Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Poslední události 2. sv. války pohledem olešnického kronikáře

30.5.2015 12:39 | Původní vydání | Kronika Olešnice

Události popsané kronikářem Josefem Višinkou tak, jak je prožíval, viděl a v kronice zaznamenal:

Poslední události 2. sv. války pohledem olešnického kronikáře
Ustupující německá armáda v Olešnici. Foto archiv

Rok 1945

Stavba překážek

Rudá armáda se blížila Polskem k hranicím Moravy. Němci započali budovat překážky na východní Moravě. Dne 8. ledna odjelo z Olešnice 12 chlapců na stavbu těchto překážek. Vrátili se déle než za měsíc.

V měsíci únoru budovány překážky na silnicích i v našich krajích. Poslední byla pod Rozsečí a pak v Horničí na silnici k Rozsíčce. Dále u tak zvané zemské brány nad Bohuňovem. Obyvatelstvo z okolních obcí muselo při stavbě zdarma pracovat. Naše obec měla dodat na stavbu překážek kámen, ale žádný nebyl nalámaný. Překážky byly zbudovány ze silných klád a kamene. Uprostřed byl ponechán jen úzký průchod.

Němečtí četníci

Naši četníci byli koncem války ve velmi nepříjemném postavení. Museli, ač neradi, vykonávat nařízení okupantů, a proto je partyzáni považovali za svoje nepřátele.

Bylo třeba, aby členové našich četnických stanic vešli s partyzány do styku. Tohoto úkolu se podjal Jan Svoboda, mlynář z Valchy. Ten zprostředkoval ve svém mlýně v lednu 1945 schůzku vrchního četnické stanice olešnické, Mikuláše Kočana a vrchního četnické stanice v Hodoníně, Novotného s partyzány. Zde se dalo naše četnictvo do služeb partyzánského hnutí, dostali pokyny jak se chovati na obchůzkách, podávat hlášení apod.

Němci nevěřili protektorátnímu četnictvu a proto byli dosazeni na četnické stanice němečtí četníci. Dne 14. ledna musela obec pro ně do Letovic poslat sáně. Pozdě večer přijeli. A sice: Meister, Hans Schneider, Haupt. Wachtm. Heinrich Kolar a Wachtm. Wielhelm Beichter.

Byli ubytováni na četnické stanici a stravovali se v hostinci na Radnici. Četnická stanice byla opevněna proti útokům partyzánů.

Podobně jako v Olešnici byli němečtí četníci v Hodoníně, Rovečném a na všech okolních stanicích. Dne 18. ledna večer zastřelen byl jeden německý četník při večeři v hostinci v Hodoníně. Útočník byl partyzán skupiny gen. Lud. Svobody od Černovic. Druhý den byly konány veliké prohlídky v Hodoníně a okolních lesích, bez výsledku.

Po tomto činu zničili partyzáni skupiny Jermak svůj bunkr u Prosetína a přemístili se k Nyklovicím a Sulkovci. Odtud podnikli dne 19. ledna nepromyšlenou a nešťastnou výpravu na Němce, továrníka Öhma ve Víře, při které partyzán Nikolaj Čuršin, *1920 v Rostově, byl zastřelen a partyzán Roman a Kozáček byli zraněni.

Ještě téže noci byli zranění dopraveni na saních do Louky k horním Dufkům. Poněvadž se však jejich rány nehojily, odjeli 28. ledna večer partyzáni Zich a Míša do Olešnice pro Dr. Josefa Habance a po 11. hodině noční ho dovezli na saních do Louky. Asi za půl hodiny přicházela do Louky po silnici od Rozseče četnická hlídka z Olešnice. Byli to: Meister Schneider, Haupt.Wachtm. Kolar a strážm. Antonín Husička.

Hlídkující partyzán se domníval, že celá akce jest prozrazena a proto vypálil do hlídky celou dávku z automatické pistole. Němec Schneider a strážm. Ant. Husička byli těžce zraněni. Druhý Němec Kolar, který kráčel při okraji silnice, při první ráně se vrhl do příkopu a tak se zachránil. Ve vesnici zatím nastal shon. Nemocní partyzáni byli rychle odvezeni do Tasovic a Dr. Habanec odešel ke starostovi Krejčímu, kam zakrátko obecní hlídka dopravila zraněné četníky. Dr.Habanec je ošetřil a strážm. Husičku dopravil do nemocnice do Brna. Smrtelně zraněný Meister Schneider dopraven do Olešnice, kde o 1 hod. po půlnoci dne 29. ledna zemřel. Jeho mrtvola byla dopravena do Brna, kde byla zpopelněna.

Do Louky zatím přijela policie a německé vojsko. Lidé byli vyslýcháni, byla obava z velikých trestů, ale vše dobře dopadlo. Němci uvěřili, že Dr. Habanec byl volán k dceři starosty Krejčího Bedřišce, která po udělené injekci se svíjela v horečce a proto neshledáno nic podezřelého.

Jako náhrada za zastřeleného Meistra Hanse Schneidra přišel na stanici Ober. Wachtm. Franc Patsch a po něm Wachtm. Karl Krebs.

Dne 17. dubna 1945 byli němečtí četníci ze stanice staženi na velitelství do Kunštátu, kde se zdrželi do 8. května. Dne 10. května v časných hodinách byli zatčeni u Nového Města příslušníky Rudé armády.

Němečtí polní četníci

Když se fronta blížila k hranicím Moravy a oddíly stávaly se útočnějšími, byli ve větších obcích jako v Bystřici, Letovicích, Kunštátě a Olešnici dosazeny čety polních četníků, tzv. Jagdkomanda. Do Olešnice přišli dne 28. ledna. Bylo jich asi 30. Ubytovali se v hospodářské škole (Poznámka: dnes výchovný ústav), koně a vozy měli umístěné na panském domě. Obec jim dala udělati u stolaře Met. Synka postele. Polní četníci měli za úkol zneškodňovat partyzánské hnutí. Byli v Olešnici do 13. března, kdy odjeli do Německého. Týž den přišla jiná skupina z Letovic, která v Olešnici zůstala do 6. dubna. Pokračování příště

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509