Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Najít blanenskou nemocnici bude snazší díky svítícímu totemu

23.2.2017 5:07 | Původní vydání | Radim Hruška

BLANSKO - Vedení blanenské nemocnice se snaží zlepšit orientaci lidí, kteří do ní dochází. Kromě vnitřního navigačního systému tomu má pomoci i plánovaná světelná navigace před nemocnicí. U křižovatky ulic Sadová a K. H. Máchy proto vyroste osvětlený totem. 

Najít blanenskou nemocnici bude snazší díky svítícímu totemu
Vestibul blanenské nemocnice. Foto Radim Hruška

Vybudování venkovní světelné navigace za zhruba dvě stě tisíc korun už schválili blanenští radní. Díky němu má být nemocnice dobře viditelná pro všechny, kteří za léčbou jezdí z jiných regionů a v Blansku se dobře neorientují.

„Bude se jednat o samostatně stojící třístranný prvek s logem Nemocnice Blansko, který bude osvětlen. Velikost totemu bude 1,3 x 1,3 x 1,3 m, výšky 5,8 metru. Bude stát u křižovatky ul. Sadová a K. H. Máchy a bude sloužit jako venkovní orientační cedule nemocnice,“ uvedla mluvčí blanenské nemocnice Kateřina Ostrá.

Podle ní se bude totem stavět v srpnu letošního roku. V současné době už je podaná žádost na územní řízení. Samotný totem bude stát do pětasedmdesáti tisíc korun, zbytek z plánované cenu budou tvořit náklady na správní poplatky, grafický návrh či stavební práce.

V areálu nemocnice proběhnou také další změny. Nová navigace bude jednoduchá, přehledná a barevně odlišená tak, aby se pacienti všech věkových kategorií v nemocnici snadno zorientovali.

„Zviditelnění budovy nemocnice venkovními prvky dopomůže mimoblanenským pacientům nemocnici najít, vnitřní prvky nahradí všechny stávající nalepené cedule. Pacienty čekají moderní, přehledné a jednotné orientační tabule. Snahou je, aby byl systém pro pacienty dobře čitelný, srozumitelný a jednotný,“ upřesnila Ostrá.

První fáze nového navigačního systému byla realizována už v prosinci 2015, kdy byla ve vstupním vestibulu instalována nová orientační cedule. Další nová orientační cedule pak přibyla v lednu 2016 v přízemí lůžkové části nemocnice.

„Mezi další kroky bude patřit výměna vnitřních navigačních prvků a v neposlední řadě i brožura – Průvodce pacienta Nemocnicí Blansko, kde najdou pacienti kompletní přehledné informace o Nemocnici Blansko včetně všech kontaktů,“ doplnila Kateřina Ostrá

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509