Dnes je tuesday, 16. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Nosíme svět v kapse

2.9.2016 11:44 | Původní vydání | Zuzka Bebarová Rujbrová

Patřím ke generaci žen, které těžce nesly, když manžel zapomněl na jejich narozeniny nebo výročí svatby. Současným novomanželkám se to už nemusí stávat. Muži pípne mobil, aby ho upozornil, že v kalendáři má zaznamenanou nějakou důležitou událost. Na schůzky, které jsem si musela pamatovat, jsem chodila včas, protože jsem po cestě nemohla zavolat, že se zdržím. 

Nosíme svět v kapse
Zuzka Bebarová Rujbrová. Foto archiv Zrcadla

Vědomosti jsem čerpala z knih a přednášek na vysoké škole. Teď mi připadá, jako by se mi zhoršovala paměť. Nejsem v tom sama. Vědci zjistili, že právě svět internetu a mobilních telefonů mění náš mozek. Začal si práci ulehčovat, když si nemusí pamatovat telefonní čísla, data význačných bitev historie nebo právě ty narozeniny. Rychle přišel na to, že mnoho informací najdeme na internetu či v mobilu, a tak poněkud zlenivěl. Odborně se tomu říká odkládání znalostí. Vždyť si všechno, co potřebujeme znát, přece můžeme „vygooglovat“.

Jenže to je omyl, za nějž někteří platí vysokou daň. A nejen v tom, že se nechají obalamutit kdejakými šmejdy nebo si naberou půjčky, které pak nedovedou splácet a jejich schopnost slušného přežití ve složitých podmínkách se snižuje. Nosíme svět v kapse, ale je otázkou, jak mu opravdu rozumíme. Pokud bylo zprávou konce prázdnin, že vláda rozhodla o zvýšení platů učitelů, nekritizovala jsem to jako pouhé předvolební gesto. Na učitelích bude ležet stále větší zodpovědnost za to, aby děti naučili rozpoznávat příčiny událostí a pomohli jim umět se rozhodovat podle svých skutečných zájmů, nikoli podle poznámek virtuálních přátel na facebooku. I když už se bez moderních technologií neobejdeme a náš mozek se tomu částečně přizpůsobil, budoucnost stále leží mimo síť. V politice se to zvlášť naléhavě projevuje zejména v předvolebním období, kdy jsou občané zavalováni spousty hesel, ale těžko se orientují v tom, koho by měli opravdu zvolit. Někdy se to projeví v tom, že prostě volí jen změnu pro změnu. Někteří se dají zastrašit, jiní obdivují sebevědomé tváře. Tady internet skutečně nepomůže, je třeba zvažovat výsledky dosavadní práce politiků, jejich spolehlivost a zájem o záležitosti občanů po celé volební období. Je to čím dál obtížnější se vyznat ve složité spleti politiky v našem okolí, natož v různých částech světa, jejichž vývoj ovlivňuje i naše životy včetně pocitu bezpečí. Abychom si nepřipadali jako v reklamě, v níž se žena v ordinaci veterináře z úst slavného herce dozví, že její mazlíček není Marcel, ale Marcela, těhotná Marcela. Zmýlená v politickém rozhodování může mít mnohem závažnější následky. A tak rodiče, učitelé i my politici bychom měli vytáhnout svět z dětské kapsy a zaplnit ho příběhy, které stojí za to žít.

JUDr. Zuzka Bebarová Rujbrová, poslankyně za KSČM

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509