Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Pustý žleb prověřil stovku běžců. Nejlepší byli Kunčická a Kučera

15.7.2017 14:13 | Původní vydání | Jiří Vrtílka

SKALNÍ MLÝN -  Již krátce před sedmnáctou hodinou se minulou sobotu začali, v krásném atriu Domu přírody na Skalním mlýně, scházet závodění chtiví běžci a běžkyně. Důvodem jejich konání byl již pátý ročník Desítky Moravským krasem, která závodníky zavedla do krásných zákoutí Pustého žlebu v srdci Moravského krasu. 

Pustý žleb prověřil stovku běžců. Nejlepší byli Kunčická a Kučera
Desítka Moravským krasem. Foto Tomáš Mokrý

Účastnický rekord z roku 2015 sice nepadl, ale rovná stovka startujících je úctyhodné číslo a jen potvrzuje, že po běhání je stále hlad.

Veškeré organizační záležitosti měl pevně v rukách Tomáš Mokrý se zkušeným týmem pořadatelů, kteří mimo jiné pořádají Masaryk run na Masarykově okruhu a zejména zářijovou Blanenskou desítku. A zkušenosti týmu jsou nejen pořadatelské.

Například online prezentované běžce měl na starosti Lukáš Olejníček a přípravy občerstvení se zhostila Jana Kunčická. Oba jmenovaní jsou držitelé traťových rekordů Desítky Moravským krasem. A oba jmenovaní je zaběhli v roce 2015. Lukášův rekord má hodnotu 31:49 a rekord Jany má hodnotu 39:27. Dnes již víme, že ani jeden z nich nebyl v sobotu překonán, ale vše pěkně popořádku.

Start závodu byl naplánován po projetí posledního jeskynního vláčku a těsně po 18. hodině se vstříc deseti kilometrům vydala rovná stovka závodníků. Startovní výstřel opět nezazněl, ale byl nahrazen vydatným zatroubením z vuvuzely. Tmavé bouřkové mraky se nad Skalním mlýnem pomalu rozplynuly, a tak jediné co viselo ve vzduchu, byla jména budoucích vítězů.

V mužské kategorii jsme se to dozvěděli po uplynutí 32 minut a 44 vteřin a byl jím Ladislav Kučera z ISCAREXU Česká Třebová. Druhé místo vybojoval Pavel Brlica z SK Žabovřesky časem 33:45 a třetí místo patří Františkovi Kubínkovi z RFSK. Nejlépe umístěným „okresním“ běžcem byl Tomáš Jančík z Elite Sport Boskovice a připíše si tedy 80 bodů.

V ženách si nejvyšší stupínek vybojovala držitelka traťového rekordu Jana Kunčická z Blanenské desítky. Osobní maximum na této trati si sice nevylepšila, ale pro sobotní závod jej pěkně zakulatila na rovných 40 minut. Stejnou bodovou hodnotu si Jana připíše do celkového hodnocení Okresní běžecké ligy. Pro druhé místo si doběhla Lucka Nedomová z Kometek Lysice a na třetí příčku vystoupala Dorota Anderlová z veselého oddílu RUN & MUM.

Po doběhu jubilejního stého závodníka sobotního závodníka se ještě rozdělily ceny pro vítěze a mohlo proběhnout slavnostní vyhlášení výsledků. Opět v prostorách krásného dřevěného atria Domu přírody se po několik minut střídalo vyvolávání jmen vítězů a následný potlesk, který patřil právě jim. Je krásné, že podvečerní závod v plné letní sezóně naláká běžce z odlehlých koutů naší republiky.

Není běžné, aby se vedle sebe sešli běžci z Teplic, Frýdku – Místku, Olomouce, Břeclavi nebo Kolína. Proto věříme, že i příští rok bude mít Desítka Moravským krasem tak pestrou účast a třeba se podaří prolomit některý z rekordů. Záleží jen na vás.

Další závod seriálu Okresní běžecké ligy je tu již v sobotu 15. července v Nemojanech u Vyškova. Pak bude dlouhá pauza až do konce srpna, tak neváhejte a využijte si zazávodit doslova za humny.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509