Dnes je thursday, 28. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Škola ve Vískách chce rodičům nabídnout domácí vzdělávání

22.1.2015 5:04 | Původní vydání | Radim Hruška

Vísky - Od začátku letošního roku působí jako statutární zástupce Základní školy a mateřské školy Vísky, okres Blansko, magistra Monika Kubová. Paní Kubová má několik zajímavých plánů, které se zaměřují na alternativní výuku. Novinkou od nového školního roku pak bude nabídka individuálního vzdělávání. 

Škola ve Vískách chce rodičům nabídnout domácí vzdělávání
Foto archiv školy

Jak bude individuální vzdělávání na základní škole ve Vískách fungovat?

Jde o to, že rodiče dětí na prvním stupni základní školy si podle platné legislativy mohou zažádat vedení školy o takzvané domácí vzdělávání, což jim je nebo není schváleno. Běžně, pokud je mi známo, tak je to většinou zamítáno. Naši školu bych chtěla specializovat přímo na domácí vzdělávání s tím, že rodičům už dopředu nabízíme, že jim žádost schválíme (musí být dodrženy zákonné podmínky schválení) a zároveň jim pro děti nabídneme možnost alternativní výuky. Potom už bude záležet čistě na nich, jak s ním naloží.

Můžete být konkrétnější?

Zkrátka rodiče se schváleným domácím vzděláváním mohou být s dětmi doma a věnovat se jim sami. Druhou variantou a naší nabídkou je, že ve spolupráci s rodinným vzdělávacím centrem Klub Matýsek, z.s., bychom v budově naší školy provozovali vzdělávání těchto dětí s individuálním plánem. Takže rodiče by mohli navštěvovat vyhrazenou místnost, kde by s dětmi pobývali, nebo sem děti pouze dovezli a nechali „učiteli“. Tam bude probíhat výuka, která se ale té klasické příliš podobat nebude. Dítěti bude ponechána svoboda ve výběru činnosti, bude mu nabídnuto hodně možností tvoření, malování, hlína, keramika, počítače, knihy, hudební nástroje, sport... Dítě si poté samo zvolí činnost, kterou chce dělat. Budeme často v přírodě, na čerstvém vzduchu.

Celá koncepce využití domácího vzdělávání vychází z tzv. svobodného učení, tzv. unschoolingu. O tomto tématu si mohou přečíst rodiče i ostatní, které toto téma zaujalo, na www.svobodauceni.cz. Je zde spousta zajímavých článků a konkrétních příkladů. "Učebnicí" tohoto přístupu k dětem je kniha Summerhill od autora A. S. Neilla. Tuto knihu by si podle mého názoru přečíst nejenom příznivci svobodného učení, ale i učitelé, kterým na dětech skutečně záleží, a samozřejmě i rodiče.

Bude to pro děti s domácím vzděláváním povinné?

Tato věc bude dobrovolná. Bude jen na rodičích, jestli přijdou, a jak často. Mohou jednou, dvakrát nebo třeba pětkrát za týden. Součástí této výuky budou také různé výlety na farmy a do firem tak, aby děti viděly, jak to v životě opravdu chodí. Plánujeme také návštěvy zoologických zahrad, interaktivních výstav a podobně. Naší snahou bude, aby byl pro žáky život ve škole hodně pestrý, aby to nebylo jen o sezení v lavicích. Klasické lavice zde vlastně vůbec nebudou… Děti, které k nám budou docházet a budou u nás v klubu, tak budou mít zajištěné stravování, protože budou moci využívat školní jídelnu. Mohou se také zapsat do školní družiny. Všechny další informace budou postupně zveřejňovány na webových stránkách školy nebo na stránkách Klubu Matýsek, z.s. Bude tam popsáno, jak bude činnost probíhat, v jakou dobu. Budou samozřejmě stanovena určitá pravidla.

Zvládnou si takto vedené děti osvojit všechny potřebné znalosti, a jak se to ověřuje?

Pravidlem je, že jednou za pololetí se musí dělat přezkoušení. To se děje na škole, kde je dítě zapsané. Pro děti zapsané u nás bude tedy přezkoušení probíhat na naší škole. Děti se na něj určitě zvládají připravit. Přezkušování je také o domluvě s přezkušujícím učitelem. Školák, který se nechá řídit přirozeným vývojem, tak si totiž znalosti osvojuje různým tempem. Už nyní mohu říci, že u nás budou přezkušující učitelé děti hodnotit slovně, ne známkami. Rodiče se tak každé pololetí dozvědí, v čem je jejich dítě dobré, a v čem je třeba problém nebo v jaké oblasti je potřeba přidat.

