Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Současná zima silničářům nepřeje, vyjíždí téměř denně

22.2.2018 12:03 | Původní vydání | Martin Jelínek

BLANSKO - Současná zima je z pohledu silničářů na Blanensku velmi nepříznivá, a co se týče údržby komunikací, je náročnější než ta předešlá. Zrcadlu to řekl vedoucí Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje - oblasti Sever, která sídlí v Blansku,  Miloš Bažant. Nově pod ni od ledna letošního roku spadá také cestmistrovství Tišnov na Brněnsku. Podrobnosti o práci a potížích silničářů z Blanenska, Boskovicka a Tišnovska prozradil v našem rozhovoru.

Současná zima silničářům nepřeje, vyjíždí téměř denně
Zimní údržba. Ilustrační foto SÚS JmK

Jaká je tedy ta současná zima?

Strašně nepříjemná, protože neustále přecházíme přes nulu. Na první pohled to vypadá, že žádné problémy nemáme, protože se nepotýkáme s neustálými přívaly sněhu, na druhé straně právě klesání teplot pod nulu způsobuje, že nám komunikace v noci a nad ránem namrzají. Jinými slovy, vyjíždíme tak jako tak do terénu, a to téměř denně. S žádnými velkými finančními úsporami, jichž bychom dosáhli díky teplé zimě, nemůžeme tentokrát počítat.

Je na tom náš region jinak než jiné kouty jižní Moravy?

Rozdíly jsou značné, pokud například Blanensko srovnáme se Znojemskem či Břeclavskem. U nás se teploty pohybují od mínus dvou stupňů do plus tří stupňů Celsia. U nich jsou téměř neustále nad nulou. Neřeší tak nepříjemné a stále se opakující problémy s namrzáním silnic.

Máte na údržbu kvalitní techniku?

Dostali jsme dva nové podvozky se sypači značky Volvo. Rozšiřovat vozový park sice můžeme, ale už bychom do strojů neměli lidi. Na okres Blansko máme 16 posypových vozů. Od ledna je naší součástí i cestmistrovství Tišnov, kde máme k dispozici dalších osm sypačů.

Které jsou tedy ty nejhorší úseky Blanenska a Boskovicka?

Ve výše položených místech se někdy při silných přeháňkách potýkáme s bílou tmou. Všeobecně je za mrazu a sněžení špatně průjezdná oblast Kojál a okolí, zahrnující například Lipovec nebo Senetářov. Další bolavou patou je oblast Žďárná, Suchý, Kořenec. Vydatné sněhové srážky pravidelně evidujeme i na Olešnicku. To jsem vyjmenoval pouze oblasti, kde máme problémy se sněhem a namrzlými či zledovatělými silnicemi.

Jaké jsou další problémové oblasti?

Jednoznačně to je silnice I/43, tedy hlavní silniční tah Brno-Svitavy. Stačí, aby tam uvízl za sněžení v kopci kamion nebo nějaké osobní auto, a hned je problém. Potíží s tím, že nám jezdí i auta, která jsou ve špatném nebo dokonce žalostném technickém stavu, stále přibývá.

Opatrnost je vždy nutná přímo v Moravském krasu. Tam totiž nemůžeme komunikace kvůli ochraně přírody solit, ale pouze silnice posypáváme štěrkem. Řidiči na to musí myslet!

A vůbec nejhorší silniční úsek na Blanensku?

Jednoznačně Šebrov-Blansko. Tato komunikace prostě nemá v celém kraji obdoby. Jde o silnici ukrytou v hlubokém údolí. Kvůli vlhkosti z řeky a mlze poměrně často namrzá, i když ostatní komunikace jsou v pořádku. Je to velmi zrádný úsek. Navíc jsou na něm mosty, kde to namrzá nejdříve, a na nichž jsou ještě silnice tvořící zatáčky, což je úplně špatně. Vždyť také o tom, nakolik jde o nepříznivý silniční úsek, svědčí četné pomníčky u této komunikace.

Do jakých prací se pustíte hned po zimě?

Co nejdříve položíme asfaltový povrch na nadjezd přes koleje u Rájce, konkrétně ve směru Bořitov a Černá Hora. tam se to před příchodem zimy nestihlo. Zase bude o jeden dopravní problém méně. Řidiči se již jistě nemohou dočkat zprůjezdnění tohoto úseku.

Ve Skalici nad Svitavou musíme dokončit průtah obcí. Zbývají tam práce na výjezdu směrem na Sebranice. Také by to tam už nemělo být příliš náročné.

No a dostali jsme nově Tišnovsko, kde bude pokračovat náročná rekonstrukce silničního tahu Deblín-Tišnov. Je 6,5 kilometru dlouhý a tyto práce přijdou na 240 milionů korun. Vše musí být hotovo do srpna letošního roku. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509