Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Říčku Punkvu u Skalního mlýna překlene již brzy nový most

10.5.2018 13:29 | Původní vydání | Martin Jelínek

MORAVSKÝ KRAS - Již koncem května bude zprovozněn nový most přes řeku Punkvu, který překlene její koryto v areálu Skalního mlýna. Nahradí původní mostní konstrukci. Ta byla již ve špatném technickém stavu.

Říčku Punkvu u Skalního mlýna překlene již brzy nový most
Vpředu nově stavěný most, za ním je vidět Dům přírody. Foto Martin Jelínek

Starý most byl navíc pro mnohé autobusy příliš úzký a řidiči měli problém s nájezdem na něj, řekl Zrcadlu vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Vybudování nového mostu přijde na zhruba 2,6 milionu korun.

Most je hlavní přístupovou cestou do Suchého žlebu. Hned za Punkvou stojí nedávno vybudovaný Dům přírody, v němž ekologové vysvětlují, proč vlastně je kras Chráněnou krajinnou oblastí (CHKO), a proč jej vlastně chrání. Za ním je parkoviště pro asi sto aut a deset autobusů, na které navazuje správní budova Kateřinské jeskyně a vstup do ní.

„Práce začaly před půl rokem. Starou mostní konstrukci jsme nechali strhnout. Práce jsme se snažili naplánovat tak, aby se větší část z nich konala mimo turistickou sezonu,“ uvedl Hebelka. Naštěstí při budování Domu přírody byla hned vedle původního mostu vybudována dřevěná lávka, po níž dosud chodí pěší turisté a využívají ji také cyklisté.

Dodavatelská firma se snaží, aby byl nový most postaven a dán do provozu co nejdříve, protože není jednoduché zaparkovat desítky aut turistů. Parkoviště za mostem je totiž mimo provoz. Nezbývá nic jiného než využívat dvě parkoviště u Hotelu Skalní mlýn.

„Dobrou zprávou pro řidiče autobusů je, že nový most bude o něco širší než ten původní. Nájezd na něj tak bude mnohem snazší,“ doplnil Hebelka s tím, že přestože jde o drobnou stavbu, pro turistický ruch v krasu je klíčová.

Připomněl, že na parkovišti za mostem parkují auta a autobusy nejen návštěvníků Kateřinské jeskyně, kterou loni navštívilo téměř 60.000 lidí, ale také lidí směřujících do vyhledávanějších Punkevních jeskyní. Její krápníky si loni prohlédlo a podzemní lodní plavbu v minulém roce využilo celkem 212 tisíc lidí.

Suchý žleb skrývá kromě mohutného vstupního portálu do Kateřinské jeskyně ještě další přírodní zajímavost. Je jí osmnáct metrů vysoká skalní brána nazvaná Čertův most. V 19. století byl společně s propastí Macochou jedním z největších turistických lákadel krasu. To však ještě nebylo veřejnosti zpřístupněno pět jeho jeskyní.

Nyní je most v první zóně krasu, je zarostlý a prohlédnout si jej lze jen z cesty na dně Suchého žlebu navazující na právě dokončovaný silniční most u Skalního mlýna.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509