Dnes je thursday, 18. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Mladý režisér Vít Šaroun natáčel v Blansku a v Brně dva krátké filmy

19.1.2012 13:42 | Původní vydání 10.1.2012 7:00 | | Vyšlo v číslo 01 2012

Vít Šaroun z Blanska, student 1. ročníku oboru Režie a scénáristika na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, natáčel v závěru roku v Blansku a v Brně dva krátké filmy. O co se jednalo, prozradil v následujícím rozhovoru.

Mladý režisér Vít Šaroun natáčel v Blansku a v Brně dva krátké filmy
Vít Šaroun při natáčení. Foto Kateřina Reichová
Můžeš čtenářům Zrcadla prozradit, na čem si v závěru roku pracoval? 
Od 27. do 30. prosince probíhalo v Blansku a v Brně natáčení k mým semestrálním pracem. Za úkol jsme měli připravit dvě cvičení, dva krátké filmy. Mají název Ráno a Odjezd. Natáčelo se na několika místech v Brně, mimo jiné na autobusovém nádraží či před několika obchody, a v jednom bytě v Blansku. Obsah filmů bych nerad prozrazoval, ale o překvapivé zvraty nebude nouze. (úsměv)

Alespoň něco snad naznačit můžeš? 
Zadání první práce bylo oprava kola, druhé pak ranní vstávání. Jak budou snímky vypadat, je na naší kreativitě a fantazii, obě témata se dají pojmout z různých směrů. Jako režisér jsem si vymýšlel i scénář, doufám, že se snímky budou líbit nejen u školních klauzur. Oba potrvají zhruba do pěti minut.

Kdo se na přípravě filmů společně s tebou podílí? 
Na přípravách jsem od začátku spolupracoval se svými spolužáky ve Zlíně, ale jelikož jsme každý z jiného koutu republiky, tak kromě dnů, kdy se potkáváme ve škole, je velmi těžké dát celý štáb dohromady a přivést je všechny na jedno místo. Dokončení bude probíhat samozřejmě opět ve Zlíně, ale aktivní natáčecí štáb v Blansku a v Brně tvořili lidé, se kterými v této oblasti dlouhodobě spolupracuji. Za kamerou byl Matěj Brothánek, o produkci se postarala Nikča Šindelářová, která také exceluje v hlavní roli jednoho z filmů, hlavní postavu prvního snímku hraje Eva Kozelková. Jsou to vlastně one woman show, oba filmy jsou vždy o jedné hrdince. Celkem má štáb asi deset lidí, nerad bych na někoho zapomněl, alespoň touto cestou chci poděkovat všem za skvělou spolupráci a obětavost. Jak už jsem řekl, natáčení probíhalo od 27. do 30. prosince, většina lidí touto dobou odpočívá, veselí se a má klid. My jsme si moc klidu neužili, ale radosti a veselí určitě. U natáčení je vždycky sranda a zábava. 

Budou filmy někde k vidění?
Filmy natáčíme na závěrečné klauzury semestru, kde budou hodnoceny našimi pedagogy, nicméně nejsme ničím omezeni, takže pokud máme podchycena autorská práva na hudbu a další věci, tak jsme schopni snímky dát i na nějaké internetové servery, kde budou volně dostupné, samozřejmě budou k dostání i na DVD.

Co škola, jak seš ve Zlíně spokojený? 
Končím první semestr, dokonce už mám za sebou nějakou zkoušku, úspěšně, jsem maximálně spokojený. Je to až nad očekávání, hlavně jsem překvapený ze spolužáků. Od základní školy se většinou kolektiv profiluje, na střední se to někam posune a na vysoké jsme už všichni zaměřeni jedním směrem, povahy a myšlení máme hodně podobné. Moc jsme si sedli, troufám si říct, že i do budoucna bych chtěl s řadou z nich spolupracovat. Školu jako takovou hodnotím velmi kladně, přístup pedagogů i vedení je vynikající, maximálně vstřícní jsou i co se týká např. půjčování techniky. Jsem hrozně rád, že nás vyučují lidé s mnohaletou praxí, kteří stále aktivně natáčejí. To je hodně přínosné. 

Takže škola splňuje přesně tvoje představy? 
Po pravdě jsem nevěděl, co od tohoto typu školy očekávat. Máme sice nějaké hodiny, kdy sedíme ve studovnách a pasivně vnímáme informace, ale většinu času trávíme aktivní prací. Natáčíme v ulicích, zkoušíme stříhat, seznamujeme se s novými počítačovými programy. Není to tedy to klasické biflování se skripty, ale připravujeme se na praxi a jak jinak než praxí.

Studuješ režii a scenáristiku. Vyzkoušíš si i jiné filmové obory? 
Ve škole máme několik oborů, kromě režie a scenáristiky je to např. kamera, produkce, střih. Každý se samozřejmě věnuje tomu „svému“, ale první ročník je zaměřen tak, abychom přičichli i k dalším profesím, které tvoří vlastní film. Takže se dostanu i ke střihu, zvuku či kameře. Pak už se budeme každý profilovat, prohlubovat si znalosti a dovednosti ve svém hlavním oboru. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509