Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Senior centrum Blansko se zapojilo do krajské Křížovkářské ligy

23.9.2017 12:41 | Původní vydání | Jiřina Prátová

BLANSKO - Senioři z jižní Moravy mají novou aktivizační soutěž. V polovině září začalo jedinečné klání určené lidem starším 60 let. Křížovkářská liga, jak se soutěž nazývá, nabízí účastníkům vybraných domovů pro seniory po dobu sedmi týdnů celkem sedm křížovek a mnoho cen. Hlavními partnery projektu jsou Jihomoravský kraj a město Brno.

Senior centrum Blansko se zapojilo do krajské Křížovkářské ligy
Začíná Křížovkářská liga pro seniory. Foto Senior centrum Blansko

Kromě Brna se do Křížovkářské ligy zapojily například i domovy ze Sokolnic, Předklášteří či Zastávky. Účastníkem pilotního projektu je rovněž SENIOR centrum Blansko.

„Naši obyvatelé mají soutěže rádi a vítají možnost přátelsky se poměřit s jinými domovy. Soutěžní křížovky jsou nejen dobrou příležitostí, jak ukázat své znalosti, ale jsou také spojovacím prvkem a zajímavým tématem pro rozhovory při společném setkávání,“ řekl k tomu ředitel SENIOR centra Blansko Rudolf Krejčíř.

Jedinou podmínkou účasti v soutěži je věk a jednoduchá registrace. Hráči pak každý týden, vždy ve čtvrtek, dostanou novou křížovku. Tajenky následně zapíší do speciálního formuláře. Po vyplnění všech tajenek se začátkem listopadu formuláře slosují o ceny. Ve hře jsou dárkové balíčky s čajem, sušenkami, kávou nebo kosmetikou. Vyhraje každý, kdo odevzdá všechny správně vyplněné tajenky. Kromě základních cen, které dostanou křížovkáři v každém domově, se bude losovat i deset speciálních cen. V tomto případě budou v osudí jména křížovkářů ze všech domovů současně. Hlavní cena je dárkový koš v hodnotě nejméně 500 korun.

„Senioři luští rádi, zároveň tím pravidelně trénují paměť, což má velký význam pro duševní zdraví. Spojí tak příjemné s užitečným,“ prohlásil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Marek Šlapal.

„Záměrem Křížovkářské ligy je především pobavit a rozptýlit klienty domovů pro seniory. Je mezi nimi hodně lidí upoutaných na lůžko, se sníženou hybností. Soutěžní luštění křížovek jim zajistí novou pravidelnou činnost a zapojení do velkého společenství luštitelů. Účastí v Křížovkářské lize se starší a často osamělí lidé opět stanou součástí společenského dění a budou se mít na co těšit,“ dodal náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Samotné křížovky jsou sestaveny tak, aby při luštění uspěl i křížovkář-začátečník. Tajenky jsou zaměřeny výhradně na Jihomoravský kraj, jeho památky, zajímavosti a osobnosti. Křížovkářská liga seniorů Jihomoravského kraje začala ve vybraných domovech pro seniory 14. září a potrvá do 26. října. Losování výherců je na programu začátkem listopadu. V této fázi jde o pilotní projekt Křížovkářské ligy. Organizátoři očekávají účast zhruba dvou stovek seniorů.

Mgr. Jiřina Prátová

Galerie k článku

Začíná Křížovkářská liga pro seniory. Foto Senior centrum Blansko

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509