Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Snažíme se být součástí města, říká ředitelka blanenské nemocnice

21.12.2017 8:17 | Původní vydání | Radim Hruška

BLANSKO - Rok 2017 byl pro Nemocnici Blansko charakteristický třemi základními rysy - ekonomikou, personálem a investicemi. Dění v nemocnici zhodnotila její ředitelka Vladimíra Danihelková.

Snažíme se být součástí města, říká ředitelka blanenské nemocnice
Vladimíra Danihelková. Foto Nemocnice Blansko

Jak hodnotíte ekonomickou situaci nemocnice?

Nemocnice Blansko hospodařila dlouhodobě vyrovnaně, nicméně letos už na nás dopadá situace ve zdravotnictví v celé České republice. Menší nemocnice jsou dlouhodobě hendikepovány z pohledu úhradové vyhlášky. Vzhledem k soustavnému navyšování mezd ve zdravotnictví, což je určitě dobře, se dostáváme do velmi těžké ekonomické situace. Už třetím rokem sanujeme toto navýšení z vlastních prostředků. Rezervy samozřejmě nejsou bezedné a dříve či později dojdou. A to se stalo nyní.

Na konci roku pravděpodobně skončíme takzvaně s kladnou nulou, ale pochopitelně vidíme i do dalších let. A výhled to není z hlediska ekonomiky zrovna optimistický. Většina nemocnic v České republice se obrací na různé dotační tituly či své zřizovatele. My jsme se tomu dlouhodobě vyhýbali, nechtěli jsme našeho zřizovatele, kterým je Město Blansko, zatěžovat. Z Jihomoravského kraje jsme sice nějaké dotace dostali, ale jednalo se o řády jednotek milionů korun a v současné době nedosáhneme ani na žádný z dotačních titulů Ministerstva zdravotnictví ČR, protože nemáme požadované počty lůžek nebo odborností. To je pro nás problém. Proto jsme již vstoupili do jednání s naším zřizovatelem a snažíme se celou situaci řešit dopředu, predikovat vývoj a domlouvat se ve spolupráci s krajským úřadem na účelové dotaci, která by každoročně podpořila investice v naší nemocnici.

Jaké nejdůležitější investice se v nemocnici letos odehrály nebo jsou naplánované do nejbližší budoucnosti?

V roce 2017 jsme řešili stav technologického parku v naší nemocnici. Jedná se především o nové CT, které začne fungovat v druhé polovině prosince. Tato investice znamená částku kolem osmnácti milionů korun na vybavení a další dva miliony korun na stavební úpravy.

Druhá velká investice, která se chystá, je dlouhodobě avizovaná rekonstrukce rehabilitačního oddělení. Vodoléčba už je zhruba dvacet let stará a dosluhuje. Pokud ji chceme provozovat i nadále, musíme rekonstruovat. Tady se bavíme o částce šestadvaceti milionů korun, což je pro naši nemocnici zásadní částka z pohledu ekonomiky.

A třetí opravdu velký projekt je zřízení nové magnetické rezonance. My jsme o tuto kapacitu dlouhodobě usilovali hlavně v souvislosti se vznikem iktového centra. V roce 2015 se nám podařilo dohodnout s krajským úřadem a úspěšně jsme prošli i přístrojovou komisí na Ministerstvu zdravotnictví ČR. V současné době soutěžíme dodavatele technologie magnetické rezonance. Tato investice se promítne hlavně v roce 2018.

Hodně nás zaměstnává také nová legislativa v souvislosti s ochranou osobních údajů. V této oblasti jsme požádali o dotaci patnáct milionů korun. Záležitost kybernetické bezpečnosti budeme řešit v průběhu příštího roku.

Jak je na tom nemocnice, co se týče personálního obsazení?

V celé republice je nedostatek jak lékařů, tak sester, menší nemocnice jsou v tomto znevýhodněné. Zaměstnanci odcházejí do větších center nebo do soukromé sféry nebo úplně mimo rezort. Nám se dlouhodobě daří personál udržovat ve stabilizované podobě. Říkám to s velkou pokorou, protože situace se může během měsíce změnit. Je to téma, kterému se hodně věnujeme, snažíme se s personálem pracovat, dávat jim řadu benefitů... Je to koncepce, která se nám dlouhodobě vyplácí.

Daří se vám také držet kvalitu péče na nejvyšší možné úrovni...

