Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Obchodní centrum nabírá konkrétnější obrysy

30.6.2011 21:51 | Původní vydání 29.6.2011 17:38 | Pavel Šmerda | Vyšlo v Zrcadlo č. 13

Boskovice - Areál bývalého podniku Kras Boskovice, který se mění v moderní obchodní centrum, začíná nabírat konkrétnější obrysy. První zákazníci si tam půjdou nakoupit už ve druhé polovině letošního roku, kdy otevřou svoje nové provozovny první nájemníci.
Nejprve bude zprovozněno přízemí budovy. To zaplní podle Pavla Schwarzera ze společnosti EKO-DOMOV, která areál Krasu koupila v závěru loňského roku, velkoobchodní sklady, které budou prodávat zboží pro řemeslníky i širokou spotřebitelskou veřejnost.

Obchodní centrum nabírá konkrétnější obrysy

„Zákazníci tam najdou prodejnu železářství, spojovacího materiálu, nářadí a topidel, vodoinstalačního materiálu, barev, laků a fasádních materiálů. Počátkem října potom i velkoobchod a maloobchod s elektromateriálem a svítidly, provozovnu občerstvení a chybět nebude ani prodejna s bílou technikou (pračky, ledničky). V centru zůstanou i nadále stávající prodejny koberců a nábytku. K zaplnění přízemí hledáme ještě provozovatele prodejny krbů, zájem máme i o menší prodejnu pracovních pomůcek a oděvů, případně prodejnu autodílů,“ uvedl Pavel Schwarzer. V první etapě budou otevřeny provozovny o celkové ploše asi 2 500 metrů čtverečných, z nichž je ještě volných posledních asi 180 metrů.
„Kromě přízemí jsou ze dvou třetin již obsazeny i suterénní prostory. Zde mají svoje provozovny dvě výrobní firmy. Jedna šije ortézy a druhá přikrývky a prostěradla. V suterénu je rovněž prodejní sklad firmy DACHSTAR Praha, velkoobchod se střešními okny, schody a zábradlím a sklady dvou dalších boskovických společností. Zůstávají nám ještě volné dvě poslední skladovací plochy o velikosti přibližně 200 metrů čtverečných. V suterénu je také ještě volná poslední plocha asi 150 metrů čtverečných se skladem a vlastním sociálním zařízením vhodná pro menší výrobu do dvaceti zaměstnanců,“ doplnil Pavel Schwarzer.
V další etapě bude ve druhém nadzemním podlaží vstupního objektu na ploše tisíc metrů čtverečných otevřeno koupelnové a interiérové studio. Zákazníci tam najdou obklady, dlažby, vany, masážní vany, sprchové kouty, vodovodní baterie a armatury, velkou expozici koupelnového nábytku, dále lepidla, tmely a mnoho dalších výrobků. Oblast koupelen bude provozována firmou SAPHO Praha a firmou EKO-DOMOV. Na části plochy bude kromě zařízení koupelen i velká expozice vnitřních dveří, plastových a dřevěných oken a kompletní nabídka všech značkových střešních oken. Nebude chybět také expozice schodů, segmentových schodišť, zábradlí, garážových vrat, zimních zahrad aj.
„Tím jsem vlastně zrekapituloval celou přední část budovy. Ve druhé etapě bychom chtěli začít budovat a obsazovat obchodní galerii ve druhém nadzemním podlaží. Máme už čtyři zájemce, na ploše 1200 metrů čtverečných by mohla být např. prodejna nábytku, kuchyňské studio, obchody s oděvy a obuví a kuchyňské potřeby,“ uvedl jednatel firmy EKO-DOMOV. Ve třetím nadzemním podlaží jsou skladovací prostory obsazené firmou ALPS, ve čtvrtém pak skladovací a kancelářské prostory firmy EKO-DOMOV.
Podle Pavla Schwarzera prošla budova v posledních pěti měsících velkou proměnou. Byly provedeny opravy vodoinstalace, elektroinstalace, kanalizace, osvětlení a nové vnitřní rozvody plynu. „Opravujeme podlahy, omítky, sociální zařízení, výtahy, vyměnili jsme již asi 40% starých oken za moderní plastová. Během tohoto měsíce začnou dělníci pracovat na parkovišti prozatím pro 40 automobilů. V areálu bude v konečné fázi asi 90 parkovacích míst. Co se týká fasády, budeme ji dělat zatím jen z průčelí. Nemáme tolik peněz, abychom mohli upravit naráz celou budovu a není to zatím ani technicky možné. Každopádně ve druhé polovině prázdnin, nejpozději v září, bychom chtěli první část Krasu zpřístupnit lidem,“ slíbil Schwarzer s tím, že v této době se do čtvrtého nadzemního podlaží budovy přestěhuje kompletně i celá jeho firma EKO-DOMOV.
Tím však obnova areálu ani zdaleka nekončí. Ve dvorní části objektu se připravuje velkoobchodní prodejní sklad se střešními krytinami a systémy odvodnění pro střechy a prodejna stavebnin se zaměřením na zahradní architekturu. Do budoucna je v plánu výstavba větší restaurace s barem a terasou s výhledem na Boskovice a okolí, relaxační a sportovní centrum, jehož součástí by měly být i prostory pro taneční školu.
Trendem posledních let je podle Schwarzera „vysídlování“ náměstí, která se spíše než obchodní pasáží stávají klidovými zónami. „Tohle je budoucnost. Přesně takové projekty jako je Kras, který je o jednoduchosti, rychlosti obsluhy zákazníků, komplexnosti nabídky a vzájemné spolupráci zúčastněných firem. Firmy, které tady budou působit, mají silné zázemí, některé mají i celorepublikovou, případně celoevropskou působnost. Zákazník by tu měl pohodlně zaparkovat, nakoupit vše pod jednou střechou za nejlepší možné ceny a vše naložit a odvézt. A to jak koncový zákazník, tak řemeslník. Když se k tomu všemu ještě přidruží služby, které plánujeme do budoucna, stane se Kras určitě stejně jako v minulosti významným centrem nejen boskovického regionu,“ dodal Schwarzer.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509