Dnes je monday, 06. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Novoroční koncert Kunštátské dechovky se vydařil

6.1.2016 13:35 | Původní vydání | Miroslav Holík

KUNŠTÁT - První neděli roku 2016 a úderem 17. hodiny zahájil vedoucí a sbormistr kunštátské dechovky Pavel Göpfert Novoroční koncert v kunštátském kulturním domě. V zaplněném sále uvítal všechny přítomné včetně starosty, ředitelů škol, podnikatelů a všech ostatních místních i přespolních.

Novoroční koncert Kunštátské dechovky se vydařil
Koncert v Kunštátě. Foto Miroslav Holík

V úvodu zazněl RADERZKY MARSCH od ANTONÍNA DVOŘÁKA, pochod z opery BROUK a PYTLÍK. Kunštátská dechovka dále pokračovala NÁTRUBKOVOU STUDIÍ Evžena Zámečníka. Šéf kapely využil přítomnosti publika a mimo jiné se zmínil o cestě a budoucnosti vývoje dechových hudeb. Zmínil se též o humoru v hudbě a novém směru vývoje v dramaturgii vlastního orchestru. Poté pozval starostu města Kunštát, pana Zdeňka Wettera, k Novoročnímu přípitku a krátkému proslovu. Po Instant koncertu a Champaňské Arii následovala krátká oddechová přestávka.

Po ní zazněla FANFÁRA z PANSKÉHO DOMU, kterou chce kunštátská dechovka představit svůj nový projekt pro rok 2016. Chtějí obnovit a dát nový směr kdysi velmi oblíbeným „ČAJŮM O PÁTÉ“. Ohlasy veřejnosti budou očekávány v pravidelných anketách.

Nyní se vraťme k dalším skladbám, které zazněly na Novoročním koncertu. Dechovka zahrála polku HRADIŠŤANKU od Ladislava Kubeše, dále skladby KDYŽ JSEM ŠEL OKOLO VRAT a ZBRASLAVSKOU od Jana Slabáka. Další skladbou byla píseň z rockového muzikálu Andrewa Lloyda „EVITA“ – NEPLAČ PRO MNE, ARGENTINO, která byla věnovaná trumpetistovi Josefu Sauerovi. Skladbu zpívala Martina Mičková. Dále skladbou patřící Františku Okáčovi, kterou sám zazpíval, je velký hit krále swingu Karla Hály „CHCI ZAPOMENOUT“. Skladbu „ONE MOMENT IN TIME“ zazpívala Radka Dostálová. Skladba „ČERT ABY VZAL HOSPODSKÉHO“ byla věnována sponzorovi Karlu Lepkovi, který zdarma propůjčuje dechovce sál ke zkouškám.

Skladby „ZŮSTAŇ SE MNOU LÁSKO“ a „KDYBY TY MUZIKY NEBYLY“ zpívali Martina Mičková a František Okáč. Skladeb „DEN SVATEBNÍ“ a „ZAHRADA SNŮ“ se opět ujali Martina Mičková a František Okáč. Také Radce Dostálové byla dána možnost zazpívat „CHTĚLA BYCH TANČIT JEN“ od Fredericka Loeweho. Další názvy „POSTŮJ KONÍČKU“ a „PŘES PAVLOVSKÚ DOLINEČKU“ dirigent svěřil Martině Mičkové a Františku Okáčovi. Jen jemu bylo též určeno zazpívat píseň “NIKDE NEJSOU ŽENY“. Píseň „MÍT RÁD BLIŽNÍHO SVÉHO“ zpívala Martina Mičková. Radka Dostálová se zhostila taneční skladby „JDOU LÉTA, JDOU“.

Novoroční koncert uzavřela směs Vejvodových polek, které zněly z úst všech přítomných v sále. Za ten krásný sváteční podvečer poděkujme dirigentu a vedoucímu kunštátské dechovky Mgr. Pavlu Göpfertovi, všem hudebníkům a sólistům, panu starostovi a všem, kteří se jakýmkoliv způsobem na koncertu podíleli.

Galerie k článku

Koncert v Kunštátě. Foto Miroslav HolíkKoncert v Kunštátě. Foto Miroslav HolíkKoncert v Kunštátě. Foto Miroslav HolíkKoncert v Kunštátě. Foto Miroslav Holík

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509