Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Muzeum Blanenska připravilo novou výstavu O včelách a lidech

18.4.2018 14:09 | Původní vydání | Tereza Chalupová

BLANSKO - Probouzení jara a Let čmeláka, skladby, které na akordeon zahrál Kuba Odehnal ze Základní umělecké školy, i slunce za oknem, dodaly zahájení výstavy O včelách a lidech ten správný nádech. Výstava, která se věnuje životu včel, je určená především dětem a muzeum si ji zapůjčilo z muzea v Šumperku. Kromě zábavných tematických her a fotografií z přírody si návštěvníci mohou prohlédnout historické úly i potřeby pro včelaře.

Muzeum Blanenska připravilo novou výstavu O včelách a lidech
Nová expozice. Foto Muzeum Blanenska

Výstava je instalována v malé výstavní síni na blanenském zámku a v jejím předsálí. Na souboru panelů se návštěvníci seznamují s včelou medonosnou. Formou interaktivních her se především děti dovídají o vývoji a životě včel. Autorkou výstavy je Marie Kudelová, která výstavu zpracovala pro muzeum v Šumperku. Blanenské muzeum si panely zapůjčilo a ve spolupráci s Ing. Josefem Hanuškou, dlouholetým včelařem, doplnilo výstavu o historické artefakty z vlastních sbírek, informacemi z dobových katalogů a fotografiemi ze života včel.

Včela medonosná je sociální hmyz a tvoří společenstva – včelstva. Život, sílu i produkci pak může do určité míry ovlivnit i včelař. V expozici jsou k vidění různé druhy úlů, medomety a další pomůcky, které včelařům usnadňují práci se včelami.

„První blanenský včelařský spolek byl založen na počátku 20. století a blanenský region se pyšní několika významnými osobnostmi, které významně ovlivnily historii včelařství. Patří mezi ně Libor Morbitzer, František Hanák nebo MUDr. František Živanský. V současné době na blanenském okrese působí asi 1100 včelařů se zhruba deseti tisíci včelstvy," představil regionální historii pan Hanuška, který v současnosti působí jako předseda Ústřední kontrolní komise Českého svazu včelařů. Upozornil také na analogie mezi včelami a lidmi s tím, že by se lidstvo mohlo v mnohém od včelstev učit.

Včely byly a jsou velice důležitým článkem dnešního světa přírody. Bez včel by rostliny nebyly opylovány a nekvetly by. Do úst slavného vědce Alberta Einsteina se vkládá varování lidstvu, které říká, že: „Až na světě umře poslední včela, zbývají lidstvu poslední čtyři roky života". Lidstvo se naučilo starat se o tento hmyz tak, aby mohlo těžit z jeho pilné práce. Využívá se med, vosk, pyl, včelí jed, propolis nebo třeba mateří kašička. Péče o včely však nepředstavuje jen získávání včelích produktů, ale především velký obdiv a lásku včelařů k tomuto hmyzu. Včelaření se pro mnohé stává životním hobby.

„Výstava je svým zpracováním určena především dětem, které si prostřednictvím zábavných her vyzkoušejí různé včelí profese. V rámci včelích společenstev mají včely určené role od začátku až do konce včelího života a vědí přesně, co mají dělat", představila zpracování výstavy Tereza Chalupová, která výstavu připravila v blanenském muzeu. Děti si z výstavy mohou odnést vykrojenou ozdobu z plástve včelího vosku. V době, kdy se probouzí jaro, se výstava hodí k návštěvě jak pro školy, tak pro rodiny s dětmi.

Galerie k článku

Nová expozice. Foto Muzeum BlanenskaNová expozice. Foto Muzeum BlanenskaNová expozice. Foto Muzeum BlanenskaNová expozice. Foto Muzeum Blanenska
Nová expozice. Foto Muzeum BlanenskaNová expozice. Foto Muzeum Blanenska

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509