Dnes je thursday, 02. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Rozsvícení vánočního stromu v Černé Hoře

12.12.2015 11:59 | Původní vydání | J. Kubelková

ČERNÁ HORA - O tom, jakou váhu má známé rčení, že s čerty nejsou žádné žerty, se mohli na vlastní kůži přesvědčit všichni, kdo si přišli užít čertovskou show spojenou s rozsvícením vánočního stromu. Ta se konala v centru Černé Hory již potřetí. 

Rozsvícení vánočního stromu v Černé Hoře
Rozsvícení vánočního stromu v Černé Hoře. Foto Ivo Kalvoda

Mikuláš se u nás letos objevil v tu pravou chvíli, přímo pátého prosince.  Hodné děti se tak dočkaly bohaté nadílky hned na místě po programu. A nadílku si opravdu zasloužily. Na úvod se představily se svým vánočním pásmem děti z MŠ Černá Hora a po nich vystoupil pěvecký sbor, který pracuje při místní základní škole. Celou úvodní část zakončil smíšený pěvecký sbor složený ze starších dětí, členů chrámového sboru a šikovných maminek, které nás ve zpěvu vždy rády podpoří.

A poté již nastala podívaná, na kterou se těšili malí i ti dříve narození. Zaburácel hrom, světla pohasla a už se po náměstí proháněl rachotící vůz plný čertů a čertic. Jsou to sice raraši, jak se patří, ale pod pekelnou maskou se skrývá dobré srdce, smějící se oči a vlídný hlas. Dětem i dospělým běhal při ďábelské hudbě umocněné světelnými efekty mráz po zádech. A když se kolem proháněl nebesky krásný anděl na bílém koni, to se zaleskla slza v oku nejednomu z nás. Pekelného kouře bylo ve vzduchu požehnaně. A taky, jak by ne. Opět se i u nás v Černé Hoře našlo plno hříšníků, kteří unikli peklu jen o vlásek. Nakonec však zvítězilo dobro a spravedlnost nad zlem a všechny z pekla vysvobozené děti si s anděly zatancovaly oslavný taneček.

Dále pak přihlížející děti, kterých se před radnicí sešlo požehnaně, sborově slíbily Mikuláši, že budou celý příští rok poslušné a pilné. Mikuláš jim za odměnu rozsvítil vánoční stromeček a společně s anděly a čerty je obdaroval mikulášským balíčkem. Věříme, že se sobotní program líbil nejen dětem, ale i dospělým, a zároveň doufáme, že si všichni odnesli domů nejen krásné zážitky z představení, ale jako malý předvánoční dárek i trochu andělského klidu, pohody a bezpečí. Pořadatelé akce děkují účinkujícím, kterými byli členové spolku Lípa z Lipůvky, místnímu pivovaru, který celou akci zaštítil, a dále všem firmám a organizacím, které se jakýmkoli způsobem podílely na přípravě a uskutečnění této tradiční akce.  Za městys Černá Hora J. Kubelková, foto Ivo Kalvoda

Galerie k článku

Rozsvícení vánočního stromu v Černé Hoře. Foto Ivo KalvodaRozsvícení vánočního stromu v Černé Hoře. Foto Ivo Kalvoda

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509