Dnes je tuesday, 16. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Při bourání zdi v Blansku nálezce objevil vzácný stříbrný poklad

14.2.2017 17:02 | Původní vydání | Martin Jelínek

BLANSKO - Za uplynulých zhruba 150 let se našlo v Blansku celkem pět pokladů. O některých se toho mnoho neví, ale jeden z nich přesahuje svým významem blanenský region. Jde o hrníček s 800 stříbrnými denáry z 11. století, který se našel v 1904 v Bezručově ulici, tedy jen pár kroků od náměstí Svobody.

Při bourání zdi v Blansku nálezce objevil vzácný stříbrný poklad
Stříbrné denáry z blanenského pokladu jsou v majetku MZM. Foto: Martin Jelínek

Právě tento poklad by v budoucnu chtělo připomenout ve své připravované archeologické expozici v zámku Muzeum Blanenska. Před 113 lety údajně jistý pan Šebela boural starou zeď v místě, kde dnes stojí moderní budova jedné ze zdravotních pojišťoven. V jejich základech našel keramickou nádobku s 800 stříbrňáky. Šlo o denáry olomouckého přemyslovského knížete Oty I. Sličného. Zachovala se z nich zhruba polovina, která je součástí sbírek Moravského zemského muzea (MZM) v Brně.

„Podobných nálezů těchto denárů máme na celé Moravě do deseti. Jde tedy o mimořádný objev. Zajímavé je, že mezi denáry nebyl žádný jiný peníz, jak je to u pokladů obvyklé. Navíc se na nich zachoval takzvaný ražební lesk. Jakoby si je krátce před zakopáním do země někdo vyzvedl přímo v knížecí mincovně,“ řekl Zrcadlu Jiří Doležel z Akademie věd ČR.

Možná šlo podle něj o platbu, kterou někdo dostal za své služby, pak se vydal do Brna, měl strach o své peníze, zakopal je někde u cesty a pak se pro ně už nevrátil, protože pravděpodobně zemřel. „Musíme si uvědomit, že v té době Blansko neexistovalo. Na jeho místě, možná někde u současného kostela sv. Martina, stálo možná pár domků, ale možná že ani to ne. Všude byly lesy,“ řekla vedoucí numismatického oddělení MZM Dagmar Grossmannová. 

Denáry mají na jedné straně vyraženou ruku - coby symbol boží ruky a na straně druhé kříž se symboly evangelistů. Před zhruba tisíci lety šlo o slušnou sumu, za níž šlo pořídit prosperující dvorec. Otázky spojené s tímto i dalšími poklady se již ani nikdy nepodaří zodpovědět.

Je sice málo pravděpodobné, že by blanenské muzeum získalo k vystavení přímo stříbrné denáry, ale lze vytvořit i jejich kopie. „Určitě bychom chtěli historii a význam pokladu přiblížit našim návštěvníkům,“ uvedla ředitelka muzea Pavlína Komínková.

O dalších pokladech z Blanska se toho moc neví. Jsou to jen střípky informací. Další se našel ve Vodní ulici v někdejším zahradnictví a šlo o mince z 13. století vydané za vlády Přemysla Otakara II. Drobné mince z 15. století byly objeveny při úpravě koryta řeky Svitavy nedaleko současné čerpací stanice firmy Benzina. V dokumentaci lze najít také zmínku o tom, že se v Blansku našly Pražské groše ražené v období Vladislava Jagelonského. Další data chybí.

„Nálezci pokladů by vždy měli mít na mysli jediné - že nález musí oficiálně ohlásit. Nechat si jej je protizákonné. Nálezcům pak přináleží finanční odměna,“ dodala Grossmannová.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509