Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Punkevní jeskyně mají nové zázemí, chybí v něm ale občerstvení

20.11.2015 15:44 | Původní vydání | Michal Záboj

MORAVSKÝ  KRAS - Symbolickým přestřižením pásky se v pátek slavnostně otevřela nová provozní budova Punkevních jeskyní. Stavba trvala přes rok a přišla na více než šedesát milionů korun. 

Punkevní jeskyně mají nové zázemí, chybí v něm ale občerstvení
Slavnostní přestřižení pásky. Foto Michal Záboj

Nová provozní budova nahradila objekt z roku 1947. Návštěvníci v ní najdou prostornou vstupní halu, prodejnu vstupenek a suvenýrů a v nejbližší době také menší expozici věnovanou jeskyním. V přízemí objektu jsou bezbariérové toalety.

„Budova poskytuje také větší bezpečnost pro návštěvníky i zaměstnance. Je stavěná tak, aby odolala pádu kamenů až o váze padesát kilogramů, které opadávají ze skalní stěny nad ní,“ podotkl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Nově je zastřešené také přístaviště loděk na Punkvě. Návštěvníci mohou v případě nepříznivého počasí procházet krytou chodbou až přímo do provozní budovy.

Jediné, co zatím v objektu chybí, je občerstvení. Turisté se tak musejí spokojit s nápoji a bagetami z automatů.

„Občerstvení v nové provozní budově nám nedovolují podmínky evropské dotace. Je ale naší snahou postavit aspoň takové malé občerstvení naproti správní budově . V současné době jednáme s orgány ochrany přírody a žádáme o povolení této stavby,“ dodal Hebelka.

Stavba nové provozní budovy Punkevních jeskyní začala loni v červnu. Do zkušebního provoze se objekt dostal letos v září, zkolaudován byl v polovině října.

Během stavebních prací zůstaly jeskyně většinu času přístupné. Stavba přišla na 61,5 milionu korun, ze kterých většinu činila evropská dotace. Všechny zpřístupněné jeskyně v Moravském krasu tak už teď mají už nové zázemí.

Punkevní jeskyně, kde návštěvník zavítá na dno propasti Macocha a absolvuje plavbu po podzemní říčce Punkvě, jsou nejnavštěvovanějšími v Moravském krasu i v celé České republice. Každoročně do nich zavítá kolem dvou set tisíc stě tisíc turistů. 

Turisté už chodí do Punkevních jeskyní přes novou budovu

Galerie k článku

Vstupní hala noví provozní budovy Punkevních jeskyní. Foto Michal ZábojOtevření nové provozní budovy Punkevních jeskyní. Bývalý ministr ŽP Libor Ambrozek (vlevo) a vedoucí Správy jeskyní MK Jiří Hebelka (uprostřed). Foto Michal ZábojOtevření nové provozní budovy Punkevních jeskyní. Foto Michal ZábojOtevření nové provozní budovy Punkevních jeskyní. Foto Michal Záboj
Otevření nové provozní budovy Punkevních jeskyní. Foto Michal ZábojOtevření nové provozní budovy Punkevních jeskyní. Foto Michal ZábojOtevření nové provozní budovy Punkevních jeskyní. Foto Michal ZábojZleva starosta Vavřince Miloslav Novotný, st. tajemník MŽP Jan Landa a Jan Kakáč ze Správy jeskyní MK. Foto Michal Záboj
Nová provozní budova Punkevních jeskyní. Foto Michal ZábojNově zastřešené přístaviště loděk na Punkvě. Foto Michal Záboj

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509