Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Oprava silnice kolem Křetínky se blíží, průtahy obcemi se odkládají

28.5.2014 10:50 | Původní vydání | Michal Záboj, Radim Hruška

Letovice – Už jen tři týdny zbývají do začátku opravy silnice kolem Křetínky. Rekonstrukce se dočká také vozovka mezi Horním a Prostředním Poříčím. Na nové povrhy v obcích a v České ulici v Letovicích si ale budou muset řidiči ještě rok počkat.

Oprava silnice kolem Křetínky se blíží, průtahy obcemi se odkládají
Ilustrační foto archiv

Na sedmi kilometrech silnice mezi Křetínem a Letovicemi a mezi Horním a Prostředním Poříčím dělníci odfrézují svrchní vrstvy a nahradí novými. Na rekonstrukci vozovky v těchto místech se čeká už několik let. Místy je plná děr a výtluků.

„Na stav této komunikace byly v posledních letech četné stížnosti, takže jsme rádi, že se podařilo stavbu nachystat a bude letos realizována,“ podotkl vedoucí blanenské správy a údržby silnic Miloš Bažant.

Rekonstrukce začne v polovině června a potrvá do poloviny srpna. Většinu času zůstane staveniště průjezdné. „Frézování povrchu a pokládka spodní ložní vrstvy asfaltu bude probíhat po polovinách za omezeného provozu. Na pokládku vrchní obrusné vrstvy by měla být úplná uzavírka s objížďkou přes Zábludov a Kunštát,“ upřesnil Bažant s tím, že práce přijdou na asi šedesát šest milionů korun.

Opravy silnice mezi Letovicemi a Křetínem omezí také návštěvníky přehrady Křetínka. Na hlavní akci prázdnin – závody dračích lodí – už by ale měla být práce hotové. „Mělo by to vyjít, takže dračí lodě, kam zavítají stovky lidí, proběhnou bez problémů. Na druhou stranu si myslím, že návštěvníci této populární akce za námi přijedou, i kdyby měli jet přes tankodrom,“ přiblížil starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS).

Silničáři plánují také rekonstrukce průtahů obcemi a letovické České ulice. Původně se přitom počítalo s tím, že se všechny úseky budou opravovat naráz. „Přípravu zkomplikovaly nevypořádané majetkové vztahy a někdy i nesouhlas majitelů pozemků a nemožnost jejich dohledání. V současné době ale už máme i tyto stavby připraveny,“ dodal Miloš Bažant, který předpokládá začátek na jaře příštího roku.

Na opravě České ulice se bude podílet i město Letovice. „Než se začne silnice opravovat, musíme nejprve zrekonstruovat kanalizaci a další věci zemi. Poté přijde na řadu nový povrch. Jako poslední bude následovat kompletní oprava chodníků podél zrekonstruované silnice,“ doplnil letovický starosta.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509