Dnes je thursday, 18. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Seriál Zrcadla: 750 let Vilémovic, vzpomínky na život v obci

26.8.2017 13:27 | Původní vydání | Miroslav Buchta

VILÉMOVICE - Vilémovice si letos připomínají 750 let od první písemné zmínky. K tomuto výročí zpracoval vilémovický rodák doc. Ing. Miroslav Buchta, CSc. seriál věnovaný vzpomínkám na život v obci.

Seriál Zrcadla: 750 let Vilémovic, vzpomínky na život v obci
Vilémovice. Foto Ivo Stejskal

Při příležitosti významného výročí bych se chtěl podělit s čtenáři o moje vzpomínky na život v obci v 50. a 60. letech minulého století.

O rodné obci

Nejstarší písemná zmínka o obci Vilémovice je uvedena v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schaumburgu z konce roku 1267. Předpokládá se, že obec vznikla při kolonizačním procesu Českých zemí a byla pojmenována Wilhelmsschlag (česky Vilémova paseka či Vilémova mýtina).

Z uvedeného vyplývá, že letos to je právě 750 let. Oslavy proběhly ve dnech 17. a 18. června 2017. Fakticky to však znamená, že obec je starší, neboť vesnice vznikala postupně a nějaký čas trvalo, než došlo k tomu, že stála za zmínku v písemném dokumentu.

Obec je známá v souvislosti s  propastí Macocha, viz dále.

Katastr obce má rozlohu 524 ha, a to v tratích: Písky, Vintoky, Harbechy, Suchý žleb, Chobot, Strážná (538 m nad mořem), Klučeniny, Hložek, Kopaniny, Noviny aj. Jde o samotnou obec, zemědělskou půdu, lesy, pastviny skalnaté plochy a cesty.

Mezi pamětihodnosti obce patří Krchůvek, což je mohyla s křížem při cestě ke Krasové a jsou pod ní pochování zemřelí při morové epidemii v roce 1715. Sousední obec Krasová byla založena až v roce 1717 a jmenovala se Rogendorf podle svého zakladatele Karla Ludvíka hraběte z Rogendorfu a Molenburgu sídlícího na Rájeckém zámku. Letos oslavila 300 let od svého založení. V roce 1724 založil Karel Ludvík obec Molenburk.

V horní části obce stojí kaple z r. 1725 postavená na památku ukončení tohoto velikého moru a zasvěcená sv. Petrovi z Alkantary (+1562). Tehdy byl učiněn také slib, že Vilémovští podniknou každoročně na Svatý Duch pouť na Svatý Kopeček u Olomouce,viz dále.

Dalšími historickými památkami v katastru obce jsou kříže (křížky). Kříž na již zmíněném Krchůvku nese nápis „Nákladem dobrodinců a obce Vilémovické 1901“. Druhý kříž je nad obcí u silnice na Jedovnice s nápisem „Pojďte ke mně kteří obtíženi jste a já vás občerstvím.

Nákladem dvou rodin Kučerových, věnováno za šťastné navrácení z vojny a dobrý úmysl. Léta Páně 1917“. Při tomto křížku se dříve zastavoval každý pohřební průvod do jedovnického kostela a tamní hřbitov a místní „předříkávačka“ (v kapli, na pouti a při pohřbech) prosila všechny přítomné, aby odpustili zemřelému (či zemřelé), pokud jim ublížil.

Třetí kříž stojí na Harbechách při silnici na Lažánky a nese text: „Nákladem dobrodinců a obce Vilémovické 1896“. Čtvrtý kříž stojí u místní kaple a je na něm nápis „Nákladem obce Vilimov. obc. 1876“ a pátý pří cestě za vesnicí na Písky, který je bez popisu. Všechny uvedené kříže jsou litinové. Vedle pátého kříže bez textu je uložen betonový postavec, údajně od zničeného kříže, který stál u polní cesty vedoucí do Hložku. Kříž směrem k Lažánkám byl poškozen při rozšiřování kolem vedoucí komunikace a nachází se poněkud na jiném místě, než dlouhá léta stával. Poškození se nevyhnul ani kříž na Krchůvku. V několika případech litinovým křížům předcházel kříž dřevěný.

Pokračování příští víkend...

Galerie k článku

Vilémovická kaple (perokresba J. Gric)Vilémovická kaple – zadní pohledKrchůvek

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509