Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Nový most v Blansku: úřad vybral variantu, město kupuje pozemky

29.7.2015 5:13 | Původní vydání | Michal Záboj

Blansko - Jihomoravský krajský úřad už vybral variantu nového přemostění železnice a řeky Svitavy v Blansku. Stavba v budoucnu spojí centrum města s částí Staré Blansko, která je pro dopravu ve špičkách špatně přístupná. Radnice už zahájila výkupy pozemků.

Nový most v Blansku: úřad vybral variantu, město kupuje pozemky
Nový most v Blansku. Vizualizace Město Blansko

Město připravilo čtyři varianty nového mostu. Pracovníci odboru dopravy krajského úřadu vybrali nejvhodnější variantu. Záměr musí ještě schválit jihomoravští radní a zastupitelé.

„Variant bylo rozpracováno několik z toho důvodu, že Jihomoravský kraj hledal ideální křížení nové trasy s železničním koridorem a řekou Svitavou. Schválena byla ta, která je již delší dobu prezentována. Díky tomu může nyní město začít vykupovat potřebné pozemky a zpracovat stavební projekt,“ uvedl vedoucí investičního odboru blanenské radnice Marek Štefan.

Nový most na jedné straně začne na úrovni křižovatky Svitavské a Fügnerovy ulice, šikmo překoná koleje a železniční koridor a vyústí nedaleko nádraží na odbočce z Brněnské ulice. Na ni se silnice napojí kruhovým objezdem.

Na posledním zasedání už blanenští zastupitelé rozhodli o výkupu prvních pozemků, které jsou ke stavbě mostu nutné. Další jednání ale radnici ještě čekají. „Někteří majitelé pozemků k tomu přistupují velice vstřícně. S některými majiteli ale možná bude delší a problematičtější jednání,“ podotkl starosta Ivo Polák (ČSSD).

V přípravě stavby teď bude pro město důležité získat všechny pozemky nutné ke stavbě mostu. Pak teprve se začne zpracovávat projekt.

„Pokud bychom měli všechno splněno do roku 2018, tak je to velice dobrá zpráva,“ dodal starosta.

Stavba podle odhadů přijde na 180 milionů korun. Peníze by Jihomoravský kraj, který bude investorem, chtěl získat z evropských fondů.

Nové přemostění má vyřešit špatnou dopravní situaci v centru města. Problémy bývají na kruhovém objezdu na křižovatce Smetanova, Rožmitálova, Svitavská. Rondel se ve špičkách ucpává, jakmile spadnou závory na blízkém železničním přejezdu.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509