Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Robot Akio postavený z Lega vyhrál v celostátním klání

21.2.2018 9:29 | Původní vydání | Martin Jelínek

JEDOVNICE - Je z Jedovnic, rozeznává barvy, umí vyřešit jednoduché matematické úkoly, zahrát si „Kámen, nůžky, papír“ a jeho jméno je inteligentní chlapec v japonštině. Přesně řečeno se jmenuje Akio. Jde o robota složeného z kostiček stále populární stavebnice Lego.

Robot Akio postavený z Lega vyhrál v celostátním klání
Na Robotiádě se soutěžilo i v záchraně medvídka ztraceného v bludišti. Foto Martin Jelínek

V pátek vyhrál disciplínu free style na pátém souboji robotů z Lega nazvané Robotiáda, který se konal v brněnském technickém a zábavním parku Vida! Akio svými kousky doslova okouzlil nejen porotce, ale i desítky diváků.

Zatím má jen hlavu, ruce, trup, ale do budoucna možná dostane i nohy. Za svoji existenci vděčí Akio svému konstruktérovi Janu Kratochvílovi, který navštěvuje druhý ročník jedovnické průmyslovky. Stavba robota mu trvala zhruba 200 hodin. Druhým pomyslným rodičem robota je student prvního ročníku Jiří Kalvoda, jemuž trvalo dalších 50 hodin, než inteligentního chlapce naprogramoval. Jejich společné dílko je podle odborníků velmi zdařilé.

„Na poklepání na rameno zareaguje Akio zvednutím palce. Umí zvednout obočí a vyřešit matematickou úlohu tak, že výsledek napíše na papírek. Chceme jej stále zdokonalovat. Možná už bude na další Robotiádě stát na vlastních nohou,“ řekl Zrcadlu Kratochvíl.

Konkurenci měl Akio v robotickém free stylu poměrně náročnou. O hlavní cenu se ucházel například robot v podobě ruky, která umí připravit čaj. Teprve šestiletá holčička dodala na akci roboty předvádějící divákům slavnou pohádku O pejskovi a kočičce. Jiní mladí konstruktéři přinesli do parku Vida! simulátor jízdy v kamionu nebo malou lanovku z Lega.

Na Robotiádu dorazilo přes 600 školáků a studentů ve věku od šesti do 19 let, a to ze stovky českých, slovenských a polských škol. Přestože někteří soutěžící ještě neumí číst a psát, jsou schopni konkurovat o mnohem starším tvůrcům robotů. Těch bylo na akci přes 300.

Ke klasickým disciplínám patřila soutěž Dálkový medvěd. Každý z týmů měl za úkol vyslat svého robota na kolečkách do bludiště tak, aby našel plyšového medvídka, jakýmkoli způsobem jej naložil či sevřel do chapadel, a pak jej odvezl do domečku.

Dále roboti, ať už dálkově řízení nebo předem naprogramovaní, museli zvládat jízdu po klikatící se čáře. Počítaly se samozřejmě nejrychlejší časy. Novou disciplínou byl paralelní sprint, tedy jízda robotů po přímé čáře. Mnohé týmy si na každou z disciplín sestavily jiného robota.

„Především máme radost z toho, jak jsou účastníci klání šikovní. Jejich roboti jsou stále odolnější, výkonnější a lépe naprogramovaní. Dokladem toho je robot z jedovnické průmyslovky. Cílem akce je přivést děti k technice a programování, což se nám daří,“ řekl Zrcadlu za pořadatele akce Ivo Hopp.

Galerie k článku

Na Robotiádě se soutěžilo i v záchraně medvídka ztraceného v bludišti. Foto Martin JelínekRobot Akio z Jedovnic. Jeho konstruktér Jan Kratochvíl potřeboval na jeho stavbu 200 hodin. Foto archivRobot Akio. Foto archiv

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509