V průběhu roku nás hodně zaměstnávala reakreditace, kterou podstupujeme jednou za tři roky. Jedná se o kvalitu poskytované zdravotní péče. Po třech letech jsme tedy prošli podrobnou kontrolou. Dopadli jsme velmi úspěšně. Byli jsme jedna z nejlépe hodnocených nemocnic v České republice. Máme 9,74 bodu z deseti možných, což je vysoká hodnota. Vypovídá to o tom, že kvalita péče nejen o pacienty, ale také o zaměstnance, je na vysoké úrovni. Nemocnice tedy pracuje v bezpečném režimu péče o pacienty.

Za toto jsme velmi rádi, protože udržení vysokých standardů velkou měrou zaměstnává personál. Auditoři se neptají managementu, ale přímo zaměstnanců, takže je důležité, jestli je systém  v nemocnici opravdu zavedený nebo jen papírově. Reakreditace potvrdila, že v Nemocnici Blansko je kvalita a bezpečnost naprostý standard.

Jaké další investice jste uskutečnili?

Investic je samozřejmě celá řada. Jsou i menší věci jako je instalace nového intranetu, výměna konvektomatu v kuchyni, nákup plicních ventilátorů, pedálového trenažeru...

Také jste se zaměřili na seniory...

V letošním roce jsme začali novou strategii komunikace s veřejností. Snažíme se pracovat se seniory, které po léčbě takzvaně „vypustíme do prostoru“ a o které se příbuzní ne vždy umí dobře postarat, nevědí si rady. Zvolili jsme si to jako téma, kterému se hodláme stabilně věnovat. Cílem akce bylo poskytnout veřejnosti maximum komplexních informací, které měly péči o seniora v domácím prostředí usnadnit. Rok 2017 jsme proto vyhlásili rokem seniorů a uspořádali jsme Den seniorů. Na něm jsme participovali my jako nemocnice, ale i ostatní organizace ve městě, které nějakým způsobem pomáhají v péči o příbuzné i seniory, kteří jsou v domácím léčením. Bylo to pro nás velice inspirativní, proto jsme se dohodli, že spolupráce Dnem seniorů neskončí, ale budeme pokračovat ve vzdělávání veřejnosti v oblasti péče o seniory i nadále. Pro příští rok už máme stanovený termín i název akce – není to akce určená pro seniory, ale pro jejich příbuzné, takže jsme zvolili název lidštější  a jednoznačný tím, pro koho je akce určena primárně - Máte doma babičku, máte doma dědečka. Snažíme se vždy najít nějaké aktuální téma a být součástí města a života v něm. A to jak po stránce edukace, tak po stránce kultury, sportu a podobně... Akcí, kterých se nemocnice zúčastňuje, je celá řada a považuji to už za jakýsi standard. Mým cílem je být takzvaně u všeho, co má smysl...

Zcela novým projektem je Nemocvična...

Ano, jedním z velkých témat, které aktuálně hýbe naší nemocnicí, je právě Nemocvična. Rozjeli jsme novou neznámou aktivitu, o které jsme si mysleli, že bude jen okrajovou věcí a bude sloužit proto, abychom překlenuli dobu, než zrekonstruujeme rehabilitační oddělení. Nemocvična se ale postupně stala opravdu velkou aktivitou, v podstatě novou „firmou“, která s sebou přináší spoustu práce, ale také obrovskou radost.

Je to projekt, který v Blansku nemá obdobu. Jedná se o centrum zdravého sportování a pohybu, což je aktivita, kterou nemá žádná nemocnice v České republice a která zaměstnává spoustu lidí. Nemocvična si už našla své stálé klienty a lekce doslova praskají ve švech. Byla bych ráda, abychom v této aktivitě pokračovali i nadále, i když to s sebou nese obrovskou pracovní zátěž pro lidi, kteří se kolem toho pohybují. Myslím si ale, že to stojí za to. Naše nemocnice má obecně charakter progresivní nemocnice, která vždycky dělá věci tak trochu jinak. A Nemocvična je toho důkazem.

Jak tedy hodnotíte právě končící rok 2017?

Udělala se spousta práce, odehrála se řada věcí, které už považujeme za samozřejmost. Je ale pravdou, že se stále snažíme posouvat nějakým způsobem dopředu. Je to i jedna z konkurenčních výhod oproti jiným nemocnicím. Jsem spokojená po dobré akci, když se podaří získat prostředky nebo koupit přístroje, ale život jde dál a jsou další úkoly, které máme před sebou. Obecně jsem ráda, že nemocnice má stabilní personál, že zvládáme i vnitřní život v zařízení a stále vystupujeme jako konsolidovaný tým lidí a konsolidovaná organizace. Ve funkci ředitelky jsem již devátým rokem a velká část managementu se mnou. Jsem vděčná za to, že sdílíme společnou koncepci a filosofii a jde nám o společnou věc.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509