Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Primánci a sekundánci nocovali ve škole, chystali se na koncert

30.12.2016 14:32 | Původní vydání |

BOSKOVICE - V pátek 2. prosince v 16 hodin začala na našem gymnáziu velmi zajímavá akce. Pod vedením paní profesorky Aleny Honzákové, Ivet Juřekové a dále pak nás, hudebních lektorů (Petra Čermáka, Andrey Dvořáčkové, Tomáše Dvořáka, Kateřiny Horákové a Elišky Řehořkové), se třídy prima a sekunda soustavně připravovaly na vánoční koncert.

Primánci a sekundánci nocovali ve škole, chystali se na koncert
Studenti nocovali ve škole. Foto archiv Gymnázia Boskovice

Nejprve jsme se setkali ve čtyři hodiny v hudebně, kde se děti rozezpívaly. Sešli jsme se v hojném počtu, zpěváčci se na vánoční písně těšili, radostně hráli a zpívali. K dispozici byl dokonce i xylofon a několik fléten. Následně jsme se na písně dělili a každý z lektorů vedl chlapeckou či dívčí část sboru. Repertoár písní odpovídal schopnostem mladých zpěváků, s nacvičováním nebyly problémy. Jakožto lektoři jsme se snažili primánům i sekundánům vštípit základní znalosti a dávali jsme jim rady, jak správně zpívat a intonovat. Za den jsme stihli dvě dvouhodinové zkoušky, při nichž se naučili téměř vše.

Po první zkoušce, zhruba kolem sedmé hodiny, se dění přesunulo do jídelny, kde na nás čekala zasloužená večeře - pizza. Každý si mohl vzít od každého druhu kousek čili byl to jakýsi švédský stůl. Až všichni dojedli a dopili, tak se uskutečnila půlhodinová přestávka, abychom si mohli oddechnout a ubytovat se v jednotlivých učebnách, které posloužily jako ložnice. Ještě však nebyl čas na volnou zábavu, neboť nás čekala druhá, ten den poslední zkouška. Mezi sedmou a devátou hodinou jsme zavedli do repertoáru překrásnou vánoční píseň z 19.století a vyzkoušeli si ji v plné síle. Předehra byla naprosto okouzlující a celkově připomínala blížící se Vánoce. Zvuk xylofonu ve mně vzbuzoval pomalý a ladný pád sněhových vloček.

Po deváté hodině jsme si sedli do jedné třídy, zapnuli projektor a paní profesorky přichystaly chutné pečivo, sladké i slané. Sledovali jsme některé scénky ze Salonu, z týdne studentské tvořivosti, kdy se nám vybavily různé nostalgické vzpomínky a dobře jsme se pobavili. V rozumný čas ulehli malí zpěváci ke spánku. My lektoři jsme ještě spát nechtěli, a tak jsme trénovali jeden nádherný spirituál.

V neděli jsme se probudili kolem půl osmé, občerstvili se snídaní a teplým čajem. Mezi devátou a půl jedenáctou proběhla třetí, poslední zkouška, při které se sloučily všechny hlasy a instrument a písně se ještě zopakovaly. Musím uznat, že se to povedlo a sjednotilo výtečně. Celkově akci hodnotím pozitivně, byla originální a báječná, jelikož se odvedla skvělá práce! Velký dík patří paní profesorce Honzákové, která celou akci vymyslela a dokonale zorganizovala do posledního detailu.

Petr Čermák, sexta

Galerie k článku

Studenti nocovali ve škole. Foto archiv Gymnázia BoskoviceStudenti nocovali ve škole. Foto archiv Gymnázia BoskoviceStudenti nocovali ve škole. Foto archiv Gymnázia BoskoviceStudenti nocovali ve škole. Foto archiv Gymnázia Boskovice
Studenti nocovali ve škole. Foto archiv Gymnázia Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509