Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Se stavbou nádraží možná Letovickým pomůže soukromá firma

30.5.2014 15:07 | Radim Hruška

Letovice – Soukromá firma možná pomůže Letovickým s vybudováním autobusového nádraží. Vedení tamní radnice se již delší dobu marně snaží o stavbu přestupního uzlu u vlakového nádraží. Nyní se v místě, kde má nové nádraží vyrůst, začalo pracovat.

Se stavbou nádraží možná Letovickým pomůže soukromá firma
V místě zatím probíhají terénní úpravy. Foto Radim Hruška

„V současné době tam probíhají terénní úpravy. Na nic jiného zatím nemáme povolení. Záměr je vybudovat nádraží, ale nejsou dopracované projekty, zatím je hotová jen studie," uvedl jednatel společnosti Dopaz František Zunka.
Parkování autobusů trápí Letovické již od založení integrovaného dopravního systému. „Přestože se k přestupnímu uzlu postavil kladně i Jihomoravský kraj, jeho vytvoření se přibrzdilo. Objevila se ale firma Dopaz, která jako autobusový dopravce zajišťující obslužnost části regionu, také cítí, že problém je třeba řešit. Na svých pozemcích v blízkosti vlakového nádraží by byla ochotna vybudovat autobusové nádraží. My jsme tuto snahu uvítali a snažíme se být jako město nápomocni, nicméně je to celé v režii soukromého subjektu, na jehož pozemku by mělo nádraží vyrůst," uvedl letovický místostarosta Jiří Palbuchta (ČSSD).
Jak upřesnil, z pohledu města by byla navíc možnost vytvořit u autobusového nádraží parkoviště pro několik desítek vozidel. Lidé nyní parkují podél silnice u vlakového nádraží a dopravní situace je tam neutěšená. „V současné době je věc ve fázi, kdy soukromá firma vytváří podmínky pro vlastní stavbu. Požádala o povolení ukládání zeminy, což může do jednoho metru výšky. Poté už bude muset mít projekt a stavební povolení," upřesnil Palbuchta.
Představa vedení letovické radnice je nicméně taková, že už v letošním roce by se mělo požádat o územní rozhodnutí na stavbu. „Ke konci roku by pak měla následovat žádost o stavební povolení, tak aby se do konce prosince udělaly potřebné terénní úpravy. Během příštího roku by se stavělo vlastní autobusové nádraží," doplnil Jiří Palbuchta.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509