Dnes je wednesday, 24. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny

15.12.2015 21:36 | Původní vydání | Lubomír Toufar

PRAHA, BLANSKO - Během 36. schůze byly mimo jiné projednány tyto návrhy zákonů. Ve druhém čtení prošla obecnou i podrobnou debatou novela zákona o vysokých školách.

Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny
Lubomír Toufar. Foto www.psp.cz

Jistě mnozí z vás slyšeli o různých skandálech soukromých i státních vysokých škol. Cílem novely je zavést nový systém hodnocení kvality vysokých škol a provázat je s činností Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství a upravit nová pravidla akreditace studijních programů. Má být také rozlišováno mezi "profesně" a "akademicky" zaměřenými programy jak bakalářskými tak magisterskými.

Novela zákona o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Cílem této novely je reagovat na požadavky a poznatky z praxe. Navrhované změny reagují mimo jiné na výsledky kontrolní činnosti Státního úřadu inspekce práce na úseku bezpečnosti práce na pracovištích a to zejména na staveništích. Jak bylo podle kontrol v roce 2013 bohužel zjištěno, k 85% všech smrtelných pracovních úrazů dochází na staveništích. Na to je třeba reagovat. Návrh prošel obecnou i podrobnou rozpravou ve druhém čtení.

Dne 8.12. se v prvním čtení začal projednávat jeden z nejkontroverznějších zákonů tohoto roku. Zákon o ochraně zdraví. Jedná se o normu regulující užívání legálních i nelegálních návykových látek. Nejspornější částí tohoto zákona je část, která zavádí zákaz kouření v restauracích. Jak se dalo očekávat, strhla se na toto téma ve sněmovně několikahodinová diskuse, jejíž konec je zatím v nedohlednu. Jak se též dalo očekávat, zastánci regulace argumentovali ochranou zdraví a její odpůrci svobodou podnikání. Oba tábory pak osobní svobodou. První ve smyslu nebýt obtěžován nepříjemným kouřem, druhý ve smyslu svobody rozhodnutí zapálit si cigaretu. Bez ohledu na platnost nebo neplatnost těchto argumentů je nezpochybnitelným faktem, že existuje jen jedna země v EU, kde není kouření žádným způsobem regulováno. Tou zemí je Česká republika, což je podle mého názoru špatně.

Co se týká perliček z jednání. Jejich bohatým zdrojem se ukázalo právě projednávání výše uvedeného zákona. Poslanec Jandák (ČSSD) při kritice zákona vyzval, aby poslanci zakázali tlusté maso, protože způsobuje obezitu a povolili pohlavní styk pouze jednou za tři roky a pouze za účelem plození dětí, protože sex může přenášet vir HIV. Na to reagovala poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09), která je lékařkou a upozornila na to, že tak nízká frekvence pohlavního styku zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Kolorit jednání doplnil tradičně také Miroslav Kalousek (TOP 09), který na protest zařazení elektronických cigaret do regulační normy přímo v jednacím sále inhaloval z e-cigarety a vzniklou páru pak ji vyfoukl směrem k ministru zdravotnictví, na což ho předem upozornil.

Jak vidíte, člověk zažije v Poslanecké sněmovně leccos. Přes všechny vtípky a odlehčené situace, je ale schvalování zákonů vážnou věcí. Z důvodu blížícího se konce roku a obstrukčního chování pravice, hlavně v souvislosti se schvalováním zákona o elektronické evidenci tržeb, se probíhající zasedání o týden prodlužuje, abychom nakonec vše stihli.

A to už je pro dnešek vše. Všem těm, kteří tento rok četli mé občasné příspěvky, děkuji za pozornost, přeji krásný zbytek adventu, pokojné prožití vánočních svátků a vše dobré v roce novém.

Lubomír Toufar, poslanec PSP ČR za ČSSD

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509