Nenastane problém při přechodu na denní docházku na druhém stupni základní školy?

Na druhém stupni je povinná denní docházka, na pilotních školách se zkouší individuální výuka i tam, ale plošně tato možnost zavedena není. Podle výzkumů na školách v zahraničí, kde individuální způsob výuky běží už několik desítek let, je prokázáno, že děti na konci páté třídy umí buď to stejné nebo spíše ještě více než děti z běžných pátých tříd. Samozřejmě přechod do jiného režimu není pro děti příjemný a mohou nastávat problémy. Jelikož stále běží individuální vzdělávání na 2. stupni ZŠ u pilotních škol (je jich pět v republice), budou mít rodiče možnost zapsat svoje dítě zde. Po rozhovoru s jedním z ředitelů se v této škole provádí individuální vzdělávání tak, že jednou měsíčně dítě přijede do školy na konzultaci, kde se sledují vědomosti každého žáka a na základě zjištění rodičům pedagog poradí, co a jak s dítětem dělat.

Na kolik rodiče pobyt dětí v této skupině přijde?

Peníze jsou zatím otázkou. Na jaře bychom zveřejnili nějaký systém doplácení. Stravné si bude muset zaplatit každý žák sám, jak je to obvyklé. Co se týká školného, tak je třeba zaplatit mzdu člověka, který s dětmi bude a nájem prostor plus učební pomůcky. Budeme se snažit získat dotaci, pokud to vyjde, tak nebudou rodiče platit žádné školné. V opačném případě to budou, v případě denní varianty se vším všudy, maximálně čtyři tisíce za měsíc. Ale děti už si nebudou muset pořizovat školní aktovky, učebnice, sešity ani žádné další pomůcky.

Bude tato nabídka platit jen pro děti, které přijdou k zápisu do Vísek nebo ji mohou využít i rodiče školáků v jiných obcích či městech?

Pokud by rodiče nestihli přijít k zápisu devátého února k nám nebo se o této nabídce dozvěděli později, tak mohou dítě přehlásit. To není nic složitého, stačí vyplnit několik formulářů u nové školy. Odhlašovat u původní školy se nemusí. Novinka není určená jen pro prvňáčky, ale mohou ji využít i rodiče dětí z vyšších ročníků I. stupně základních škol

Základní škola ve Vískách ale nabízí „jiný“ přístup i v rámci klasické školy...

Stávající výuka, která u nás probíhá, má formu rodinné školy. V současné době máme dvě třídy, které navštěvují žáci od první do páté třídy. I v případě, že by se zvýšil počet žáků, tak bychom rádi zachovali maximální počet dětí ve třídě kolem šestnácti, aby byl stále patrný individuální přístup. Vzhledem k velikosti školy můžeme otevřít v případě většího počtu dětí ještě třetí třídu. V naší škole panuje klidná atmosféra. Při tomto menším počtu žáků se učitelé mohou dětem věnovat individuálně. Učitel zná důkladně všechny svoje žáky, a proto může zvolit odpovídající metodu výuky. Výhodou naší školy je i to, že v  okolí máme krásnou přírodu, kterou využíváme i při výuce. S dětmi také chodíme plavat, bruslit, bubnujeme... Od příštího školního roku máme také v plánu rozšířit výuku o nepovinný předmět tělesná výchova - půjde o třetí vyučovací hodinu týdně. Podporujeme tím zdraví našich dětí. A také rozšíříme počet zájmových kroužků v odpoledních hodinách.

Pro příští školní rok byste chtěla zařadit alternativní prvky i do běžné výuky, jak to bude probíhat?

Chceme při běžné výuce začít používat alternativní prvky. Momentálně se naši učitelé budou vzdělávat v Montessori pedagogice, takže s tím bude spojená i naše nabídka k nadcházejícímu zápisu, který se odehraje devátého února. Výuka Montessori vychází z volitelnosti a opírá se o spoustu specifických pomůcek, díky nimž si formou hry dokáží osvojit potřebné znalosti a dovednosti, v závislosti na vyspělosti každého žáka. Důležitým prvkem je respekt, a to respekt jak žáka k učiteli, tak také učitele k žákům. Učitelé budou prvky zařazovat buď plošně pro celou třídu nebo individuálně, v případě, že bude mít žák nějaký problém. Nejedná se o žádnou samostatnou třídu, ale zatím jen zařazování určitých prvků. Odhadovala bych, že z celkové výuky budou tvořit deset až dvacet procent. Pokud o tento styl bude zájem, tak budeme poměr zvětšovat. Bude záležet na odezvě rodičů.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509