Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na úpravy zeleně ve městě Boskovičtí dají bezmála tři a půl milionu

19.1.2017 5:06 | Původní vydání | Michal Záboj

BOSKOVICE - Boskovická radnice zveřejnila místa, kde tento rok plánuje prořezávky a výsadbu stromů a keřů. Zeleň se bude upravovat na náměstích, v parcích a na dalších místech na území města.

Na úpravy zeleně ve městě Boskovičtí dají bezmála tři a půl milionu
Úpravy čekají také parčík u autobusového nádraží. Foto Michal Záboj

Do veřejné zeleně letos Boskovičtí chtějí dát skoro tři a půl milionu korun. Zhruba polovinu peněz se přitom město podařilo získat jako dotace.

„První investiční akcí je Úprava veřejných prostranství Boskovice – Růžové, Palackého a Wolkerovo náměstí. Akce řeší revitalizaci zeleně ve zmíněných lokalitách a přepokládané náklady činí přes milion a šest set tisíc korun,“ uvedla boskovická místostarostka Dagmar Hamalová (KDU-ČSL).

Na Růžovém náměstí se počítá s úpravou s odstraněním dřevin a s výsadbou čtyřiadvaceti stromů a úpravou okrasných záhonů. Na Palackého náměstí je v plánu výsadba záhonů a živého plotu kolem oplocení gymnázia a také ošetření stávajících vzrostlých lip.

„Na Wolkerově náměstí proběhne z důvodu narušeného kořenového systému kácení čtyř stromů. Nově bude vysazeno celkem čtyřiadvacet stromů. Směrem k ulici Hybešova vznikne posezení s lavičkami. Dále budou v této lokalitě vytvořeny nové okrasné záhony a na místech nejvíce zatížených vyšlapaných tras vzniknou mlatové cesty,“ upřesnila místostarostka.

Městský rozpočet letos pamatuje také na úpravy parčíku u autobusového nádraží. Město nechá na prostranství pokácet patnáct borovic a vysázet stejný počet lip a okrasných jabloní a slivoní.

„V parčíku budou vysazeny také nové keře a záhony, součástí bude umístění nových laviček a odpadkových košů,“ podotkla Hamalová s tím, že úpravy přijdou na asi 750 tisíc korun a skončí do letošního podzimu.

Radnice letos plánuje výsadbu bezmála dvou stovek stromů a více než tisícovky keřů v okolí překladiště odpadů v Doubravách. Projekt včetně založení trávníků přijde na asi milion korun.

Na základě podnětu obyvatel se pak budou ve spolupráci s Povodím Moravy kácet čtyři vzrostlé stromy v Dukelské ulici. „Stromy, které budou pokáceny, jsou rizikové a mají špatný zdravotní stav, který potvrdil také znalecký posudek,“ dodala boskovická místostarostka.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509