“ hodnotí první polovinu roku.
Miloš Bayer závodil také v rámci Jihomoravské triatlonové ligy a v seriálu Českého poháru v dlouhém triatlonu. „V podstatě se dá říci, že kde jsem startoval, tak jsem ve své kategorii zvítězil, což mi vyneslo i konečné první místo v celkovém hodnocení, jak Jihomoravské ligy, tak i v Českém poháru v kategorii M 60,“ je spokojen. Nezvládl jen poslední závod Českého poháru v dlouhém triatlonu ve Žďáru. „Odstoupil jsem v průběhu plavání, a to po rozhodnutí rozhodčích. Plaval jsem v kombinéze, která není povolena v zahraničí, ale u nás je zákaz až od roku 2012. Oni ale byli nekompromisní,“ lituje Bayer.
Pro start na Ironmanovi 2012 si zvolil dva kvalifikační závody. „První bude v Regensburgu a druhý v Jižní Africe. Je to finančně velmi náročné, vyjde mne to na asi padesát tisíc, se stejnou sumou musím počítat pro Havaj, jestli to vyjde,“ vypočetl sportovec, který se teď snaží shánět sponzory, protože sám by takové sumy těžko dával dohromady. „Je to pro mne ohromný balík peněz, a to i proto, že jsem letos hodně investoval do kol, mám nové silniční i triatlonové,“ doplnil. 
Bayer pečlivě sleduje potenciální soupeře. „Jak jsem vysledoval z výsledků letošního roku, je nutné zajet kolem 12 hodin, mým cílem je atakovat hranici 11:30 hod. Ale čas není podstatný, poněvadž musím kategorii vyhrát, slot je jen jeden,“ má jasno. Příprava mu momentálně zabere týdně zhruba osm až deset hodin. „Z toho je to dvakrát jízda na horském kole a posilovna, jednou trenažér a plavání, plavání a třikrát běh, z toho každou sobotu závod,“ nastínil objemy.
První kvalifikační závod v Africe se jede již 22. dubna. „Trénink musím uzpůsobit zimním měsícům. Na přípravu v teple nebudou peníze, tak se jízda na kole přesune na trenažér, běh na běžky a také na trenažér. K tomu musím „přitlačit“ i v plavání,“ plánuje triatlonista, který věří, že se na vysněný havajský závod kvalifikuje.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509