Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Turistickou sezonu zahájí další pokus o rekord

21.3.2012 12:06 | Původní vydání 20.3.2012 7:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 06 2012

Blansko, Boskovice, Černá Hora - Stalo se již tradicí, že turistická sezona v našem regionu bývá slavnostně zahajována první dubnovou neděli ve stylu recesistické akce. Ani letošek nebude výjimkou, zábava může být o to větší, že datum vychází na prvního, tedy na apríla. „Toho samozřejmě hodláme využít, detaily však nechci prozrazovat, to bude překvapení,“ tají Jiří Kučera z blanenské radnice, který je opět hlavním organizátorem a duší akce.

Turistickou sezonu zahájí další pokus o rekord
Ilustrační foto Pavel Šmerda
Jaký nápad se letos bude realizovat? „Vždy se snažíme o nový český rekord v netradiční disciplíně. Bude to pokus stejně praštěný jako jiné roky, konaný na počest veleducha Kašpara Krásy Blanenského, který jako všichni géniové měl taky o kolečko víc,“ směje se Kučera. Půjde tedy o to, aby se pod dohledem agentury Dobrý den z Pelhřimova sešlo v černohorském pivovaru co nejvíce lidí, kteří budou mít o kolečko víc. „Započítán bude každý, kdo u sebe bude mít třeba ozubené kolečko, kolečko z dětského autíčka, z hodinek, kolečko salámu, tlačenky, případně doveze kolečko ze stavby, fantazii se meze nekladou. I letos budou největší, nejmenší a nejnápaditější kolečka pochopitelně odměněna,“ vysvětluje Kučera.
Akci tradičně pořádají společně města Blansko a Boskovice ve spolupráci s Pivovarem Černá Hora. Na jeho nádvoří vyvrcholí. Nebude chybět i obligátní porcování turistického salámu, ke kterému dojde ve 14 hodin. V průběhu celého odpoledne bude hrát kapela Prakl. Od poledne budou v bráně pivovaru dvě sčítací místa pro účastníky akce. Součástí doprovodného programu bude prezentace novinek v oblasti cestovního ruchu na Blanensku a Boskovicku, k dispozici bude půjčovna vozítek Segway a skákacích bot. V 15 hodin proběhne vyhlášení výsledků rekordního pokusu a ocenění nejoriginálnějších koleček, v 16 hodin rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží v Rájci-Jestřebí.
Turistické pochody do Černé Hory budou vyrážet mezi osmou a desátou hodinou po obvyklých trasách. Pro ty, kteří se chtějí vydat po 9 km dlouhé trase Hořice – Jedle – Černá Hora, zde bude opět možnost výjezdu na Hořice autobusem s časy odjezdu v 8.30, 9 a 9.30 hod. z parkoviště nad bowlingem v Blansku. Z Boskovic to bude z parkoviště u restaurace Zlatá růže v 9 hod. směr Štěchov, Býkovice.
„Účastníky akce čeká posezení v příjemném prostředí, pohoštění, prezentace turistických zajímavostí regionu a losování o zajímavé ceny. Věříme, že se jich sejde co nejvíce,“ doufá Jiří Kučera.

Trasy z Blanska
9 km – Hořice – Jedle – Č. Hora
12 km – Blansko zámek – Hořice – Jedle – Černá Hora
25 km – Blansko zámek – Bukovec – Milonice – Újezd – Lubě – Žernovník – Černá Hora
30 km – Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Rájec-Jestřebí – Blansko
50 km – Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Doubravice – Kuničky – Petrovice – Blansko

Trasy z Boskovic
5 km – Býkovice – údolí Býkovky – Černá Hora (žlutá turistická značka) cyklotrasa 
10 km – Štěchov – Lačnov – údolí Lhoteckého potoka (neznačeno) – údolí Býkovky – Býkovice – Černá Hora (žlutá turistická značka)
25 km (cyklo) – Boskovice – Černá Hora – Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509