Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Studenti boskovického gymnázia uspěli v mezinárodní soutěži

20.6.2016 11:40 | Původní vydání | Petr Mikulášek

BOSKOVICE - Soutěž o nejlepší bezdrátovou aplikaci IQRF Wireless Challenge II odhalila své vítěze. Do mezinárodní soutěže se přihlásilo celkem 47 soutěžících ze 14 zemí. Finálové klání deseti nejlepších týmů proběhlo formou interaktivního veletrhu na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze na konci května.

Studenti boskovického gymnázia uspěli v mezinárodní soutěži
Studenti z Boskovic uspěli v soutěži. Foto Gymnázium Boskovice

Společnosti IQRF Alliance a MICRORISC vyhlásily druhý ročník soutěže IQRF Wireless Challenge II na konci loňského roku. Výzva k vytvoření nejlepší aplikace pro bezdrátovou technologii IQRF byla určena programátorům, vývojářům, technikům a studentům z celého světa a soutěžilo se o ceny v hodnotě přes 100 000 korun v kategoriích Developer a Student.

V kategorii Student bylo velice úspěšné naše gymnázium. Na prvním místě je reprezentoval Roman Ondráček s aplikací Led_controller a na třetím místě Tomáš Rottenberg s projektem Trioxygen.

Přihlášené projekty hodnotila nejprve odborná porota složená z inženýrů, kteří vyvíjejí bezdrátovou platformu IQRF. Ve finále byla porota rozšířena o nezaujaté odborníky z řad mediálních partnerů soutěže. „Jsem nadšený z přínosu soutěžních projektů, krásně ukazují příklady využití bezdrátové platformy IQRF nebo její snadné napojení na jiné platformy,“ uvedl Šimon Chudoba, jednatel IQRF Alliance. „Všechny soutěžní projekty byly zajímavé a každý z nich je přínosný jiným způsobem. Závěrečné usnesení poroty bylo opravdu náročné, protože výsledky byly někde velice těsné,“ uvedl za porotu Vladimír Šulc, jednatel technologické společnosti MICRORISC.

Trioxygen, Tomáš Rottenberg:

Trioxygen je experimentální projekt, který poskytuje jak abstrakci, tak implementaci pro kryptografické protokoly pro IQRF vysílače. Jednoduše řečeno, Trioxygen umožňuje IQRF modulům a jim podobným zařízením komunikovat naprosto bezpečně. Součásti projektu Trioxygen je i demonstrační aplikace. Trioxygen nabízí obrovskou paletu reálných použití. Obecným pravidlem je, že jakmile se Vaše bezdrátová aplikace začne rozšiřovat a Vaše přenášená data se začnou stávat čím dál tím více komplexnější, budete potřebovat bezpečnostní vrstvu proti manipulaci či kompletnímu odcizení dat. Příklady využití projektu Trioxygen: přenášení uživatelských dat pro autentizaci (Autentizace pro přístup k PC, autentizace pro vstup do určitých budov, autentizace otevíraní dveří od auta...), přenášení identifikačních dat pro identifikaci (Identifikace občana, identifikace kreditních karet pro provedení transakcí, identifikace vstupenky / letenky...), přenášení jiných citlivých dat, kterými mohou být například výsledky náročných výpočtů.

Led_controller, Roman Ondráček:

Cílem této práce bylo vytvořit RGB LED kontrolér, pomocí kterého by se mohl LED pásek pohodlně ovládat z počítače či mobilního telefonu. Umožňuje ovládání LED pásku určeného pro osvícení pracovní plochy. Během vývoje projektu byla vyvinuta knihovna pro PHP framework Nette pro komunikaci s IQRF Cloud API. Projekt i knihovna jsou open-source, je zde použita licence GPLv3. Výhodou je 32-bitový adresní prostor pro koncová zařízení používající bezdrátový modul (dostačujících až 4 294 967 296 adres). Vytvořena byla webová aplikace s REST JSON API pro jednoduché napojení aplikace na webovou aplikaci. Do budoucna zbývá vytvořit mobilní aplikaci pro Android a Firefox OS (možná bude použita platforma Apache Cordova, která umožňuje vývoj aplikace v JavaScriptu pro mobilní platformy Firefox OS, nyní B2G, Android, Windows Phone, atd.). Projekt bude rozšířen o chytrou zásuvku a senzory (např. teploty, vlhkosti a atmosférického tlaku).

Petr Mikulášek, Gymnázium Boskovice

Galerie k článku

Studenti z Boskovic uspěli v soutěži. Foto Gymnázium BoskoviceStudenti z Boskovic uspěli v soutěži. Foto Gymnázium Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509