Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



SERIÁL ZRCADLA: Z deníku italského legionáře, díl třetí

24.9.2016 12:54 | Původní vydání | Petr Vítámvás

REGION - Přinášíme další díl unikátního seriálu věnovaný legionářům z Boskovicka. Jeho autorem je historik Petr Vítámvás, který také připravil novou výstavu v Muzeu regionu Boskovicka nazvanou Československé legie 1914 - 1920.

SERIÁL ZRCADLA: Z deníku italského legionáře, díl třetí
Legionář Josef Dudek. Foto Muzeum regionu Boskovicka

Josef Dudek: Z deníku italského legionáře

V boji

Průvodce raněn odešel, jdu tedy s hejtmanem Czizskem sám na obhlídku. Plazíme se mezi balvany a křovím po svahu vzhůru směrem ke kótě 652. Příšerná noc na bojišti... Táhlým nářkem volají neviditelní o pomoc, o vodu, tam z křoví kdosi úpí tichounce, tady u balvanu slyšíš jen vzdechy a tiché volání kohosi, a není nikoho, kdo by zastavil ucházející krev, není nikoho, kdo by svlažil horké rty. Umírají opuštěni, zapomenuti, snad nebudou ani pohřbeni, snad je roznese ptactvo a proleze hmyz, nebo je granát roztříští do všech stran. V úředních listinách pak k jejich jménům přibude slovíčko „vermisst“ – nezvěstný...

Noc přikryla vše svým tajemným pláštěm. Doplazili jsme se k jakýmsi drátům. S kóty 652 občas vyšlehne proud světla reflektoru a protíná temnotu. Za dráty tichý šepot. Naslouchám. Něco se tam pohnulo. proti světlejšímu nebi rýsuje se tmavá silueta vojína v helmici. Italové! Plížíme se zpět.

K půlnoci jsme konečně Bibarosche našli v kaverně na dně hluboké rokliny. Jednu naši setninu si nechává, s ostatními se přesunujeme o něco výše do tzv. Hilfsplatzkaverny, blíže italským posicím. Nadporučík Rosenzweig je tak poděšen, že není schopen řeči, posral se a nemůže chodit. Zůstává v „ošetřen“ u Bibarosche, který je velitelem úseku. Zařizuji telefonní spojení mezi oběma kavernami a chvátám k odpočinku, ale spánek se nedostavuje. V kaverně je plno těžce raněných, kteří nemohli být dopraveni dozadu. Jenom ti, kteří mohou chodit, odcházejí v hloučcích.

19. května. Kanonáda, jež k půlnoci se zmírnila, se svítáním zesiluje, a než první paprsky ozářily kamenitou krajinu, již vidím od vchodu kaverny, že výstřely a exploze splynuly v souvislou příšernou hudbu...

K 10. hodině se z vrchu připlazil poručík Muck od 12. setniny s prostřelenými koleny. Po setnině prý je veta. Místo ní nastupuje 10. a 11. kompanie. Zároveň předávám rozkaz podplukovníka Wasla, aby naše 9. kompanie se odebrala k nám. Přišly však z ní jen trosky. Jest to teď jediná posádka úseku, neboť z linie přicházejí Jobovy zprávy... Italové útočí a naše linie couvla nad vchod do naší kaverny. Spojení s Bibaroschem, od rána již několikrát spravované, již nelze dosíci bez vystavení se jisté smrti. Poslední záloha je dosazena v poledne, ale brzy ovládli italští vojáci strojními puškami hlavní vchod do naší kaverny. Poručík Procházka od strojních pušek 6. pluku má uvolnit vchod. Vybíhá z kaverny ke zříceninám domků Vodiče. Po několika skocích však s rozpjatýma rukama padá na tvář, několik trhnutí probíhá tělem a zůstává bezvládně na pěšince...

Došlo na mne. Dostávám rozkaz, abych ozbrojil telefonisty, ordonance a sluhy a protiútokem uvolnil východ z kaverny. Mám celkem 10 mužů... Několik ručních granátů stačilo, aby Italové od kaverny ustoupili – obsazuji břeh nad kavernou. Vzápětí však se rozštěkaly kulomety, ozvaly se výbuchy ručních granátů a min. Čeká mě osud předchůdců, kteří zde zahynuli? A jaký? Ohlížím se po svých lidech. Bojiště je poseto mrtvolami. Tlačím se mezi dva balvany a čekám. Pušky nemám, ani granátu. Jen pistoli svírám. Vtom cítím trhnutí v levé paži a již se mi rukávem řine teplá krev. „Tausenguldenschuss!“ projelo mi hlavou, a již se svážím po svahu přímo ke vchodu do kaverny. Dopadl jsem dobře...

