Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Tereza Obořilová vybojovala na dětské olympiádě čtyři medaile

12.7.2017 13:39 | Původní vydání | Erik Řezník

BRNO - Před dvěma lety vybojovala v Plzni Tereza Obořilová dvě olympijské medaile, terénní stříbro a silniční bronz. Po dvou letech se na domácí půdě v Brně opět postavila na starty cyklistických disciplín ve starší kategorii kadetek.

Tereza Obořilová vybojovala na dětské olympiádě čtyři medaile
Tereza Obořilová uprostřed. Foto Erik Řezník

A patřila mezi favoritky i díky svým výsledkům ze závodů horských kol, které u brněnského Anthroposu cyklistický program zahajovaly. Nově byly na programu sprinterské a stíhací závody na dráze, silnici nahradil hladký dráhový závod v disciplíně Scratch.

Na Olympiádu se nominovaly hned tři dívky Drahanského sport teamu, které prošly sítem kvalifikačních závodů, aby reprezentovaly kraj, ve kterém bydlí. K Tereze Obořilové přibyla žákyně Anna Smutná a za Olomoucký kraj kadetka Aneta Fritzová. Už jen dostat se mezi 3623 účastníků, kteří soutěžili v 22 sportech a 91 disciplínách, bylo pro děvčata velkým úspěchem.

Při závodu cross country horských kol vyjely žákyně na tři okruhy a svůj nejlepší výsledek zajela Anna Smutná, která skončila na 15. místě. Obě kadetky nastupovaly do závodu poněkud hendikepovány, Tereze nebylo dobře od žaludku a Aneta si vezla únavu z náročného závodního programu.

Start se jim ovšem povedl a obě jely v první desítce. Drama přišlo v kole posledním, Tereza upadla a nechala se dojet soupeřkou, která ohrožovala její stříbrnou příčku až do poslední zatáčky, kde ji podklouzlo přední kolo a o obhajobě stříbra z Plzně bylo rozhodnuto. Aneta přijela sedmá, když ji od čtvrtého místa dělilo jen 16 sekund.

Další program cyklistů patřil dráze brněnského velodromu. První dopolední závod na 200 metrů s letmým startem vyšel Terce Obořilové na bronzovou medaili. Skvěle zajela i Aneta Fritzová, když porazila i dráhařské specialistky a obsadila šestou příčku. Anička Smutná bohužel v rychlosti nevyniká a 25. místo bylo až na konci výsledkové listiny.

Odpoledne se pokračovalo stíhačkou jednotlivců. Technicky a silově náročný kilometr u žákyň byl pro Aničku lepší, když obsadila 22. místo. Kadetky pak bojovaly na trati 2 km a tentokrát medaile necinkla.

Závod pět set metrů s pevným startem znamenal pro Terezu Obořilovou druhou bronzovou medaili, Aneta Fritzová skončila na bodovaném 12. místě a Anička Smutná zajela své nejlepší umístění na dráze 19. příčkou.

Posledním cyklistickým dějstvím byl scratch, závod s hromadným startem. Dovednosti srovnatelné se silničním závodem nahrávají zkušeným a nebojácným jezdcům. Tereza Obořilová k velkému překvapení zvládala držet se soupeřkami tempo, i když neměla na kole správné převody.

Do poslední zatáčky najížděla šestičlenná skupina, Tereza si našla volnou cestu do závěrečného spurtu a na pásce byla první. Aneta závěr závodu sledovala z protilehlé rovinky na 15. místě a Anička dojela mezi žákyněmi 21.

Vystoupení Drahanského Sport teamu na Olympiádě nemůžeme hodnotit jinak než kladně. Holkám patří gratulace za předvedené výkony. Aničce Smutné sice schází malý krůček k lepším umístěním, ale je v kategorii žákyň nováčkem a za dva roky může být všechno jinak, Aneta Fritzová z pěti startů brala čtyřikrát body a Terezu zdobí zisk čtyř medailí.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509