Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Další z rubriky

Pivovar Černá Hora investoval do výroby

10.7.2012 14:28 | Původní vydání 10.7.2012 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 14 2012
Černá Hora - Pivovar Černá Hora investoval téměř dvacet milionů korun do rozšíření spilky, což umožní zvýšit výstav piva. Investice putovaly také do výroby limonád, které kromě výtažku z chmele nově obsahují také přírodní nekalorické sladidlo z jihoamerické byliny Stevia rebaudiana. Kromě toho přišel pivovar s novinkou REFRESH, což je pivo míchané s limonádou. Více prozradil sládek pivovaru Vlastimil Zedek.
Pivovar Černá Hora investoval do výroby
Vlastimil Zedek ve spilce. Foto archiv
Nová spilka už je tedy v provozu? Proč se pivovar rozhodl k jejímu rozšíření?
Spilka je provoz, kde probíhá hlavní proces kvašení piva. Pivovar Černá Hora se rozhodl, že nebude do provozu uvádět nejmodernější technologie, jako jsou vysoké CK tanky. Dali jsme se cestou klasických otevřených kádí, ve kterých pivo kvasí. Protože kapacita kvasíren byla nedostačující, se pivovar v loňském roce rozhodl tento provoz rozšířit. Celková kapacita nových kvasíren je nyní 2 300 hektolitrů. Pivovar je tak schopný vyrobit o 20% více piva než dříve. Výstavbu jsme zahájili koncem listopadu loňského roku, letos v dubnu jsme uvedli spilku do zkušebního provozu. Už jsou za námi první zkoušky a první pivo dozrává v ležáckých sklepích. Musela se udělat i potrubní propojení a instalovat nová čerpadla, protože jsme spilku umístili do bývalých půdních prostorů. Vlastní investice nás přišla na téměř 20 milionů korun. 

Proč jste se rozhodli jít touto cestou?
Samozřejmě existuje také moderní technologie, při které se uvařená a zchlazená mladina dá kvasit a dozrávat do jednoho velkého tanku. To má ale dopad na chuť piva. My tvrdíme, že k malému pivovaru patří klasická technologie, nechceme vyrábět takzvaná europiva. V ležáckých sklepích pak dozrává od dvaceti do šedesáti dnů. Takže než se ležák dostane ke konzumentovi, uplynou zhruba dva měsíce.

Léto je pro pivovar hlavní sezona. Co lidem aktuálně nejvíce chutná?
Největší žízeň je po jedenáctce Páter, což je česká klasika. Následuje výčepní pivo Tas, ležák Kamelot a pak další sortiment. Hodně stoupá obliba nefiltrovaných a kvasnicových piv. To platí jak o naší nefiltrované jedenáctce, tak i o Moravském Sklepním.

U limonád si člověk na první pohled všimne pěkných nových etiket. Změnilo se ještě něco dalšího? 
Limonády v letošním roce prošly celou řadou změn, které jak pevně věřím, zákazníci přivítají. Kromě nových etiket, které jsou hravější a barevnější, jsme investovali do zařízení na výrobu sirupů. Nyní je již nemusíme nakupovat od externího dodavatele, ale vyrábíme je z bází přímo v pivovaru. Kvalita bází je velmi důležitá, proto je nakupujeme od prověřených českých, slovinských a rakouských výrobců. 
Dále jsme vyslyšeli přání spotřebitelů a sortiment limonád rozšířili o Zázvorku a Malinu. Z malinovky se rázem stala jedna z našich nejprodávanějších limonád. 
A v neposlední řadě jsme pozměnili recepturu limonád. I nadále obsahují výtažek z chmele, který nápojům dodá svěží chuť, ale jako jedni z prvních u nás jsme do nich navíc začali přidávat stévii. Steviol-glykosidy, jak se výtažek z jihoamerické byliny Stevia rebaudiana nebo česky stévie odborně nazývá, jsou nekalorické sladidlo přírodního původu, nejde tedy o žádnou chemii. Jejich hlavní výhodou je to, že jsou 300krát sladší než sacharóza, tedy cukr, kterým si běžně sladíme třeba čaj nebo kávu. Díky nové receptuře se stévií jsme tak schopni snížit energetickou hodnotu nápojů o 50 – 60 %. To je významné a důležité snížení, zejména s ohledem na to, že populaci ohrožuje obezita, cukrovka či zvýšený cholesterol.

Novinkou je také pivo smíchané s limonádou...
Jedná se o nápoj REFRESH, který se ujal velice dobře. Takový úspěch jsme ani neočekávali. Jedná se o pivo smíchané půl napůl s limonádou. Reagovali jsme tak na vysokou poptávku po ovocných pivech s nízkým obsahem alkoholu, takzvaných radlerech. Míchané nápoje obsahují jen 2,2 % alkoholu, takže výborně osvěží obzvláště v horkých letních dnech. Zároveň si ale uchovávají jemnou pivní hořkost. Lidem chutnají a prodeje za první měsíc předčily naše očekávání. Spotřebitelé mohou ochutnat REFRESH ve dvou ovocných variantách – brusinka s grepem a limetka s pomerančem. Ta první spojuje příchuť grapefruitu a příjemně kyselé brusinky, v té druhé se snoubí osvěžující chuť limetky a šťavnatého pomeranče. Při jejich výrobě nejsou použita umělá barviva.
Na závěr jedna pro „pivaře“ důležitá otázka. Jak se bude vyvíjet cena piva?
Úprava cen výrobků Pivovaru Černá Hora momentálně není na pořadu dne, takže pivaři se nemusí obávat. Hodně ale bude záležet na vývoji cen surovin a energií, který nelze dopředu dost dobře předvídat.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509