Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Turisté zahájí sezónu v Černé Hoře

3.4.2013 17:58 | Původní vydání 2.4.2013 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 07 2013
Blanensko a Boskovicko - Turisté v blanenském okrese zahájí v neděli 7. dubna novou sezónu. Jako obvykle se sejdou na nádvoří černohorského pivovaru, aby i v letošním roce překonali netradiční rekord. Tentokrát na téma Nejvíc lidí, kteří mají „Všech pět P pohromadě“ aneb Pivovarští poutníci přinesou předmětů pětici. 
Turisté zahájí sezónu v Černé Hoře
V roce 2010 se na nádvoří černohorského pivovaru sešel velký počet majitelů zámku. Foto archiv
Generálku si ale mohou udělat už v sobotu 6. dubna, kdy zahájení sezóny připravili v Boskovicích. Akce Zahájení turistické sezony 2013 v Boskovicích aneb Za sedmero vodami - hravé jarní putování pro celou rodinu začne v 9.30 hodin u boskovické radnice. „Je zaměřena pro rodiny s dětmi, ­půjde o putování po historických památkách města s plněním různých úkolů a získáváním indicií pro rozluštění tajného hesla k získání pokladu. Hlavním tématem putování je voda, letošní rok je totiž vyhlášen jako Mezinárodní rok vodní spolupráce. Zápis, kde děti získají mapu s cestou za pokladem, bude probíhat od 9.30 do 10 hodin u radnice. Za vyluštění hesla a navštívení všech stanovišť děti obdrží odměnu,“ uvedl mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.
V prostorách zámeckého nádvoří bude možné v rámci doprovodného programu využít tvořivé dílny. „Děti a jejich rodiče obdrží také mapu s doporučenými výlety „za vodou“. Sami si mohou vybrat trasu, která jim bude vyhovovat. Pro zájemce je od 14 do 16 hodin připravena ve spolupráci s Povodím Moravy, s. p., exkurze na hráz vodní nádrže Bělá,“ doplnil Parma.
Ale zpět k nedělnímu dění v Černé Hoře. Slavnostní zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí mají každoročně ve své režii města Boskovice, Blansko a spolu s nimi Pivovar Černá Hora, na jehož nádvoří vždy celá akce vrcholí. Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a v Boskovicích, které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se tam mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit kulturního programu a ve 14 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezóny. 
„Je totiž nepsaným pravidlem, že součástí této akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplíně. Ani letošek nebude výjimkou. Bude to opět rekordní pokus konaný na počest veleducha Kašpara Krásy Blanenského, který byl vášnivý turista a tak měl jistě taky všech pět P pohromadě. V bráně pivovaru budou od 11.30 do 14 hodin opět umístěna dvě sčítací místa, kterými budou účastníci akce procházet. Započítán bude každý, kdo prokáže že má pět turistických P, tedy pět libovolných věcí, které jsou využitelné pro turistiku a začínají písmenem,“ přiblížil Jiří Kučera z blanenské radnice.
Jak vysvětlil jedná se například o pláštěnku, peníze, pas, pohorky, pohlednice, plánek či placačka. „Dalším nápadům na předměty využitelné pro turistiku s P na začátku se meze nekladou. Pro ty co často vyráží na túru se svým čtyřnohým miláčkem je započitatelný i pes. Naopak párek nebo pivo (či jiné pití) započitatelné nejsou, protože tyto dvě věci obdrží každý účastník rekordu, jako obvykle, na místě ihned po svém započtení. Započitatelný není ani turistův partner, neboť člověk přece není věc. Výsledky rekordního pokusu budou vyhlášeny v rámci slavnostního zahájení sezóny,“ dodal Kučera.

Turistické pochody do
Pivovaru Černá Hora
Start z Blanska
8 – 10 hod. Zámek Blansko
Turistické trasy:
9 km – Hořice – Jedle – Černá Hora
12 km – Blansko zámek – Hořice – Jedle – Černá Hora
25 km – Blansko zámek – Bukovec – Milonice – Újezd u Černé Hory – Lubě – Žernovník – Černá Hora
Pro ty, kteří se chtějí vydat po 9 km dlouhé trase Hořice – Jedle – Černá Hora, zde bude opět možnost výjezdu na Hořice autobusem. Odjezdy autobusu v 8.30, 9 a 9.30 hod. z parkoviště nad bowlingem.
Start z Boskovic
Odjezd autobusem v 9 hod. z parkoviště u restaurace Zlatá růže směr Hořice, Šebrov.
Pěší turistické trasy:
9 km – Hořice – Hořický hřbet – Jedle – Černá Hora
3 km – Šebrov – Hořický hřbet – Jedle – Černá Hora
Cyklotrasa:
25 km – Boskovice – Černá Hora–Boskovice

PROGRAM NA NÁDVOŘÍ PIVOVARU
11.30 – 14 hod. - Sčítání osob pro vytvoření rekordu, v průběhu celého odpoledne bude hrát kapela Prak, doprovodný program – prezentace novinek v oblasti cestovního ruchu na Blanensku a Boskovicku, půjčovna vozítek Segway a skákacích bot, ukázky tance se psem.
14 hod. - Slavnostní zahájení turistické sezony.
15 hod. - Vyhlášení výsledků rekordního pokusu a ocenění nejoriginálnějších „Pěti P“, losování cen.
16 hod. - Rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec-Jestřebí.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509