Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Stálá expozice je v novém

23.9.2012 23:32 | Původní vydání 18.9.2012 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 19 2012

Boskovice - V boskovickém muzeu minulý týden slavnostně otevřeli novou stálou expozici. Návštěvníci se v rámci ní seznámí s přírodou Boskovicka, expozice představuje bohaté pravěké nálezy, přibližuje historii města a regionu.

Stálá expozice je v novém
Zaujme také část věnovaná židovským osobnostem regionu. Při slavnostním otevření se největší pozornosti těšily ojedinělý bronzový depot, jehož součástí jsou dvě kompletně dochované bronzové spony, maketa Boskovické bible s navazující písařskou dílnou, torzo více než čtyři metry dlouhého renesančního praporu, či ozvučený vyřezávaný model části města. Pro návštěvníky jsou připraveny omalovánky, přístupnou formou zpracované pracovní listy pro děti, průvodce pro nevidomé a slabozraké a další informační materiály. 
„Slavnostní otevření expozice se uskutečnilo v rámci oslav první písemné zmínky o Boskovicích a v rámci Dnů evropského dědictví. Nová stálá expozice byla součástí projektu Brána k památkám – Poklady Boskovicka – návštěvnické centrum Muzea Boskovicka. Tento projekt byl podpořen z Regionálního operačního programu. Návštěvníci mohou do muzea zavítat denně kromě pondělí, ve všední dny od 9 do 17 hodin a o víkendech od 13 do 17 hodin. Zájemci si mohou také objednat prohlídku expozice s výkladem,“ uvedla ředitelka Muzea Boskovicka Dagmar Hamalová.
Expozice se nachází v budově hraběcí rezidence z první třetiny osmnáctého století. Prostorové řešení zdůrazňuje původní dispoziční formy památkově chráněné stavby. V pěti výstavních a dvou prezentačních sálech se návštěvníci seznámí s přírodními poměry, dějinami města Boskovice a regionu Boskovicko od pravěku do současnosti. Expozice představuje aktuální poznatky z přírodních oborů, archeologie, historie středověku, novověku i moderních dějin. Vybrané vystavené předměty a prezentace – renesanční přilba a prapor, rekonstrukce středověkého domu - dokládají nejnovější postupy restaurování, konzervace a rekonstrukce v muzejním prostředí.
„Součástí expozice je sedm kreativních programů určených různým skupinám návštěvníků od nejmenších dětí po zdravotně hendikepované, či turisticky zaměřené návštěvníky. Návštěvníci všech věkových kategorií si budou moci vyzkoušet například tkaní vlněného vlákna, tvarování keramických předmětů v pravěku, písařské techniky středověku, nebo ruční výrobu fotoalba první třetiny 20. století. Návštěvníkům města je určen doprovodný program Muzeum Boskovicka – brána k památkám. Tento program se věnuje významným pamětihodnostem města nejen v rámci expozice, ale také formou stručného tištěného průvodce,“ přiblížila boskovická místostarostka Jaromíra Vítková.
 Expozice je doplněna širokou individuálně zaměřenou nabídkou – možnost sledování dobových i současných v regionu vytvořených audio a video záznamů, výběr z knih a časopisů, či katalog badatelských a propagačních studentských a veřejných projektů, na kterých se Muzeum Boskovicka společně se školami a neziskovými organizacemi podílelo.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509