Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na Malém Chlumu u Obory se připojili ke Keltskému telegrafu

31.3.2016 11:50 | Původní vydání | dop

OBORA - Keltský telegraf, Malý Chlum u Obory, jarní rovnodennost, runy, pokora, úcta ke krajině, vítání jara - takto ve zkratce by se dal charakterizovat magický večer Keltského telegrafu.

Na Malém Chlumu u Obory se připojili ke Keltskému telegrafu
Keltský telegraf na Malém Chlumu. Foto Petr Švancara

Keltové, k nimž se symbolicky vracíme samotným názvem Keltský telegraf, žili v hlubokém souladu s přírodou, kterou uctívali a respektovali. Naší snahou je na jejich tradice navázat a jednou ročně, s příchodem jara a tedy oživením přírody, vzdát předáváním světla hold Zemi a vracet se tak ke svým kořenům.

Již počtvrté jsme na Malém Chlumu u Obory vítali jaro zapálením ohňové vatry. Stalo se tak v sobotu 19. března 2016 ve večerních hodinách a všech 92 účastníků se pro tento večer stali tzv. zemskými čerty.

Světelný signál prochází územím Slovenska, přes Moravu a Čechy, končí v Německu. Pro přijetí a odeslání světelného signálu byla u nás na Malém Chlumu použita jako signální světlo elektrická výbojka 500 W.  I přes silný opar na obzoru, jsme kolem 20. hodiny světlo přijali z rozhledny Podvrší ve Vavřinci-Veselici a odeslali jak na rozhlednu v Rudce u Kunštátu, tak na Kozárov.

V průběhu celého večera jsme bubnovali šamanskými bubínky. Po předání světla do Rudky i Kozárova byl Vědmou zahájen keltský rituální obřad PROBUZENÍ.  Vědma nejprve poděkovala za odchod Zimy, za to, co již ve svém životě nepotřebujeme, co je minulostí, i za vše, co nás Zima naučila.

Poté následoval rituál s děkovnou obětinou do ohně za nás za všechny – obětovali jsme zrní (hojnost), vonné byliny (zdraví), víno (energie, láska, zdraví), červenou stuhu (pospolitost), přání pro všechny zúčastněné pro celý další rok napsané na kousku dřeva a také symbol zimy, slaměnou Moranu. Toto vše bylo obětováno a zpečetěno ohňovou vatrou.

Pro odvážné zájemce byly připraveny runy, znaky keltské abecedy, které se nyní používají k věštění. Ne všichni si ale přáli vědět, co mohou v blízké budoucnosti očekávat.

Oproti roku 2015 se nám podařilo rozšířit program. V průběhu večera zazněly písně B. Smetany, W. A. Mozarta a jedna lidová. Na závěr přednesl jeden z účastníků svou báseň na oslavu keltského telegrafu. Celá akce se vydařila včetně počasí, protože nám fandil i sv. Josef.

Společným pojítkem byla radost ze sdílení společného zážitku, oslava jara nejen v přírodě ale také v sobě.  Keltský telegraf 2016 na Malém Chlumu byl ve znamení dobré nálady, pokory i souznění s přírodou. Na cestě k našim domovům nám kromě baterek také svítily hvězdy i měsíc. Skoro by se dalo říci, že Jaro je na dosah.

Děkujeme všem, kteří pomohli tento večer připravit (příprava dřeva, ohniště, doprava na Chlum, líčení, masky, zajištění osvětlení rozhledny,…).

Za všechny čertice, čerty i čertíky z Malého Chlumu manželé Eliška + Jiří Havířovi a Jana + Jiří Trubákovi.

Galerie k článku

Keltský telegraf na Malém Chlumu. Foto Petr ŠvancaraKeltský telegraf na Malém Chlumu. Foto Petr Švancara

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509