Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Starosta: Město chceme otevřít obyvatelům

3.4.2012 17:19 | Původní vydání 3.4.2012 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 07 2012
Boskovice - Boskovičtí si v letošním roce připomínají 790 let od první zmínky o městě. Kromě oslav proběhne také řada investičních a kulturních akcí. Více prozradil starosta Jaroslav Dohnálek.
Starosta: Město chceme otevřít obyvatelům
Masarykovo náměstí v Boskovicích. Foto Radim Hruška
Jaké cíle si vytýčilo vedení města do letošního roku?
Cíle určitě máme, nicméně bude hodně záležet na tom, jak se bude vyvíjet příjem financí. Z důležitých věcí bychom v letošním roce chtěli vybudovat novou cyklostezku z „Kamenice“ na Šmelcovnu. V pololetí by mělo padnout rozhodnutí o výběrovém řízení na stavbu nové sportovní haly. Pokud se nevyskytnou komplikace, tak ji začneme stavět nejpozději na začátku příštího roku. Rádi bychom také dál pokračovali s vylepšováním komunikací ve městě, práce je v tomto směru opravdu hodně. Největší akcí bude rekonstrukce ulice kpt. Jaroše, která začne už v polovině dubna. Musíme pokračovat také v opravách vodohospodářské infrastruktury. Například dešťová kanalizace je v havarijním stavu v části Lidické ulice a na křižovatce Dukelské a Lidické ulice. Plánujeme také postupné vylepšování areálu letního kina. V letošním roce se sice dostaneme jen ke „klasické“ údržbě, ale už máme k dispozici studii, kam by mělo kino směřovat. Příští rok bychom chtěli něco dělat s jevištěm, oplocením a postupně upravovat také zázemí pro účinkující i diváky.

V Boskovicích ale nezapomínáte ani na kulturu a sport...
Budeme rádi, když se v Boskovicích udrží kulturně společenský život. Jen namátkou, proběhne dvacátý ročník festivalu Unijazz, blíží se třetí ročník Běhu za sedmizubým hřebenem, který je hojně navštěvovanou sportovně-společenskou akcí, druhého června se v Boskovicích uskuteční zahajovací koncert cyklu Concentus Moraviae a těšíme se také na festival španělské kultury Iberica. Poslední víkend v září pak proběhnou tradiční Husí slavnosti. V letošním roce jsme připraveni, že v případě příznivého počasí budou více navštěvovaná kulturní vystoupení přesunuta do letního kina. 

Jak hodláte vylepšovat podmínky pro život ve městě?
Zaměříme se mimo jiné na čistotu chodníků. Obrovský problém máme s psími exkrementy. Mimo zájem nezůstane ani veřejná zeleň. Pokud uspějeme v dotačních programech, tak by letos mohlo dojít na úpravu oblasti sídliště v ulici Otakara Kubína. V plánu je také revitalizace aleje v ulici Svatopluka Čecha, která je v současné době asi nejvzácnější v Boskovicích a určitě si zaslouží pozornost. Město chceme také více otevřít lidem, konkrétně myslím městský úřad. Začali jsme pořádat setkání s občany, se kterými budeme pokračovat. Rozšířily se také úřední hodiny. Úřad už pro veřejnost nefunguje jen v pondělí a ve středu, ale kromě pátku ho mohou navštívit i v úterý a ve čtvrtek. 

Před nedávnem zazněl ze strany opozičních zastupitelů názor, že by bylo vhodné uvažovat o převodu boskovické nemocnice pod Jihomoravský kraj. Jak se na to dívá vedení města?
V první řadě je potřeba říci, že nevidíme žádný zájem o nemocnici ze strany kraje. Druhou věcí pak je, že nemocnice musí sloužit především lidem v Boskovicích a spádovém regionu. Bez toho aniž by se poskytly záruky, že se péče nebude omezovat, aniž by se vědělo, co bude s nemocnicí dál, ji proto není možné převádět. 
Osobně odmítám být nějakou figurkou na šachovnici předvolebních her do krajského zastupitelstva a podobně. Nemocnice je natolik závažné téma, že se s ním nesmí hrát. Je to sice jistá zátěž pro město, ale prvořadá je starost o občany. Pokud máme toto zdravotnické zařízení v rukou, umíme také částečně ovlivnit, jaké služby potřebujeme. Pokud se dostane do jiných rukou, tak neovlivníme vůbec nic, například ani možné omezování péče.

Již hodně dlouho se mluví o dokončení nové komunikace mezi Blanskem a Boskovice a takzvané Boskovické spojce, která by naopak měla usnadnit cestování vlakem do Brna. V jaké fázi jsou obě stavby?
Jsou to už doslova evergreeny. V případě Boskovické spojky je v současné době „ticho“. Stavba musí být spojena s výstavbou komunikace mezi Blanskem a Boskovicemi. V tomto směru našemu regionu Jihomoravský kraj hodně dluží. Neposunuje se nic, stavba se zastavila před Rájcem-Jestřebí a řeší se projektové záležitosti směrem k Doubravici. V tuto chvíli, i při ideálním stavu, by stavba skončila u doubravického zahradnictví a další trasa není připravena. Je to krajská komunikace a v tomto duchu kraj selhal. Snažíme se věc tlačit dál, protože pokud se bude posunovat stavba komunikace, je šance posunovat i Boskovickou spojku, která má být prakticky v těsném sousedství. Železnice i silnice mají zároveň sloužit jako protipovodňová ochrana Lhoty Rapotiny i Doubravice nad Svitavou, je špatné, že se v tomto příliš nedělá. Na věc stále apelujeme, byli jsme na několika jednáních na kraji společně starostové Boskovic, Rájce-Jestřebí, Doubravice nad Svitavou a Lhoty Rapotiny, ale zatím narážíme spíš jen na mlčení nebo krčení rameny.

Rozvoj města je úzce spjat s rozvojem průmyslu. Jak se v Boskovicích daří zaplňovat průmyslovou zónu?
V současné době se prodává poslední část průmyslové zóny, která patří městu. Tím jsme vyčerpali možnosti, protože už nemáme v majetku další vhodné pozemky. Máme i zájemce, kteří by chtěli jednat o podmínkách, my je ale odkazujeme na privátní majitele pozemků. Do budoucna by se mohla případně rozšířit, ale to v tuto chvíli není na pořadu dne. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509