Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Studenti Gymnázia Blansko posílají peníze potřebným i do zahraničí

17.4.2017 12:39 | Původní vydání | Dana Dražilová Fialová

BLANSKO - Před tím, než se studenti gymnázia v Blansku v březnu rozešli na jarní prázdniny, čekala je událost, na kterou se každoročně těší. Jedná se o charitativní akci MARTA, kterou organizují všichni žáci druhých ročníků, tedy více než devadesát studentů. 

Studenti Gymnázia Blansko posílají peníze potřebným i do zahraničí
Fotbalový zápas. Foto Gymnázium Blansko

Akce je pojmenována podle slečny Marty Wanjiku, pro kterou byla v roce 2015 vybírána finanční podpora na školné a pomůcky poprvé v týdenní celoškolní akci. První rok se podařilo vybrat peníze na celý rok studia Marty včetně zdravotního pojištění, v loňském roce už vybraná částka byla dvojnásobná převyšující 15 tisíc korun a umožnila, aby tato dívka z Keni mohla dokončit svá studia.

Když studenti našeho gymnázia Martu adoptovali, bylo jí devět let, dnes je z ní dvacetiletá slečna, která dokončuje studium vyšší odbornou školy a podle posledních zpráv už částečně pracuje jako učitelka v mateřské škole.

Nejlépe asi vystihuje tuto charitativní akci její akronym složený právě ze jména africké slečny Marty – M pro mimořádnou akci, která probíhá pouze jeden týden ve školním roce, A pro ambiciózní, studenti chtějí prodejem svých výrobků a zorganizovaných aktivit, na které se platí vstupné, vybrat co nejvíce peněz na školné adoptovaného dítěte. R představuje radost, kterou je celý týden naplněn, T pro tradiční, letos totiž proběhl již třetí ročník a v neposlední řadě A pro akce, která vystihuje akčnost celého týdne.

Letošní akce MARTA, která proběhla v týdnu od 6. do 10. března, měla podtitul Tentokrát pro Glorii.

Gloria Rodrigues je šestnáctiletá dívka z indického města Honavar, stát Karnátaka. Glorii podporovala od roku 2007 třída Mgr. Vladimíra Šenkýře. Po maturitě této třídy převzala v roce 2012 adopci Glorie letošní Sexta B pod vedením Mgr. Jaroslavy Konečné a celkem tak sama přispěla na její vzdělání už 19 600 Kč. Finanční zisk z MARTY pro rok 2017 byl tedy věnována právě na školné a pomůcky pro Glorii.

Zatímco v loňském roce během MARTY celá škola žila floorbalovou exhibicí, mezi učiteli a studenty, v letošním roce byl hlavním táhlem fotbalový zápas. Pro studenty, kteří akci připravují, představuje celý charitativní týden mnoho práce navíc, většinou vše naplánují v hodinách společenských věd a poté připravují ve svém volném čase doma. Celé gymnázium tak provoněly jak sladké, tak slané dobroty, netradiční nápoje a v jídelně bylo rušno při tanečních aktivitách nebo piškvorkách s učiteli.

Celá akce byla završena v páteční velké přestávce, kdy byli všichni odměněni koncertem skupiny Foreplay, složené z našich současných a bývalých žáků. Zároveň byla vyhlášená celková vybraná částka a vzhledem k její výši – letos se podařilo vybrat přes 16000 korun, má Glorie možnost studovat další dva roky. Zbytek částky bude věnován osmileté Emičce Zouharové z Šebetova, která má dětskou mozkovou obrnu a potřebuje každoročně nákladnou rehabilitaci. Kam poslat zbytek peněz bylo hned jasné, celá škola pro Emu sbírá již od začátku školního roku plastová víčka.

Podpora humanitních projektů má na Gymnáziu Blansko dlouhou tradici – už v roce 2001 jedna z naších tříd adoptovala panenku UNICEF, která představuje skutečné dítě, které bylo v rámci očkovací kampaně v rozvojových zemích proočkováno proti hlavním smrtelným chorobám (spalničky, záškrt, černý kašel, tetanus, tuberkulóza, dětská obrna). Kromě Marty od roku 2006 naši studenti podporovali i další dítě z Keni, dvanáctiletého chlapce jménem Evans Sanya, který rovněž i díky naší finanční podpoře absolvoval nejenom základní, ale i střední školu. 

Akce MARTA navíc přináší i další benefity. Kromě skvělého pocitu, že mohou pomoci těm, kteří to potřebují, si studenti navíc mohou zkusit v bezpečném prostředí své školy svůj první podnikatelský záměr, zvážit dopředu nakolik mají šanci uspět pomocí SWOT analýzy se kterou pracují týmy ve firmách po celém světě a vše během týmové spolupráce připravit na den D, kdy osloví své spolužáky ale i učitele. Ti jsou nedílnou součástí celé akce, právě aktivity s učiteli jsou ty nejoblíbenější a přispívají k dobrému klimatu školy. S oblíbeným učitelem si tak mohou udělat vlastní selfie v zajímavých dekoracích, vyzkoušet zábavný kvíz, zatančit, zahrát fotbal, změřit síly v páce nebo si jen tak plácnout, když jim to kuráž dovolí.

V závěrečném zhodnocení akce nechybí ani sebereflexe jejich role v týmu, ve kterém pracovali, zjistí tak, které ze svých dovedností musí ještě vylepšit a tuto zkušenost mohou uplatnit třeba už při prvním pracovním pohovoru.   

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509