Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Školáci z Lipovce a Ostrova u Macochy vyjeli na výlet do Králíků

6.6.2017 15:39 | Původní vydání | Lucie Kaňová

LIPOVEC - V pondělí ráno 29. května odjela 8. třída z Lipovce s 8. a 9. třídou z Ostrova u Macochy na třídenní turistický výlet do okolí Králíků. Po cestě autobusem jsme dorazili k penzionu Heřmanice. Tam jsme nechali uschovaná velká zavazadla, abychom je nemuseli s sebou brát na dlouhý pěší výlet.

Školáci z Lipovce a Ostrova u Macochy vyjeli na výlet do Králíků
Školáci na výletě. Foto archiv ZŠ Lipovec

Autobus nás vyvezl na Suchý vrch a pokračovali jsme pěšky na vojenskou tvrz Bouda, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o ochraně českých hranic. Prohlídka trvala 85 minut a šli jsme celkem 125 schodů vzhůru a následně 125 schodů dolů. Byl zde k vidění například těžký kulomet vz. 37, nebo lehký kulomet vz. 26. Po prohlídce jsme šli po hranicích mezi Českou republikou a Polskem směrem k penzionu na večeři.

Celkem jsme za pondělí nachodili přes 20 km. V úterý jsme dopoledne zaslouženě odpočívali u penzionu v bazénu, na trampolíně, nebo jsme se jen tak slunili. Po obědě jsme se autobusem dopravili do města Králíky. Tam jsme dostali rozchod a šli jsme na zmrzlinu nebo do různých obchůdků. Až všichni nakoupili, vyšli jsme zpět do Heřmanic. Po 2,5 km začalo pršet, tak jsme se na chvíli schovali na železniční zastávce.

Při slabém dešti jsme šli 3,5 km na penzion a všichni jsme se už těšili na večeři. Večeře byla v 18:00 a byla opět skvělá. Po večeři jsme se bavili a tancovali ve společenské místnosti až do večerky, která byla ve 23 hodin.

Ve středu ráno jsme byli odvezeni objednaným autobusem na Dolní Moravu k penzionu U Slona. Odtud jsme šli asi 700 metrů do kopce k hotelu Vista a poté jsme jeli lanovkou Sněžník ke Stezce v oblacích. Ze Stezky v oblacích byly krásně vidět okolní hory a příroda. Na úplném vrchu Stezky byla takzvaná kapka, což byla síť, po které se dalo chodit a viděli jsme až na zem. Až jsme od Stezky sjeli lanovkou zpět, dostali jsme rozchod a část z nás šla do Adrenalin parku. Byli jsme na obří houpačce a dvě nejodvážnější šly dokonce i na krok do prázdna, kdy z vrchu věže měly udělat krok mimo pevnou dřevěnou podlahu a následně skočit dolů. Někteří navštívili i bobovou dráhu. Odjeli jsme okolo třetí hodiny odpoledne a cestou v autobuse jsme se dobře bavili. Celý výlet byl super, i přes pondělní až moc dlouhou procházku.

Celé osazenstvo výletu děkuje provozovateli penzionu Heřmanice panu Konečnému za krásné ubytování, velmi chutnou stravu, příjemné a ochotné zacházení, za krásný prostorný bazén, trampolínu, houpačku a další sportovní vyžití, které v penzionu naleznete…Děkujeme a doporučuje všem ubytování v tomto penzionu.

Lucie Kaňová, 8. třída ZŠ Lipovec

Galerie k článku

Školáci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ Lipovec
Školáci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ Lipovec
Školáci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ LipovecŠkoláci na výletě. Foto archiv ZŠ Lipovec

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509