Dnes je tuesday, 19. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Pobyt žáků z partnerské školy IGS Oyten na Gymnáziu v Blansku

30.5.2018 1:41 | Původní vydání | Jana Žilková

BLANSKO - V rámci partnerské spolupráce mezi školami IGS Oyten z Dolního Saska ve Spolkové republice Německo a Gymnáziem Blansko v České republice proběhl výměnný pobyt žáků v rodinách, společná práce na přírodovědných a ekologických projektech v prostředí Moravského krasu v České republice.

Pobyt žáků z partnerské školy IGS Oyten na Gymnáziu v Blansku
Výměnný pobyt. Foto archiv školy

Výměna se uskutečnila 7. – 14. dubna 2018, kdy blanenské rodiny gymnazistů hostily děti z německých rodin. Od 13. do 20. října 2018 čeká české žáky výměnný pobyt v Oytenu při wattovém moři u pobřeží Severního moře nedaleko Brém.

Po celodenním cestování ze severu Německa k bráně Moravského krasu v srdci Evropy zmizely německé děti během dvou minut (!) v sobotu večer se svými  hostitelskými rodinami z vlakového nástupiště v Blansku. Výměně mezi čtrnácti německými a čtrnácti českými dětmi totiž předcházela čilá komunikace na sociálních sítích.

V neděli dopoledne bylo potřeba se dobře poznat, zapamatovat si nová jména a navázat kontakty. Nechyběly seznamovací aktivity, zábava, legrace, ani obyčejná česká sranda. Zněly (často i zároveň) všechny jazyky projektu – angličtina, němčina, čeština.

Nedělní odpoledne bylo věnováno výrobě projektových triček s logem projektu na zádech a dorozumívacími piktogramy na prsou. Motivem loga projektu se stal typický obyvatel krápníkových jeskyní Moravského krasu – vrápenec. Následoval rychlokurz českého jazyka a příjemná procházka Blanskem.

Pondělí a úterý byly vyplněny terénními cvičeními v Punkevních jeskyních, jeskyni Balcarce a komentovanou prohlídkou expozice Domu přírody na Skalním mlýně, který nabídl spoustu možností k interakci s environmentálním materiálem Moravského krasu a okolím Blanska. Slunečné počasí přímo vybízelo k procházce turistickými stezkami krasu přes Koňské spády, Dolní a Horní můstek až k okraji propasti Macocha. Jízda lanovkou z Horního můstku Macochy zpestřila dětem chvíli před obědem. Sympatické paní učitelky Ingrid, Annika a Janine z partnerské školy IGS Oyten v ekovláčku při cestě od Punkevních jeskyní na Skalní mlýn s radostí pozorovaly svoje spokojené svěřence i rozkvetlé stráně podél cesty ke Skaláku.

S nadšením také děti přivítaly návštěvu Mydlidědka v jeho chýši v Lažánkách, kde si vlastnoručně vyrobily svíčku z včelího vosku a mýdlo, které coby suvenýry z Moravského krasu přivezli svým rodičům do Oytenu.

Po náročných výstupech předchozích dní se nesla středa již v poklidnějším rytmu. Němečtí studenti strávili jeden den na blanenském gymnáziu. Během dopoledního vyučování zazněly písně z česko-rakouského muzikálu Das geheime Leben der Piraten. Žáci gymnázia zpívali a hráli před zcela zaplněným sálem.

Beseda s německy mluvícími studenty gymnázia, při níž německé děti a jejich učitelé odpovídali na zvídavé otázky českých kolegů, následovala po úspěšném divadelním představení.

V rámci laboratorního cvičení studenti zkoumali různé stupně tvrdosti vody na vzorku vody z říčky Punkvy, destilované vody, minerální vody a vzorku vody z vodovodního kohoutku.

V hodině výtvarné výchovy žáci vytvořili společné umělecké dílo Action-Art á la Jackson Pollock.

Vzájemná pomoc a spolupráce při sestavení a naprogramování autíčka se hodila dětem v hodině robotiky.

Brněnské podzemí pod Zelným trhem nadchlo ve čtvrtek německé studenty nejen expozicí mučicích nástrojů, ale především možností je vyzkoušet. V Brně nesměla chybět návštěva a hra v Lasergame.

Typicky české občerstvení zajistily na páteční závěrečnou párty hostitelské rodiny. Stoly se prohýbaly pod obloženými chlebíčky, bábovkami, hanáckými koláči, jednohubkami i krájenou klobásou. Němečtí hosté se svěřili, že si všichni odvážejí domů 2-3 kg. Čeho? Nápověda - ve školní jídelně děti ochutnaly chlupaté knedlíky se zelím, svíčkovou s knedlíkem a řízek s maštěným bramborem. O tom, jak se děti stravovaly v hostitelských rodinách, můžeme pouze spekulovat dle množství povolených dírek v páscích u kalhot.

Byl to opravdu vzorně připravený a nádherně prožitý týden s novými kamarády a s novou motivací ke studiu cizích jazyků.

Na shledanou, auf Wiedersehen se všichni těší opět 13. října 2018 v Oytenu u Severního moře v Německu.

Za realizační tým výměnných pobytů Gymnázia Blansko Mgr. Jana Žilková, koordinátorka projektu

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509