Dnes je wednesday, 24. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Starosta Letovic hájí v zimě hokejovou bránu

5.1.2012 11:59 | Původní vydání 20.12.2011 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v Zrcadlo č. 26 2011

Letovice - V současné době vede starosta Vladimír Stejskal letovickou radnici. V minulosti byl ale oporou nejednoho sportovního oddílu.

Starosta Letovic hájí v zimě hokejovou bránu
V hokejovém. Foto Radek Vitoul
Kromě fotbalu a hokeje se věnoval hlavně volejbalu. Právě s ním se dočkal svých největších sportovních úspěchů a zakusil i atmosféru druhé nejvyšší soutěže v tuzemsku. Na sport nezanevřel ani v pozdějším věku a nyní se pravidelně staví do brány letovických hokejistů v okresním přeboru.
„Začínal jsem s fotbalem a hokejem. Když v Letovicích skončila ledová plocha, protože nebyly příznivé zimy, tak jsme někteří přešli do volejbalového oddílu. Měl jsem to štěstí, že díky dobrým trenérům v dorostu jsem se na vojně dostal do Dukly. Byl jsem i ve středisku vrcholového sportu v Dukle Liberec. Strávil jsem tam téměř celou vojenskou službu a postupně se přes Duklu Kolín dostal až do Rakovníka. V týmu jsem působil na postu nahrávače. Vojna byla tím pádem krásná a můžu říci, že kdybych mohl být zase v Dukle, tak si ty dva roky rád zopakuji. Vojenských věcí jsem zažil minimum, všechno se točilo hlavně kolem sportu,“ vzpomíná Vladimír Stejskal.
Když se vrátil do Letovic, tak nastoupil do volejbalového týmu, který v tu dobu hrál krajský přebor. Postupně se ale letovickým podařilo probojovat až do 1. národní ligy (2. nejvyšší soutěž), což byl vrchol amatérského volejbalu ve městě. Tento úspěch je o to cennější, že za tým hráli jen odchovanci oddílu. Jak říká Stejskal, podařilo se vytvořit výbornou partu, která táhla za jeden provaz. 
„Po pětatřicítce jsme zjistili, že už nejsme pro Letovice perspektivní, proto jsme s kamarády odešli do Rozhraní. Tam se nám podařil husarský kousek. Z okresního přeboru jsme to dotáhli až do 2. národní ligy. To byla třešinka na dortu všeho, co jsem ve volejbale dokázal. Sešla se dobrá parta, která táhla za jeden provaz. Volejbal nás bavil a obětovali jsme mu veškerý volný čas – dvakrát týdně jsme jezdili na tréninky, o víkendu se hrálo. Dnešní mládež by si měla uvědomit, že když je dobrá parta, tak se dá něco dokázat,“ vypráví Stejskal.
Postupně přibývaly roky i povinnosti, proto se rozhodl s volejbalem skončit. Po nějaké době se ale Vladimír Stejskal setkal s kamarádem, který chodíval hrát hokej. Výsledkem byla sázka o to, že si sežene brankářskou výstroj a zkusí chytat za amatérský Sportovní klub Bacardi Letovice. 
„Takže jsem začal znovu, po téměř čtyřiceti letech, trénovat hokej na postu brankáře. Protože jsem soutěživý typ, navrhl jsem, abychom se přihlásili do nějaké soutěže. Takže jsme obnovili hokejové mužstvo a pod názvem Sportovní klub Bacardi Letovice začali hrát okresní přebor. I když je mně třiapadesát let, baví mě si jednou týdně zasportovat na tréninku, o víkendu pak následují mistrovská utkání, kde se v bráně střídáme s kolegou. Mám z toho velkou radost a myslím si, že bych se měl sportu věnovat ještě více,“ říká Stejskal.
A nezůstává jen u slov. Pravidelně se zúčastňuje tradiční akce Okolo s kolem a před dvěma lety se mu podařilo do Letovic přivést atraktivní závody dračích lodí. „Snažím se zorganizovat něco pro lidi, aby jen neseděli doma u televize a počítačů a snažili se trochu hýbat. Dračí lodě jsou vlastně takové moje dítě. Když jsem poprvé viděl záznam v televizi, řekl jsem si, že máme přehradu, tak proč toho nevyužít. Po nultém ročníku proběhl letos první a odezva byla velice kladná. Závody se proto uskuteční i v příštím roce,“ popisuje Stejskal. A dodává, že za kladný přístup k sportu musí poděkovat hlavně svým rodičům, kteří ho k němu už od mládí vedli a maximálně podporovali, v pozdějších letech pak manželce.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509