Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Společnost Včelpo změní svého majitele, asi do konce roku

28.11.2017 6:28 | Původní vydání | Martin Jelínek

OBORA - Známá včelařská firma Včelpo, která léta sídlí v Oboře a momentálně zaměstnává dvanáct lidí, změní patrně ještě do konce letošního roku svého majitele. Český svaz včelařů, který ji vlastní, se totiž rozhodl, že tuto známou společnost prodá. Firma byla dlouhá léta hlavním dodavatelem voskových mezistěn, medu a dalších včelařských produktů. Nyní se ale potýká s dluhy, soudními žalobami, a navíc veterináři zakázali prodej jejího medu.

Společnost Včelpo změní svého majitele, asi do konce roku
Známá firma Včelpo z Obory by měla do konce roku změnit majitele. Foto vcelpo.cz

„S přihlédnutím ke všem okolnostem jsme se na vedení svazu rozhodli, že Včelpo prodáme. Měli jsme dvě nabídky a rozhodli jsme se jedné z nich vyhovět,“ řekla Zrcadlu předsedkyně včelařů Jarmila Machová. Novým majitelem Včelpa by se měl stát člen svazu a podnikatel Petr Vydra. Včelpo by měl odkoupit za zhruba deset milionů korun, které je ochoten vyplatit svazu ve splátkách. Podle Machové se zřejmě pokusí zachovat výrobu v Oboře.

Včelpo bylo založeno v roce 1979 a dlouhá léta byl téměř jediným dodavatelem voskových mezistěn do úlů, bez nichž se včelaři neobejdou. Dnes je jich v Česku zhruba 58.000, přičemž drtivá většina z nich patří k členům svazu. V současnosti je firem podobných Včelpu v republice více, takže i kdyby firma ukončila svoji činnost, nehrozí podle Machové, že čeští a moravští včelaři zůstanou na holičkách a budou mít potíže se sháněním mezistěn.

Do výrobního programu Včelpa patří také produkce mateří kašičky, propolisu a především medu. S tím má ale podnik potíže. Veterináři totiž zakázali firmě jeho prodej. Stalo se tak po skandále s českým medem, do něhož byl přimíchán ukrajinský med obsahující antibiotika. Ty se mohou používat na léčbu včelstev, což je ale na území Evropské unie zakázáno.

Když byl v českém medu prokázán ten ukrajinský s antibiotiky, Státní veterinární správa prověřila výrobky Včelpa a zakázala mu jeho výrobky prodávat. Důvodem nebylo podle Machové to, že by jeho med obsahoval antibiotika, ale skutečnost, že společnost nebyla schopna doložit původ produktů, z níž byl její med vyroben. Předsedkyně svazu uvedla, že Včelpo by bylo schopno původ doložit, kdyby policie před časem při vyšetřování aktivit podniku nezabavila firmě dokumenty, které k tomuto prokázání původu Včelpo potřebuje.

Dále veterináři vytkli Včelpu, že v jeho skladu byl i starý med nevhodný k prodeji. „Ten ale bylo možné prodat například k výrobě medoviny nebo na pečení cukrářům,“ uvedla předsedkyně svazu, podle níž se firma z Obory dostala do potíží zcela neoprávněně.

Kromě toho se ale Včelpo potýká s dluhem 22 milionů korun a jsou na něj podány dvě žaloby, každá na pět milionů korun. „Chceme mít záležitost uzavřenou, což se podaří až prodejem firmy. Včelpo má tradici, která jistě nezanikne,“ dodala Machová.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509