Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny

29.9.2016 8:16 | Původní vydání | Lubomír Toufar

Prázdniny uběhly jako voda a je tu další můj občasník z parlamentních lavic. 49. Schůze PS PČR začala 6. září a zasedalo se po dva týdny.

Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny
Lubomír Toufar., Foto archiv Zrcadla

V dnešních postřezích se budu věnovat hlavně nejdiskutovanějšímu zákonu této schůze a tím je novela zákona o střetu zájmů, novináři přejmenovaná jako „Lex Babiš“. Vláda předložila návrh zákona sněmovně 31. 7. 2015. První čtení proběhlo 16. 12. 2015. Pak začal maratón jednání ve výborech. Zákonem se zabýval celkem čtyřikrát Mandátový a imunitní výbor, pětkrát Ústavně právní výbor a jednou Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Zákon zavádí změny, mezi které patří: 1. Zřízení Centrálního elektronického registru oznámení, který vede Ministerstvo spravedlnosti. V současné době je cca 6500 evidenčních orgánů, u kterých veřejní funkcionáři podávají svá oznámení. Je tedy podle mě logické a správné, že se vše centralizuje do jednoho místa pod hlavičkou Ministerstva spravedlnosti. 2. Zavádí se povinnost veřejných funkcionářů podat oznámení ve lhůtě do 30 dnů od zahájení výkonu funkce. Díky tomuto oznámení lze získat informaci o pozici „bodu nula“ ve kterém začíná funkcionář vykonávat svoji funkci. 3. Dojde ke zlepšení kontroly veřejností, neboť ta bude mít přístup na základě návrhu zákona bezplatně nahlížet do elektronického registru oznámení prostřednictvím veřejné datové sítě. 4. Návrh zákona jednak zpřísňuje sankce a jednak roztřiďuje přestupky a jejich sankce podle společenské škodlivosti. 5. Návrh zákona rovněž rozšiřuje tzv. zákaz konkurence, který se u veřejných funkcionářů rozšiřuje i na další subjekty, se kterými nesmí po dobu 1 roku od skončení funkce vstoupit do smluvního vztahu.

Ano, členové vlády nebudou moci vlastnit média. Říkat ale o této novele, že vznikla jen proti Babišovi, je podle mne nepochopení. Není to ani o trestání úspěšných lidí, jak se nám někteří snaží namluvit. Je to o moci a demokracii. Co může způsobit spojení velkého businessu, médií a politiky jsme viděli například v Itálii za éry Silvia Berlusconiho. A postupně to začínáme vidět i u nás. Takže tato novela je potřebná! Vytváří pravidla pro všechny budoucí zájemce o vysoké posty v politice, lhostejno jak se budou jmenovat. Novela bude navíc platit až pro reprezentaci vzešlou z příštích voleb, takže každý má možnost zvážit své priority. Neobstojí ani argument, že lidé, kterých se to týká, můžou přepsat své majetky na manželky, milenky, právníky a všechno bude stejné. Nebude to stejné, protože majetek už nebude jejich, ale právě těch manželek, milenek, právníků a toho se někteří, i přes možné sofistikované právní pojistky, jistě bojí. Pro změnu Zákona o střetu zájmů bylo 135 poslanců z ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, ODS a KSČM ze 182 přítomných. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se hlasování neúčastnil. Vše sledoval z obrazovek, které máme v kuloárech a po skončení hlasování se o poslancích hlasujících pro novelu vyjádřil, s arogancí sobě vlastní, slovy: „Jsou to zoufalci, kteří nevědí, jak funguje svět“. Nebudu se vyjadřovat k tomu jak „funguje svět“. Jedno vím ale jistě, parlament zatím naštěstí nefunguje tak jak by si přál pan Babiš a tato novela má zajistit aby tomu tak bylo i do budoucna.

Závěrem tradiční citace od poslaneckého pultíku. Tentokrát se jedná o mého kolegu Jana Birkeho (ČSSD) který vysvětloval okolnosti rezignací členů vyšetřovací komise ke stavbě dálnice D47 a mimoděk přitom ukázal na úskalí veřejných funkcí: „Zásadně bych měl jedno velké přání, aby skončil ten hnojomet typu, že si každý, kdokoliv se ráno probudí a řekne, že Birke jí děti a ani je nezapíjí a může si to kdykoliv dovolit, zkrátka bez jakéhokoliv důkazu, aby tohle skončilo. Ale jsem možná naivní. To neskončí.“

S hnojomety se bojuje špatně, ale vzdávat to nesmíme. Krásné podzimní dny Vám přeje

Lubomír Toufar, poslanec PSP ČR za ČSSD

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509