Hledám setníka Czizska, abych mu hlásil výsledek, ale marně. Zmizel a s ním i Wasl a Köhler. Použili mnou uvolněného vchodu a utekli. Posílám ordonanci k Bibaroschovi, ale ta po chvíli hlásí, že jeho kaverna je prázdná. Velitelé jsou tedy pryč. Stahuji telefonisty a ostatní, co šli se mnou, zpět do kaverny a nechám věcem volný průběh. Teď dozadu nepoběžím. Odcházím do druhé části kaverny, abych se dal ošetřit. Obvazuje mě medik, poručík Lederer z Uh. Hradiště. Je tu pohromadě 8 lékařů, popř. mediků, nejstarší je Oberarzt Tannenbaum od 6. pluku. S nedůvěrou poslouchá zprávy o situaci, o útěku velitelů. Jde se přesvědčit a zamlklý se vrací. Kdo převezme velení? Nezraněných vojáků je tu asi 10, jsou to většinou důstojničtí sluhové a telefonisti, z důstojníků je zdráv jedině Leutnant Panzner. Ostatek jsou těžce ranění, jichž počet odhaduje na 300. Přejímá tedy velení Panzner. Co dělat? Možnost je dvojí: buď bude uvolněna kaverna protiútokem odzadu, nebo budeme zajati.


Josef Dudek (1893-1981), italský legionář

Narodil se 11. 12. 1893 v Petrově v okrese Boskovickém, vystudoval učitelský ústav v Kroměříži. V rakousko-uherské armádě narukoval do světové války v hodnosti poručíka 25. domobraneckého pěšího pluku. Nejprve se účastnil bojů na ruské frontě, později v Itálii. Zde upadl do zajetí 20. 5. 1917 ve Vodici, 5. 3. 1918 se přihlásil do čs. legií v Itálii, a 8. 5. 1918 byl zařazen k 34. pěšímu pluku jako poručík, později byl povýšen na kapitána. 30. 9. 1919 byl demobilizován. Po návratu do vlasti působil jako učitel na Boskovicku. Zemřel v roce 1981.

Se svolením jeho vnuka Jiřího Dudka otiskneme na pokračování některé pasáže z jeho deníku, který si ve válce vedl.


Karel Čápek

23. 7. 1892 Olešnice na Moravě – 30. 9. 1941 Brno, Kounicovy koleje

válka a odboj 1914–1919; legionář ruský; válka a odboj 1938–1945

Absolvoval českou reálku v Novém Městě na Moravě (1912 maturita), kurz na obchodní akademii ve Vídni, školu pro důstojníky v záloze v Brně a Vídni (ukončení v roce 1914).

Odveden 6. 5. 1913 na 12 měsíců činné služby jako jednoroční dobrovolník; 1. 10. 1913 vtělen k zeměbraneckému pluku číslo 14; do první světové války odešel jako desátník, záhy padl do ruského zajetí; do čsl. legií vstoupil dne 4. 8. 1916 jako střelec; 10. 1. 1917 zařazen do zálohy důstojníků pro formování čsl. vojenské části v Bělgorodě; 8. 6. 1917 zařazen k 6. Hanáckému pluku v hodnosti praporčíka; dne 6. 12. 1917 odvelen jako posluchač do kurzů při francouzské misi v Jasách; 28. 3. 1918 se vrátil k pluku a převzal velení 1. kulometného oddělení, účastnil se všech bojů na magistrále; 1. 12. 1918 povýšen na kapitána.

Do vlasti se vracel na lodi Prezident Grant, návrat 19. 6. 1920. V čsl. armádě nastoupil službu u 6. hanáckého pluku v Olomouci, po absolvování předepsaných kurzů jmenován plukovníkem pěchoty. V letech 1937–1938 byl osobním referentem u MNO pro důstojníky pěchoty. Po Mnichovu se stal velitelem pěšího pluku 43 v Brně (do 15. 3. 1939). Po okupaci odešel do výslužby a zdržoval se u svého bratra, řezníka v Olešnici. Do odboje v Obraně národa se zapojil již v dubnu 1939, spolupracoval s brigádním generálem V. Ždímalem. Zatčen byl 30. 10. 1940 jako rukojmí v Olešnici, vězněn v Olomouci. Dne 11. 2. 1941 převezen do Brna, 30. 9. 1941 popraven.

Rudolf Čápek

29. 3. 1895 Olešnice na Moravě –  25. 3. 1977

válka a odboj 1914–1919; legionář ruský

Vyučil se řezníkem. V rakousko-uherské armádě vojín 14. zem. pěšího pluku. Zajat: 27. 7. 1915, Sokul v Haliči. Přihlášení do legií: 4. 7. 1917, Borispol. Týž den zařazen do čs. legie v Rusku, 6. střelecký pluk (1. kulometná rota), vojín. Konec v legiích 15. 10. 1920, poslední útvar: 6. střelecký pluk, poslední hodnost: četař. Do vlasti se vrátil spolu s bratrem Karlem, rovněž příslušníkem 6. střeleckého pluku čs. legií v Rusku, 19. 6. 1920 z Vladivostoku, vraceli se americkou lodí přes Suez. V roce 1948 znárodněn rodinný podnik, a to i v rozporu se zásadami znárodňování. Rodina byla z bytu, který byl součástí podniku, vystěhována.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509