Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Soud poslal úplatného úředníka z Boskovic na čtyři roky za mříže

14.1.2016 14:17 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO - Úředník boskovické radnice Filip Kincl má jít na čtyři roky do vězení. Ve čtvrtek o tom rozhodl Okresní soud v Blansku, který ho uznal vinným ze tří trestných činů. Spolu s ním odsoudil další čtyři lidi. 

Soud poslal úplatného úředníka z Boskovic na čtyři roky za mříže
Filip Kincl (vlevo) a Čestmír Sekanina. Foto Michal Záboj

Pětatřicetiletý Kincl se jako zaměstnanec odboru dopravy dopustil přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a pojistného podvodu. „Poskytnul neoprávněný prospěch. Poskytnul beztrestnost,“ zaznělo několikrát při čtení rozsudku z úst předsedkyně senátu Heleny Frantelové.

Filip Kincl měl na boskovické radnici na starosti řešení přestupků v dopravě. Podle soudu v některých případech řízení protahoval, zastavil nebo sáhl k velmi mírnému trestu. Někdy také poradil, jak se potrestání úplně vyhnout. Dělo se tak v případech alkoholu za volantem, nedržení rychlosti nebo i špatného parkování.

„Manipuloval a nezákonně ovlivňoval přestupkové řízení, a to za úplatu. Klientelistické a korupční praktiky jsou v tomto případě z provedených důkazů zcela zjevné,“ prohlásila předsedkyně senátu.

Filip Kincl byl odsouzen k souhrnnému trestu čtyř let odnětí svobody ve věznici s dozorem, k peněžitému trestu čtyřicet tisíc korun a ke čtyřletému zákazu činnosti. Další obžalovaní Libuše Kostilníková a Vladimír Tlamka byla uznáni vinnými ze zločinu podplácení. Za to dostali podmíněné tresty osmnáct, respektive čtyřiadvacet měsíců vězení.

Libuše Kostilníková podle rozsudku Kincla uplatila riflemi a slíbila mu lahev slivovice. Úředník v jejím případě zastavil přestupkové řízení za to, že v opilosti havarovala na kole a zranila se.

Vladimír Tlamka zase Kinclovi podle soudu nabídl úplatek za to, že se vypořádá s přestupkem jeho známého. Ten nezastavil policejní hlídce, nepodrobil se dechové zkoušce a nepředložil doklady. Za to mu hrozila až padesátitisícová pokuta a zákaz řízení.

„Jediná možnost, která je, je to táhnout jeden rok, ta jednoroční prekluzivní lhůta s tím, že on by se rozmluvil a já bych si ho ještě předvolal dvakrát třikrát. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, bylo by vydáno nějaké rozhodnutí, ale on by se odvolal a prošlo by to lhůtou jednoho roku a já bych to zastavil,“ zaznělo v policejním odposlechu z úst Filipa Kincla.

S podmínkou a zákazem činnosti na dva roky odešel od soudu boskovický advokát Čestmír Sekanina, který napomáhal ke zneužití pravomoci úřední osoby. Podle soudu tak učinil ve třech případech, když se s Kinclem domlouval, jak přestupkové řízení ovlivnit. Ze sražení chodce se například stalo nakonec konstatování, že chodec sám spadl na auto. Čestmír Sekanina s verdiktem nesouhlasí a chce se odvolat.

„Necítím se vinen. V těch třech přestupkových řízeních jsem s nejlepších svědomím poskytoval svým klientům služby mezích zákona o advokacii. Od počátku jsou trestní stíhání i obžaloba založeny na desinterpretaci odposlechů,“ uvedl po vynesení rozsudku Sekanina.  

Peněžitý trest třicet tisíc korun dostal Kinclův otec Ladislav za napomáhání k pojistnému podvodu.  Toho se měl dopustit, když sepsal fiktivní lékařské zprávy o úrazu svého vnuka, za který pojišťovna nakonec vyplatila plnění.

Stání zástupce Radek Hůlka byl s verdiktem soudu spokojen. „Já to (rozsudek) kvituji, protože to odůvodnilo to, s čím jsem do soudního řízení šel. Soud rozhodl v podstatě v souladu s obžalobou,“ prohlásil žalobce.

Filip Kincl se k rozsudku nechtěl vyjádřit. Libuše Kostilníková, Vladimír Tlamka a Ladislav Kincl se vyhlášení rozsudku neúčastnili. Státní zástupce i obhájci odsouzených si ponechali lhůtu na odvolání.

Úředníka policie zatkla v roce 2014 přímo na boskovické radnici. Více než dva měsíce pak strávil ve vazbě. Po propuštění se vrátil zpět na úřad. Byl ale přeřazen na jiné místo. U soudu mu hrozilo až desetileté vězení. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509