Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny

5.5.2016 10:16 | Původní vydání | Lubomír Toufar

BLANSKO, PRAHA - Dobrý den, vážení čtenáři, je tu opět pár řádek o sněmovním dění tentokrát ze 44. schůze.

Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny
Poslanec Lubomír Toufar. Fota archiv Zrcadla

Každý alespoň trošku náročnější filmový divák jistě někdy viděl nápis "tento film vznikl s pomocí Státního fondu pro rozvoj kinematografie". Příkladem toho, čím vším se kromě navrhování, projednávání a schvalování zákonů poslanecká sněmovna zabývá, může být volba rady tohoto fondu. Ta se konala během 44. schůze na základě zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie. Funkční období členů rady je tři roky. Hlasování probíhá každý rok a vždy se obměňuje jedna třetina členů. Ministr kultury navrhl sněmovně devět kandidátů, z nichž se tajnou volbou vybírají  tři noví členové rady. V prvním kole byli zvoleni režisér Jan Svěrák s 90 hlasy a dramaturg a scenárista Lubor Dohnal s 80 hlasy. Do druhého kola na poslední neobsazené místo postoupila ředitelka MEDIA Desk Česká republika Daniela Staníková s 62 hlasy a producent a filmový distributor Richard Němec se 45 hlasy. Tak doufejme, že nás čekají jen samá hodnotná díla.

Ve třetím čtení byla schválena novela zákona o podpoře sportu. Cílem novely je zvýšit transparentnost poskytování podpory sportu z veřejných prostředků. Počítá se se zřízením rejstříku sportovních organizací a sportovců, aby byl zajištěn zdroj objektivních informací pro nastavení efektivních politik státní podpory v oblasti sportu. Zákon také zavádí novou povinnost krajů, popřípadě za zákonem stanovených podmínek také obcí, zajišťovat koncepční rozvoj sportu na svém území.

Ve třetím čtení byla schválena Novela zákona o ukládání oxidu uhličitého do přírodních horninových struktur. Jedná se o velmi moderní a uznávanou metodu snižování emisí skleníkových plynů a zmírňování změny klimatu. Princip spočívá v zachycení oxidu uhličitého u velkých znečišťovatelů jako jsou tepelné elektrárny, ocelárny, cementárny, rafinerie nebo úpravny zemního plynu a jeho trvalé uložení do vhodných geologických struktur. Novela reaguje na požadavek Evropské komise, podle kterého by Česká republika měla lépe transponovat směrnici a tedy novelizovat zákony, které tuto směrnici provedly. V tomto případě jde tedy o implementaci práva EU do našeho právního řádu.

Ve druhém čtení prošel podrobnou rozpravou také senátní návrh Novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Cílem návrhu je upravit takzvaný institut veřejné služby, který byl Ústavním soudem shledán protiústavním tak, aby mohl být opět využíván. Základní pilíře tohoto návrhu jsou, aby veřejná služba byla dobrovolná, aby osobám bylo zachováno hmotné zabezpečení a výkon veřejné služby byl určitým způsobem bonifikován.

A na závěr, jako obvykle, perlička: "Máme tu takovou přestřelku jednoho rozumného člověka, co jsem já, a dvou popletů. Zatímco pan Valenta je popleta, řekněme věcně, řekl bych, že pan Kučera je popleta schválně." Pravil v jednom ze svých vystoupení poslanec Martin Komárek (ANO 2011).

Málo popletů a hodně hezkých jarních dnů Vám přeje Lubomír Toufar, poslanec PSP ČR za ČSSD.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509