Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Studenti gymnázia si užili adventní čas, vyvrcholil programem v aule

23.12.2015 15:20 | Původní vydání | Ivet Juřeková

BOSKOVICE - Nádherné předvánoční období si i letos žáci a studenti boskovického gymnázia náležitě užili. Uskutečnilo se mnoho třídních besídek, předvánočních exkurzí, některé třídy se věnovaly i sportovním aktivitám. 

Studenti gymnázia si užili adventní čas, vyvrcholil programem v aule
Adventní program v aule gymnázia. Foto Ivet Juřeková

Příjemným překvapením byla beze sporu vánoční besídka třídy primy. Jelikož jsou letošní primáni velmi aktivní a mnoho z nich hraje na hudební nástroje, třída si pod vedením paní profesorky Honzákové uspořádala besídku hudební. Zazpívali a zahráli  si známé koledy Vondráši, Matóši, Štěstí zdraví, Vánoce, Vánoce přicházejí a další. Dle slov paní profesorky byli všichni žáci moc šikovní a zpívání si užili.

V hodinách cizích jazyků se jako vždy debatovalo o vánočních zvycích v cizích zemích a ani letos nechyběly názorné ukázky, tedy ochutnávky. Zatímco paní profesorka Bártová pro své ruštináře o Vánocích připravuje tradiční ruský salát s červenou řepou, francouzštináři letos mohli ochutnat vánoční poleno – buche de Noel. Reakce na tento pekařský počin paní profesorky Juřekové na sebe nenechala dlouho čekat – v podobě perníčků studenta prvního ročníku Jirky Koplíka.

Uskutečnil se také volejbalový turnaj. Ten nakonec po velkém boji vyhrála volejbalová sestava ze sexty.

Vánoční atmosféru ještě o něco víc navodily 19. prosince koncerty gymnaziálního sboru Nota. Stejně jako v loňském roce se uskutečnily v nádherném prostředí evangelického kostela. Rybova Česká mše vánoční všechny posluchače natolik okouzlila, že se zpěváci v čele se sbormistrem Martinem Nerudem dočkali dlouhého potlesku ve stoje.

Poslední akcí v poslední školní den letošního roku byl vánoční program v aule, který si pro celou školu připravila třída 2. C. V úvodu vystoupila skvělá kapela Vlastíka Šafaříka s rockovými peckami 60.-90.let, promítl se vánoční film a nechyběla ani humorně pojatá scénka znázorňující, jak se profesoři gymnázia připravují na vánoční svátky.

Věřím, že krásně strávený čas adventu přispěje i k příjemné a klidné atmosféře svátků vánočních.

Ivet Juřeková

Galerie k článku

Adventní program v aule gymnázia. Foto Ivet JuřekováVánoční besídka třídy primy. Foto Ivet JuřekováVánoční besídka třídy primy. Foto Ivet JuřekováAdventní program v aule gymnázia. Foto Ivet Juřeková
Adventní program v aule gymnázia. Foto Ivet JuřekováAdventní program v aule gymnázia. Foto Ivet JuřekováAdventní program v aule gymnázia. Foto Ivet JuřekováBuche de Noel. Foto Ivet Juřeková
Koncert sboru Nota v evangelickém kostele. Foto Ivet JuřekováKoncert sboru Nota v evangelickém kostele. Foto Ivet JuřekováKoncert sboru Nota v evangelickém kostele. Foto Ivet JuřekováVánoční perníčky. Foto Ivet Juřeková

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509