Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Skladatelka vrací lidové písně z Blanenska na místa, kde vznikly

15.8.2014 17:23 | Původní vydání | Michal Záboj

Blansko – V Blansku vzniká projekt, který je srovnatelný s úsilím sběratelů lidových písní. Skladatelka a hudebnice Lucie Vítková se vydala opačným směrem na místa vzniku popěvků a zaznamenává jejich otisk v současnosti. S jejími výsledky se bude moci seznámit i veřejnost.

Skladatelka vrací lidové písně z Blanenska na místa, kde vznikly
Foto Petra Kateřina Bučková

Projekt se jmenuje Blansko a okolí ve folklórních písních a kromě Lucie Vítkové se na něm podílejí ještě zpěvačka Kateřina Reichová, filmařka a fotografka Petra Kateřina Bučková a zvukařka Rebeka Uličná. Čtveřice letos na jaře postupně objela několik obcí a míst na Blanensku, ke kterým se vážou konkrétní písně. Tam je pak zazpívaly a vše zdokumentovaly.

„Projekt na pomezí site-specific art má za cíl písně vyjmout ze sterilního prostředí koncertních sálů a dosadit je zpět do míst jejich vzniku. Interpretace písně na takovémto místě nejen že rozvíjí její sdělení, ale zároveň přináší akusticky svébytný zážitek,“ vysvětlila Lucie Vítková s tím, že projekt vznikl z podnětu skotského umělce a interpreta Jamese Wynesse.

Na místa svého vzniku Lucie a její spolupracovnice vrátily šestnáct různých písní. Při výběru autorka čerpala ze sborníků Moravský kras zpívá od Josefa Skotáka z roku 1965 a ze sbírky folklórních písní Věry Škápíkové.

„V každém místě jsme se zastavily v průměru na dvě hodiny a místo zvukově prozkoumaly. Potom jsme přednesly konkrétní píseň v několika provedeních a zaznamenaly ji. Někdy jsme oslovily i místní obyvatele, abychom místo našly nebo abychom se zeptaly, jestli to, co se v písni zpívá je ještě aktuální. Například jestli dívky z Klepačova stále odmítají chlapce z Blanska - píseň Děvčata z Klepačova, nebo zda stále panuje rivalita mezi občany Lhoty Rapotiny a Újezdu u Boskovic - píseň Lhota Rapotina,“ popsala Lucie Vítková.

Autorka a její tým naplánovaly dohromady tři trasy. Kromě zmíněného Klepačova a Lhoty Rapotiny ještě třeba do Blanska, k propasti Macocha, do Rudice, do Křtin nebo do Boskovic, Letovic a Rájce-Jestřebí. Tam všude by i tento projekt měl pomoci vytvářet vztah obyvatel s krajinou, prostředím a příběhy. Podobně jako to zažívaly i samotné aktérky.

„I když jsme si myslely, že svůj domov důvěrně známe, během projektu jsme si znova uvědomovaly, kde vlastně žijeme a jak jsou od sebe jednotlivé vesnice a jejich okolí rozdílné, zřetelná je třeba různost počasí, ráz krajiny, rozdílnost fauny i flóry a akustika míst,“ podotkla Lucie Vítková, která se podle statistik Ochranného svazu autorského loni stala nejhranější mladou skladatelkou vážné hudby v českém éteru. Více zde.

S výsledky projektu Blansko a okolí ve folklórních písních se budou moci poprvé seznámit návštěvníci divadelního festivalu Kolotoč v Blansku ve středu 8. října. „Chtěly bychom pozvat i lidi, se kterými jsme se na cestách potkaly,“ zdůraznila Lucie. Po stopách písní se podle ní mohou vydat zájemci i přímo do terénu. Koncertní výlety na místa vzniku se uskuteční díky podpoře Nadace život umělce.

Více o projektu Blansko a okolí ve folklórních písních zde.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509