Dnes je thursday, 28. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Rychlobruslaři si v zimě vylepšili časy. Trénovat budou i v létě

9.6.2017 5:05 | Původní vydání | Marie Hasoňová

BLANENSKO - Blanenští rychlobruslaři zahájili letní sezónu. V té zimní se jim dařilo a i v létě je čeká opět spousta práce. 

Rychlobruslaři si v zimě vylepšili časy. Trénovat budou i v létě
Blanenští rychlobruslaři na tréninku. Foto Markéta Lusková

Během zimní sezóny se děti z rychlobruslařského oddílu při ASK Blansko sešly na blanenském stadionu téměř na dvaceti trénincích, při kterých nacvičovaly hlavně techniku jízdy na dlouhých nožích. Rychlost musí trénovat v zahraničí, protože velikost stadionu neodpovídá potřebě rychlobruslařů.

Mládeži se věnuje trenérka Věra Břínková, bývalá reprezentantka v rychlobruslení a silniční a dráhové cyklistice. „Trénujeme na 460m asfaltové dráze v novém překrásném sportovním areálu VUT v Brně Králově Poli u Technologického parku a na inlajnové dráze v Ráječku. Děti se zúčastňují in-line středečních závodů v Brně v Komárově, jehož první kolo vyhrál Matěj Semeniuk z ASK Blansko,“ říká Břínková.

O prázdninách rychlobruslaře čeká mezinárodní soustředění v německém Lindenbergu, kde kromě dvoufázového tréninku na děti čekají výlety, mezinárodní večery a procvičování jazykových znalostí. „Počítáme se zapojením dětí i do cyklistiky, která byla a je součástí přípravy pro rychlobruslení. Vyzkoušíme dráhová kola na brněnském velodromu. V září počítáme s prvním vstupem na led a dlouhé nože,“ doplňuje trenérka, která zároveň v oddílu ráda přivítá další zájemce o tento sport.

Aby se mladí sportovci mohli poměřit se svými vrstevníky, musejí vyjíždět do rychlobruslařských hal do zahraničí. V této sezóně vyjeli celkem sedmkrát do Německa, a to pět výjezdů do Inzellu a dvakrát do Erfurtu. V Inzellu se děti účastnily seriálu závodů FRILLENSEE CUP, který má pět kol.

Děti si vylepšily, oproti minulé zimní sezóně, své osobní časy:

Závodník/délka trati

300m

500m

1000m

1500m

Martina Lusková

--

47,05

1.37,29

2.43,09

Nella Sáňková

35,01

51,24

1.42,88

--

Matěj Semeniuk

--

47,34

1.39,76

2.36,50

Martin Luska

 

52,92

1.50,30

--

Aleš Sáňka

35,30

59,02

2.01,98

--

 „Kvalifikační časy, které je potřeba zabruslit v oficiálním závodě ISU (mezinárodní bruslařská federace), aby mohl být sportovec nominován národním svazem pro start v rychlobruslařském juniorském světovém poháru, jsou na 500 m 45,00 vt. a na 1000 m 1:30,00 vt. Naším velkým cílem bude splnit tyto limity už v sezoně 2017/2018,“ říká Věra Břínková.

„V České republice opravdu moc chybí rychlobruslařský stadion. Bohužel vzdálenost a finanční náročnost jednotlivých výjezdů nám rodičům nedovoluje, abychom dětem dopřály častěji se účastnit výjezdů. Všechny náklady s tím spojené (doprava, ubytování, startovné) hradíme my, rodiče. Dokážu si představit, že by i u nás v České republice, našla velká rychlobruslařská hala plné a smysluplné využití,“ myslí si jedna z maminek rychlobruslařů Markéta Lusková ze Sloupu. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509