Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Sedláková: V městech a vesnicích koledujeme po celém okresu

26.12.2017 8:55 | Původní vydání | Vladěna Jarůšková

REGION - Už sedmnáctý rok budou lidé potkávat u svých dveří a v ulicích skupinky tří králů. Prvních čtrnáct dní v lednu vyšle Oblastní charita Blansko do vesnic a měst na Blanensku nad čtyři sta skupinek tříkrálových koledníků. Tradiční charitní Tříkrálovou sbírku začíná připravovat její koordinátorka Marie Sedláková v říjnu.

Sedláková: V městech a vesnicích koledujeme po celém okresu
Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto charita Blansko

Tříkrálová sbírka v blanenské charitě trvá od roku 2001, vy jste její koordinátorkou osmý rok. Proměnila se nějak za tu dobu?

Od svých počátků se sbírka postupně rozšiřovala, v současnosti chodí koledníci už v podstatě ve všech obcích a městech na Blanensku. Letos budeme mít přes čtyři sta skupinek a každá z nich se většinou skládá ze tří králů a jednoho vedoucího skupinky. Takže je do sbírky zapojeno celkem nad šestnáct set dobrovolníků. Hodně nám se sbírkou pomáhají také skauti.

Je problém dobrovolníky sehnat? Nebo se do ní už zapojují děti a dospělí automaticky?

To je různé. Zatímco na vesnicích jsou už lidé na koledování zvyklí, těší se na ně a koledníci se většinou hlásí sami, ve městech máme problém. Hlavně v Blansku a v Boskovicích není dost skupinek na to, aby pokryly všechny domácnosti. Proto bychom byli rádi, kdyby se nám ještě letos a v příštím roce přihlásilo v těchto městech víc dobrovolníků.

Jak vypadají typičtí tříkráloví koledníci? Co od nich můžou lidé očekávat?

Obvykle jsou přestrojení za tři krále, Kašpara, Melichara a Baltazara a zpívají typickou tříkrálovou koledu. Požádají lidi o dar do zapečetěné pokladničky, obdarují je cukříkem a dají jim letáček s informacemi o sbírce. Tomu, kdo má zájem, napíšou koledníci nad vstupní dveře tříkrálové požehnání domu. Věk koledníků je různý, od malých dětí až po seniory. Jen vedoucí skupinky musí mít nad patnáct let a u sebe mít průkazku jako pověření k zajištění sbírky. Ještě bych chtěla dodat, že všichni naši dobrovolníci jsou v období od 1. do 14. ledna pojištění proti úrazům vzniklým při koledování.

Co vlastně pořádání tak rozsáhlé sbírky obnáší?

Už začátkem října začínám mapovat v obcích, jestli se tak jako minulé roky zapojí do sbírky a také, jestli budou mít ochotné koledníky. Připravuji všechny potřebné dokumenty ke sbírce, vypisuji průkazky pro vedoucí skupinek, chystám pokladničky, plánujeme doprovodné akce. Mezi ně patří hlavně koncerty, divadla a filmy a lidé na nich můžou také přispět do tříkrálových pokladniček. A postupně rozvážíme vše potřebné koledníkům, což mají na starost převážně charitní pracovníci ve svém volném čase.

V roce 2017 lidé přispěli do tříkrálové sbírky téměř dvěma milióny. Na co se peníze využily a jaké jsou záměry roku 2018?

V letošním roce jsme peníze použili například na pomoc obětem trestných činů, podporu rodin v krizových situací, na hospicovou péči, dobrovolnické centrum nebo na činnost týmu mimořádných událostí. V příštím roce bychom chtěli za peníze ze sbírky bezbariérově upravit budovu komunitního centra v Doubravici, koupit postele do azylových domů pro matky s dětmi a do noclehárny pro muže a podpořit humanitární pomoc na Blanensku.

Děkujeme dárcům za štědrost, koledníkům za ochotu a odvahu koledovat a také úřadům, které nám zapečeťují a po sbírce rozpečeťují pokladničky.

Doprovodné akce ke Tříkrálové sbírce 2018

5.1. 2018

•             Adamov, Tříkrálový koncert skupiny Dixieland Jazz Band v 17:00, Městské kulturní středisko

•             Doubravice, Tříkrálový koncert skupiny Karel a my v 17:30, kino

6.1.2018

•             Blansko, film Psi Páně v 16:00, kino

•             Jedovnice, Tříkrálový koncert skupiny Banjoband v 18:00, Chaloupky

7.1. 2018

•             Rudice, Tříkrálový koncert ZUŠ Jedovnice v 16:00, kaple sv. Barbory

8.1.2018

•             Blansko, Tříkrálový stánek v 9:00-14:00, nemocnice

10.1. 2018

•             Adamov, Tříkrálový stánek v 14:00-17:00, před prodejnou Albert

13.1.2018

•             Boskovice, divadelní představení Agentura drahoušek ani za milion v 19:00, Zámecký skleník

14.1.2018

•             Olomučany, Tříkrálový koncert v 15:30, kostel sv. Václava

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509