Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Stavba magnetické rezonance v Nemocnici Blansko začne na jaře

14.2.2018 3:12 | Původní vydání | Radim Hruška

BLANSKO - V polovině března letošního roku by měla v Nemocnici Blansko začít stavba nové magnetické rezonance. Investice přesahující padesát milionů korun počítá se stavbou nové budovy a pořízením vlastní technologie. Magnetická rezonance bude sloužit pro pacienty z celého blanenského okresu a severní části Jihomoravského kraje.

Stavba magnetické rezonance v Nemocnici Blansko začne na jaře
Nová budova magnetické rezonance. Vizualizace Nemocnice Blansko

„Nyní vrcholí výběrové řízení na stavbu bunkru, ve kterém bude umístěna technologie rezonance. V polovině března bychom měli podepsat smlouvu se stavební firmou, která toto výběrové řízení vyhraje, a začne se stavět. Stále ještě není uzavřená část výběrového řízení na samotnou magnetickou rezonanci. Požádali jsme proto největší zdravotní pojišťovnu (VZP) o posunutí termínu zahájení provozu na 30.9.2018,“ přiblížila současnou situaci ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

Stavba by měla být rychlá, pozdržet ji může jen výběrové řízení na dodavatele přístroje. To se protahuje v souvislosti s odvoláními, které podávají neúspěšné firmy. „Souvisí to s platnou legislativou, a my to musíme respektovat,“ uvedla ředitelka.

Samotné stavební práce budou probíhat mimo areál nemocnice, a protože se bude stavět takzvaně na zelené louce, vlastní chod nemocnice to nijak neovlivní.

Magnetická rezonance jako nová kapacita v Nemocnici Blansko bude sloužit především pro pacienty s neurologickými onemocněními v souvislosti s iktovým centrem, které je v blanenské nemocnici v provozu. Využijí ji ale i další odbornosti jako onkologie či ortopedie.

Počítá se zhruba s třemi a půl tisíci vyšetřeními ročně. Maximální kapacita zařízení je až pět tisíc vyšetření ročně. Provoz rezonance bude probíhat ve dvou směnách.

V souvislosti s uvedením nového zařízení bude blanenská nemocnice také rozšiřovat tým lékařů a laborantů. V současné chvíli se už dva z lékařů a dvě laborantky vzdělávají v nové vyšetřovací metodě. Vedení nemocnice pak počítá s tím, že se zprovozněním magnetické rezonance bude přijímat další jednoho až dva lékaře a asistenty. Magnetická rezonance nabízí větší možnosti diagnostiky a je přesnější než vyšetření pomocí CT. Velkým kladem této metody je také fakt, že nezatíží tolik pacienta ozářením. Je to metoda výrazně šetrnější k lidskému organizmu, nyní vstupuje do popředí a v České republice doznává obrovského rozmachu.

„Celkovou investici odhadujeme na asi padesát milionů korun s tím, že pořízení technologie vyjde na asi jednatřicet milionů korun. Zatím musejí pacienti z Blanenska na magnetickou rezonanci dojíždět do Brna nebo do Prostějova. Čekací doby na vyšetření tam ale bývají dlouhé i několik měsíců. Zahájení provozu tak bude pro pacienty znamenat výrazné zlepšení dostupnosti tohoto vyšetření,“ doplnila ředitelka

Vybavit nemocnici magnetickou rezonancí nebylo jednoduché. Koncem roku 2015 se uskutečnilo jednání s představiteli komise pro posuzování rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků na ministerstvu zdravotnictví. Právě tato komise doporučila umístění magnetické rezonance v Nemocnici Blansko.

Nemocnice o tuto kapacitu dlouhodobě usilovala hlavně v souvislosti se vznikem iktového centra. V roce 2015 se podařilo dohodnout s krajským úřadem a nemocnice úspěšně prošla i přístrojovou komisí na Ministerstvu zdravotnictví ČR.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509