Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Pavel Vlach: Chceme poskytovat různorodé možnosti vzdělávání

22.12.2017 5:24 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE - Vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická a Střední škola Boskovice dříve známá jako Národohospodářská škola si v letošním roce připomněla sto třicet let od svého založení. K tomuto výročí vydala almanach, ve kterém shrnuje všechny důležité mezníky i postupnou proměnu školy. Šest let stojí za pomyslným kormidlem školy Pavel Vlach. V rozhovoru pro Zrcadlo popsal změny, které se udály a přiblížil i ty, které školu teprve čekají.

Pavel Vlach: Chceme poskytovat různorodé možnosti vzdělávání
Pavel Vlach. Foto Jaroslav Oldřich

Jak vypadal situace ve škole, když jste před šesti lety nastoupil na post ředitele?

Když jsem přišel do školy, tak měla tři pracoviště. V průběhu let ale doputovaly na střední školy nejslabší populační ročníky, takže jsme museli provést zeštíhlení. Zvolil jsem cestu menšího počtu oborů s více naplněnými třídami. Situace samozřejmě znamenala také snižování počtu zaměstnanců a našemu zřizovateli jsme vrátili budovu v Havlíčkově ulici, pro kterou jsme již neměli využití.

Probíhá zeštíhlování i v současné době?

Věřím tomu, že poslední takovéto opatření proběhlo v loňském roce, kdy jsme skončili s poslední třídou obchodní akademie. Ostatní obory máme zavedené tak, abychom na nich stavěli do budoucna. Dostali jsme se do situace, že dnes máme čtyři studijní obory a dva učební obory. Třídy jsou dostatečně naplňovány tak, aby existence těchto oborů byla s perspektivou.

Samozřejmě se snažíme o to, abychom uchazeče přesvědčili o našich kvalitách. Asi se nám to daří, protože, když si mezi prváky děláme dotazník, proč si nás vybrali, tak osmdesát procent odpovědí je, že tomu tak bylo na doporučení kamarádů, kteří ve škole studují nebo studovali. Takováto reference je asi to nejlepší doporučení, které vůbec můžeme dostat.

Vraťme se trochu do minulosti. Od původně především zemědělského zaměření škola postupně ustoupila...

V minulosti to bývala především zemědělská škola. Poté došlo ke sloučení s oděvním a strojařským učilištěm. Oděvní obory postupně skončily a strojaři v rámci optimalizace přešli na Střední školu André Citroëna, ze které k nám naopak přešel obor zahradník. Dnes jsme v situaci, že kromě zahradníků už tady ze zemědělských oborů není nic.

Na jakých oborech tedy dnes stavíte?

V této chvíli stavíme na tom, že se naše republika dostala do další fáze restrukturalizace. Kdysi tady byla reforma zemědělská, poté průmyslová a dneska jsme v reformě informačních technologií. Podle údajů, které poskytuje krajský úřad práce, aktuálně chybí na jižní Moravě tisíce programátorů. V průběhu dalších pěti až deseti let tady nastane v dobrém slova smyslu technologická revoluce ve výrobních podnicích a budou potřeba programátoři. Zaměřujeme se proto na tuto oblast. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry může střední škola vychovat programátory. V tomto směru vycházíme z požadavků zaměstnavatelů, kteří říkají, naučte studenty logicky myslet, matematiku, základní programovací postupy, a my si je dotvoříme k obrazu svému. My se proto snažíme studenty naučit základy, tedy první čtyři moduly, které učí i vysoká škola. Pokud se rozhodnou pokračovat ve studiu na vysoké škole, tak na to mohou plynule navázat.

Jaké další obory nabízíte?

Máme u nás veterinární prevenci, která je velmi vyhledávaná. Vychováváme veterinární asistenty, kteří pracují vedle lékaře. Na rozdíl od jiných středních škol jsme se navíc zaměřili i na veterinární péči o velká zvířata. Naši žáci se naučí poměrně široké portfolio, takže jsou velmi dobře uplatnitelní v praxi.

Dalšími obory jsou hotelnictví a turismus a dva obory učební - kuchař číšník a zahradník. Razím zásadu, že jsme škola v okrajové části kraje, která má poskytovat pokud možno různorodé vzdělání, aby žáci za ním nemuseli dojíždět do Brna.

Plánujete do budoucna nějaké rozšiřování vzdělávací nabídky?

Mám představu, o které si myslím, že se ji pravděpodobně nikdy nepodaří naplnit, že k naší zdravotnické vyšší odborné škole by měla patřit i střední zdravotnická škola. Jenže díky domu, že je v Blansku, tak je skoro nemožné, aby zřizovatel povolil otevřít ji i tady. Tím by se nějakým způsobem zcelila nabídka.

V současné době intenzivně pracujeme na nabídce pro absolventy z naší veterinární části školy, kterým chceme nabídnou možnost pokračovat ve studiu na vyšší odborné škole. Chceme si nechat akreditovat obor zaměřený na rehabilitaci zvířat. Dnes je to velmi poptávaná služba u veterinářů a v republice to zatím nikdo neučí. Pokud to všechno dobře dopadne, tak by se tady první studenti měli objevit v září roku 2019.

Když pomineme vzdělávací nabídku, jaké novinky chystáte v rámci zlepšování zázemí školy?

Co se týče stavebních záměrů, tak přední část školy dostane nový kabát. Máme připravený projekt za čtyřiadvacet milionů korun na výměnu oken, zateplení a novou vzduchotechniku. Na zhruba stejnou částku jsme také získali dotaci z evropských fondů. Prostředky použijeme na výstavbu výtahu, vybudujeme nové laboratoře pro veterináře jako je pitevna a vybavíme také dvě odborné učebny pro zdravotnickou část vyšší odborné školy. Do budoucna bychom tak mohli dokonce fungovat jako doškolovací středisko pro boskovickou i blanenskou nemocnici, protože budeme personálně i materiálně vybaveni tak, že nebudou za tímto účelem muset jezdit do Brna.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509