Dnes je wednesday, 24. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Studenti se vydali křížem krážem Barcelonou

26.6.2016 10:13 | Původní vydání | Stanislav Hrnčíř

BLANSKO - Na počátku června absolvovali studenti blanenského gymnázia poznávací zájezd do Barcelony. Exkurze do krásného přístavního města ležícího ve východním Španělsku na pobřeží Středozemního moře byla skvělou příležitostí procvičit získané konverzační dovednosti nejenom španělštiny, ale i němčiny a francouzštiny, jejichž znalost se skvěle uplatnila při průjezdu příslušnými zeměmi. 

Studenti se vydali křížem krážem Barcelonou
Blanenští studenti v Barceloně. Foto Gymnázium Blansko

Víte, že cesta z Blanska do Barcelony pohodlným a rychlým zájezdovým autokarem trvá rovných dvacet čtyři hodin? Účast na exkurzi rozšířila studentům obzory také v oblasti dějepisu, zeměpisu, architektury, biologie i sportu. Barceloňané, obyvatelé hlavního města Katalánska, což je jedna ze 17 autonomních oblastí Španělska, jsou na své město plné úchvatných architektonických památek všech uměleckých epoch právem hrdí. Románské a gotické umění zastupují četné chrámy, paláce i úzké uličky v nejstarší části města nazývané Barrio Gótico. Období tzv. katalánské renesance, kdy s rozvojem průmyslu během 19. století a na počátku 20. století barcelonská buržoazie nesmírně zbohatla, reprezentují výstavná městská sídla jednotlivých podnikatelských rodin i veřejné stavby, jako jsou tržnice, divadla a parky. Nejvýznamnější stavby tohoto období jsou Parque Güell a chrám Sagrada Familia od světoznámého architekta Antonia Gaudího.

Nejmodernější architekturu počátku 21. století lze vidět při procházce elegantní přístavní čtvrtí Port Vell, které dominuje největší podmořské akvárium v Evropě. Při procházce skleněným tubusem akvária po boku i nad hlavou studentů proplouvali mořští tvorové všemožných barev, velikostí, tvarů i zoologických názvů, od malých rybek až po žraloky.  Nejkrásnější výhled na přístav i celou Barcelonu je z vyhlídky umístěné přímo v corpusu monumentální sochy Kryštofa Kolumba. Blanenští gymnazisté viděli metropoli Katalánska doslova Kolumbovýma očima a ani se u toho moc nezadýchali, protože na vyhlídku se pohodlně vyvezli výtahem.

Ti z účastníků zájezdu, kteří spíše než historickým památkám holdují sportu, navštívili Olympijský stadion na pahorku Montjüich – místo konání letních olympijských her 1992 a stadion Camp Nou, kde hraje své domácí zápasy FC Barcelona. V klubovém muzeu se mohli vyfotit s nejcennějšími trofejemi, které kdy jejich oblíbený klub vyhrál, a dokonce si ve fan shopu mohli zakoupit zaručeně pravý, certifikátem původu opatřený, kousek trávníku z Camp Nou, kterého se dotýkaly kopačky Messiho a dalších klubových legend.

Během poznávací exkurze si žáci udělali čas také na relaxaci těla i ducha, koupali se v moři, opalovali se na středomořském pobřeží a debatovali v útulných barcelonských kavárničkách. Za osvěžením mysli se vypravili na prohlídku horského kláštera Montserrat, který je ukrytý mezi rozeklanými skalisky v nadmořské výšce přes tisíc metrů hodinu jízdy prudkými a nebezpečnými serpentinami od pulsujícího velkoměsta.

Červnová exkurze do Barcelony byla příjemnou a vydařenou předzvěstí blížícího se prázdninového cestování.

Stanislav Hrnčíř, Gymnázium Blansko

Galerie k článku

Blanenští studenti v Barceloně. Foto Gymnázium BlanskoBlanenští studenti v Barceloně. Foto Gymnázium Blansko

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509