Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Profesionální zásah plavčíků zachránil život

29.7.2013 11:00 | Původní vydání 23.7.2013 6:00 | Libor Janků | Vyšlo v číslo 15 2013

Boskovice - Je páteční letní prázdninové dopoledne 19. července. V areálu koupaliště Červenka v Boskovicích je jen několik rodinek s dětmi a užívají si vodních radovánek na poloprázdném koupališti. Plavčíci Zdeňka Hříbalová a Jakub Janoušek netuší, že na tento den dlouho nezapomenou. 

Profesionální zásah plavčíků zachránil život
Zdeňka Hříbalová a Jakub Janoušek
Věnují se běžné činnosti plavčíka. Ve vodě a na tobogánech skoro nikdo, tak Zdeňka bere ponorný teploměr, aby mohla aktualizovat informace o teplotách vody v jednotlivých bazénech a brouzdalištích. Tou dobou přichází do služby i třetí plavčík Zdeněk Horák, když ke Zdeňce přiběhne vyplašená maminka, že nevidí svého sedmiletého syna, který měl modré plavky. Zdeňka ještě stihla zavolat na kolegu Jakuba, že se hledá sedmiletý chlapec, a tak jak byla i s teploměrem běží k hluboké vodě, kde díky světle modré fólii na dně bazénu vidí v asi 1,5 metrové hloubce bezvládné tělíčko. Okamžitě i s kolegou skáčou do vody a vytahují chlapce na břeh. Třetí plavčík, ještě v civilních šatech, volá záchranku. 
Jakub nenahmatává pulz, Zdeňka po uvolnění zapadlého jazyku okamžitě aplikuje umělé dýchání, po několika vdeších, chlapec začíná dýchat a vykašlává vodu. Po chvíli ve stabilizované poloze začíná pomalu komunikovat. To již přijíždí houkající sanitka a přibíhá celý tým rychlé záchranné služby vedený lékařkou Annou Vykoukalovou a přebírá chlapce do odborné péče lékařů. Později se dozvídáme z vedení boskovické rychlé záchranné služby, že jen díky rychlému, kvalitnímu a plně profesionálnímu zásahu sehraného týmu plavčíků městských lázní nepřijela záchranka pozdě. 
Všechno dobře dopadlo a chlapec se v nemocnici zotavuje. „Teď už fajn, ale dva dny jsem se ještě třásla. Když se to vše tak rychle stalo, tak jsem o tom vůbec nepřemýšlela, všechno to šlo samo a automaticky,“ popisuje Zdeňka Hříbalová. „Je to součást mojí práce a úžasná zkušenost do budoucnosti,“ vysvětluje Jakub Janoušek. A oba společně dodávají: „Máme dobrý pocit, že tam nejsme zbytečně.“
I my se připojujeme s poděkováním za profesionální zásah a přejeme jen klidné služby po celý rok, kdy vás návštěvníci koupaliště i lázní berou jen jako zbytečný kus inventáře. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509